Post entry

Budet från Equinox gäller nu även för Lundin Mining aktieägare i Sverige.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Budet från Equinox officiellt öppet även för svenska aktieägare per den 15 Mars, 2011.

Hej!

Ytterligare ett inlägg i LUMI-bloggen från kent7711 alias "fyren i dimman". För om vi skall vara ärlig, när det gäller att välja mellan Equinox Minings bud och SymTerra så är det just nu lite av en dimma på den punkten. Jag skall försöka fylla min roll i dramat genom några ytterligare förtydliganden.

Vi skall försöka ta oss igenom lite av detta med hjälp av Equinox vinkling på bolagets egen hemsida. Vi börjar med att kolla på budet till aktieägarna i LUMI.

Equinox Minerals avser köpa aktierna i Lundin Mining till ett värde av totalt 4,8 miljarder kanadensisa dollar(CAD). Bolaget eftersträvar en 50/50 ratio mellan kontanter och aktier i Equinox i sitt bud till LUMIs aktieägare. Då eftersträvar alltså Equinox att betala oss 2,4 miljarder CAD kontant och resten av beloppet i Equinox aktier.

Skulle en aktieägare i LUMI sälja sina aktier kontant blir priset per aktie 8,10 CAD. Detta beräknas utifrån kursen vid stägning på Toront Stock Exchang(TSX) per den 25 Februari i år plus en premie på ca 26% som tillfaller aktieägaren.

Jag länkar till informationen på Equinox hemsida för att ni skall kunna verifiera riktigheten i min information. Mer information kommer naturligtvis att skickas ut till alla oss aktieägare inom kort.

http://www.equinoxminerals.com/files/files/910_010-Mar_15_11_EQN_offer_for_Lundin_open_to_Sweden.pdf

http://www.equinoxminerals.com/files/files/896_InvestorPresentation110228.pdf

Där finns budet i PDF-format publicerat per den 16/3-2011.

Samt presentationen om budet på Lundin Mining publicerat den 28/2-2011. Vilket nu även gäller oss svenska aktieägare i Lundin Mining.

Kurser vid stängning 25 Februari:

TSX, LUN: 6,45 CAD = 43,47kr

OMX, LUMI: 42,59kr

TSX, EQN: 6,270 CAD = 42,26kr

(1 CAD= 6,74 SEK)

En ägare av LUMI-aktier som säljer sina aktier kontant borde då alltså få totalt (med premien på 26% inräknad):

8,10*(6,74)*(antalet LUMI-aktier) = X (kr)

Ett exempel på vad en aktieägare med 1000 aktier då borde få:

8,10*(6,74)*(1000) = 54594 kr

Om Equinox bud går igenom och man konvertera till aktier så blir:

1 LUMI aktie = 1,2903 Equinox aktier + 0,06 CAD(40 öre per aktie kontant)

Se sidan 4 i PDF-dokumentet:

http://www.equinoxminerals.com/files/files/896_InvestorPresentation110228.pdf

Equinox har också låtit meddela att man kommer lista aktien på OMX, skulle budet gå igenom. Budet ovan gäller alltså nu även oss svenskar sedan den 15 Mars 2011. Bolaget skriver att de svenska ägarna kommer att informeras i utskick. De exakta detaljerna och siffrorna kommer alltså inom kort!

http://www.equinoxminerals.com/files/files/910_010-Mar_15_11_EQN_offer_for_Lundin_open_to_Sweden.pdf

Varför tycker då Equinox att vi aktieägare skall välja deras bud? De skriver att en premie på 26% från deras bud är överlägset den 0% premie vi får vid sammanslagning med InMet Mining.

De gör också en jämförelse vad gäller tillväxten på själva kopparproduktionen. Vid slutet av 2016 anser Equinox att både Symterra(LUMI+InMet) och Equinox kommer att ha uppnått samma produktionskapacitet på 500.000 ton koppar årligen.

Denna tillväxt skulle då motsvara en genomsnittlig tillväxt på 23% vad gäller kopparproduktion för båda bolagen(lite högre för ett SymTerra).

Det hela blir en slags överslagsräkning där Equinox stödjer Symterras siffror på något man kallar en "expertkoncensus". Men 500.000 ton koppar per år är något LUMI själva gått ut med i prognos att SymTerra skall kunna producera till år 2017.

Båda bolagen hävdar alltså samma långsiktiga mål. Båda bolagen skulle få utmaningen att vidareutveckla Tenke Fungurumegruvan(Demokratiska Republiken Kongo) och Neves-Corvogruvan(Portugal).

Skillnaden blir sedan att Equinox förväntar sig att kunna producera från Jabal Sayidgruvan(Saudi Arabien), en gruva där man redan har säkrat sin licens och utöka verksamheten vid Lumwanagruvan(Zambia).

SymTerra kommer att påbörja ett gigantiskt projekt vid Cobre Panama(Panama). Detta projekt ser mycket lovande ut och jag tvivlar inte på att SymTerra kommer att klara sin prognos.

Vid början av 2017 tror alltså båda bolagen att de kommer att ha samma produktion. Equinox har ett "försprång" då man med sin produktion idag(och efter ett uppköp av LUMI) producerar mer koppar än vad SymTerra skulle göra vid ett bildande nu 2011.

Equinox hävdar med stöd av vad de kallar "expert koncensus" att det är först med början på 2015 som Cobre Panama under två år kommer att göra så att SymTerra skulle "komma ikapp" till början av 2017. Se sidan 13 i pdf dokumentet:

http://www.equinoxminerals.com/files/files/896_InvestorPresentation110228.pdf

Efter att ha gått igenom Equinox presentation verkar det inte bättre än att Equinox ligger ett steg före med sitt bud iförhållande till SymTerra, men det är nästan en vecka kvar till stämman...

Den prognostiserade genomsnittliga tillväxten i kopparproduktion på 23% årligen för båda bolagen(lite högre för ett SymTerra) till 500.000 ton per år är mycket lovande.

Det känns nu än tryggare när en konkurrent som Equinox, uppskattar samma produktionskapacitet på 500.000 ton koppar årligen från början av 2017 för SymTerra, som Lundin och InMet själva gjort.

Detta är den typ av prognostiserad tillväxt jag söker efter när jag skall investera i en tillväxtaktie. Vare sig det blir SymTerra eller Equinox framöver.

Mvh/kent7711 alias "Fyren i dimman"

P.S.

Då vi tidigare fastslagit här på Redeye att aktiemarknaden är en djungel(eller var det träsk?), så vet jag inte hur effektivt det är med en fyr ute bland träden...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?