Post entry

Lundbergföretagen

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lundbergs 304,50 kr

Fredrik Lundberg erbjuder en långsiktig trygg avkastning.

Det största innehavet är den helägda fastighetsrörelsen Fastighets AB Lundbergs, som står för en tredjedel av substansvärdet.

Näst störst är det stockholmsbaserade, börsnoterade, fastighetsbolaget Hufvudstaden som ommfattar drygt 17 procent av substansvärdet. Det innebär att cirka hälften av Lundbergs tillgångar finns investerade i fastigheter.

Andra tunga innehav är skogsbolaget Holmen (16 procent av substansvärdet), investmentbolaget Industrivärden (12 procent), verkstadsbolaget Cardo (7 procent) samt Handelsbanken (6 procent). Därutöver äger Lundbergs betydande poster i Husqvarna, Sandvik, NCC och Indutrade. Med undantag för Handelsbanken och Sandvik är röstandelarna högre än 10 procent i portföljbolagen vilket gör att utdelningarna blir skattefria.

Portföljbolagen är endast nio, varav fyra har funnits där sedan 1998. Två av dessa äldre innehav, Holmen och Hufvudstaden, utgör över hälften av portföljen. Och det sistnämnda bolaget är egentligen den enda aktien i portföljen som har slagit index med marginal. I stället har Lundberg ökat värdet på portföljen med hjälp av stora utdelningar genom åren. Inte minst från just Holmen och Hufvudstaden.

Substansrabatten ligger mellan 15-20 procent. Det kan jämföras med Investor och Kinnevik som har rabatter på 25-30 procent.

Lundbergs arbetar med relativt låg belåning och använder en stor del av erhållna utdelningar till investeringar i kärninnehaven för att flytta fram positionerna och på det sättet skapa ett långsiktigt värde via ökad styrmakt. Under det första kvartalet 2009 köpte Lundbergs aktier i Holmen, Hufvudstaden, Industrivärden och Husqvarna.

Portföljen utgörs till stor del av högkvalitativa bolag som på sikt har goda möjligheter att utöka marknadsandelarna inom respektive bransch. På kort sikt bör man inte räkna med en substansvärdeökning Det är egentligen bara Husqvarna, Indutrade och NCC som har låg värdering i dagsläget. Så ska man äga Lundbergs så ska man ha en långsiktig placeringshorisont.

Lundbergs har låga förvaltningskostnader på 0,17 procent av tillgångarna på årsbasis. De är därför troligen ett bättre alternativ jämfört med aktiva svenska aktiefonder med förvaltningskostnader på 1,5 – 2 procent per år.

Lundbergs bättre än AvanzaZero?

Kan en indexfond vara ett alternativ? Kanske. I den får man Hennes & Mauritz, Nordea, Ericsson och AstraZeneca som största innehav. I Lundbergs dominerar Hufvudstaden och Holmen.

Avkastningen för Fredrik Lundberg har genom åren varit imponerade, trots en låg profil. Lundberg ger sällan intervjuer. Bara korta kommentarer i samband med någon årsstämma.

1998-2008 avkastade börsbolaget Lundbergs marknadsnoterade aktieportfölj i genomsnitt 11 procent om året, inklusive utdelningar. Under samma period gav börsen som helhet bara runt 4 procent per år, om utdelningar räknas in. Mätt över hela perioden innebär det av avkastningen på Lundbergs portfölj har varit närmare fyra gånger bättre än börsen, 184 procent jämfört med runt 50 procent.

Aktien har slagit index med hästlängder de senaste 10 åren. En investering i Lundbergs har vuxit med hela 175 procent, att jämföra med börsens index OMXS30, som knappt gett någon avkastning alls under samma period. Inkluderas utdelningar blir utfallet ännu bättre, plus knappt 50 procent för börsen medan Lundbergs ökat med 270 procent, givet att utdelningen har återinvesterats. Också en jämförelse med konkurrenterna Investor och Industrivärlden får Lundbergs att framstå som den överlägsna stjärnan.

Källor:

http://www.redeye.se/analys/28883

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article569062.ece

.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?