Post entry

Lundin Minings styrelse avböjer Equinox bud

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Budet undervärderar LUMIs tillgångar. Bryter även mot amerikansk lagstiftning samt att aktieägarna inte kommer att få 8:10 CAD per aktie.

Ännu en rapport från "Fyren i dimman".

Det blev nu klart att Equinox bud på LUMI inte kommer att höjas från de 8,10 kanadensiska dollar (CAD) som tidigare angetts. Budet ligger fast och gäller fram till och med den 14 april.

Inom kort kommer vi aktieägare att få ta ställning till budet, sälja för kontanter och/eller aktier i Equinox, helst 50:50 aktier och pengar om Equinox får välja. I ett cirkulär daterat den 20 mars klargör LUMIs styrelse varför vi aktieägare inte skall sälja våra aktier till Equinox.

Nedan följer några punkter i fet stil om varför vi inte skall sälja våra aktier till Equinox samt min egen åsikt i saken.

Första punkten:

Budet undervärderar LUMIs tillgångar.

På den här punkten känns det för mig som om att styrelsen predikar för kören i kyrkan. Det faktum att jag(och några andra) värderar aktien till 62-65kr per aktie betyder att budet på närmare 54kr blir väldigt lågt. Dock så har marknaden satt kursen på OMX Stockholm och Toronto Stock Exchange(TSX), vilket är lägre än 54kr.

Den värdering vi har på aktien idag på vår börs, anser jag ligger i linje med vad LUMIs styrelse anser om budet från Euqinox. För låg och för lågt!

Men det är inte jag eller LUMIs styrelse som bestämmer värdet på aktien, utan marknaden.

Därav blir min åsikt i frågan att Equinox bud är rimligt i förhållande till hur vi här i Sverige värderar aktien. Jag stödjer mig då bland annat på att aktien värderats så lågt som 42,50kr då det inte fanns något bud från Equinox kring årsrapporten.

Andra punkten:

Budet, baserat på Equinox stängningskurs på TSX per den 18 mars, representerar ett värde på 7,44 CAD vid full konvertering enligt eftersträvad ratio (ej 8,10 CAD).

Okej, försökte bena ut den här så gott jag kunde. Alltså om vi antar att en aktieägare väljer 50:50 Equinox-aktier och pengar för sina LUMI-aktier(full konvertering enligt eftersträvad ratio), då skulle vi få aktier i Equinox, vars värde ändras i samma takt som kursen på börsen ändras. Inget konstigt med det!

Nu menar alltså LUMIs styrelse att vi får mindre total ersättning för våra LUMI-aktier eftersom att kursen för Equinox-aktien var lägre den 18 mars än den var den 25 februari (priset på 8,10 CAD per aktie inkluderat 26% premie baserades på kursen för LUMI och Equinox på TSX den 25 februari).

Sjönk inte kursen för LUMI på vår börs med drygt 10% just då? I så fall borde väl även kursen för Equinox ha sänkts på TSX. Orkar inte ens gå in och kolla kurserna. De flesta vet att kurserna gick nedåt runt den 18 mars p g a Japan katastrofen, alltså känns denna punkt mindre relevant.

Den tredje punkten jag lyfter fram blir:

Budet skall bryta mot amerikansk lagstiftning från 1933.

Här har jag en viss sympati för LUMIs styrelse. Naturligtvis skall man alltid hota med advokater vid sådana här stora affärer med ett fientligt övertagande inblandat. Så jag antar att det var ett måste...

Vad blir min slutsats kring cirkuläret och de olika punkterna?

Allt som allt blir det hela en besvikelse. Jag hade hoppats på någon färgglad presentation som förklarade varför Cobre Panama är ett bra alternativ för gruvdrift. Mera om positiva fördelar kring SymTerra i förhållande till Equinox.

Att ett SymTerra kommer att ha mindre lån än ett Equinox(efter uppköp av LUMI) visste jag redan.

Att budet var för lågt visste jag också redan.

Men det hjälper inte min plånbok när marknaden värderar kursen på LUMI-aktien ännu lägre.

Dock! Förtroende är en icket underskattad faktor. Jag har fortfarande större förtroende för Lundinarna och det är det som kan bli avgörande. Jag har trots allt inte bestämt mig ännu.

Vilket bolag har bästa chansen att nå en produktion på 500.000 ton koppar årligen snabbast, ett framtida Equinox eller SymTerra? Svaret på frågan har jag ännu inte. Bara att fortsätta med mer research...

Mvh/Fyren i dimman.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?