Post entry

Lundin Minings vapen: Mer USD kontant i kassan.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hej!

Här kommer mer tankar och spekulationer:

Bolagsstämman som var ämnad för sammanslagningen med InMet Mining är nu alltså uppskjuten ett par veckor till ungefär slutet av månaden(ich). Som ett svar på det har börsen sänkt kursen ett par dagar i följd. Nu finns plötsligt mer tid för stora som små att spekulera. De stora aktörerna kan först jobba för att sänka kursen och sedan köpa mer när den går upp(vilket de gjorde före Q4-rapporten?).

Kursen var nyligen så sakta på väg upp från de 49kr då Equinox bud blev offentligt, mot de 54,999kr som budet låg på. När stämmorna sköts upp gick aktien ned 3,5% första dagen och sedan fortsatt nedåt. Det är så här det fungerar på marknaden. Don´t hate the player, hate the game brukar det heta. Men vi älskar ju aktier så vi hänger kvar, eller..?

Jag tror inte att kursen kommer att nå 42,50kr innan den 28 Mars, men däremot tror jag den kommer att kunna sjunka ytterligare. På kort sikt fungerar både sälj, köp och behåll. Detta baserar jag på att aktien kommer att börja närma sig 55kr igen när det närmar sig tiden för bolagsstämmorna.

När läget är hårt och pressen ligger på rejält, är en bra taktik att frysa allt med en time out. Detta förstod sig styrelsen på och drog i nödbromsen. Ett tecken på svaghet när man är utsatt. Inte desto mindre en nödvändig åtgärd. Just nu jobbar styrelsen troligen stenhårt på att övertyga pensionsförvaltare och övriga ägare om att, pengar nu är ett sämre alternativ än pengar sen.

Hur övertalar man bäst dessa ägare som bara vill ha pengarna och är relativt ointresserade av gruvdrift i övrigt? Pengar i kassan! Det är ett starkt budskap som inte är lätt att ignorera. Låt oss titta på kontanter i kassan:

31 december 2010: 198,9 miljoner USD

21 februari 2011: ca 305 miljoner USD

LUMIs Q4 rapport på hemsidan

"The increase in net cash during the year was attributable to cash flow from operations plus the proceeds from the sale of AFS securities and investments ($83.8 million), offset by: investment in mineral property,
plant and equipment ($129.8 million) and Tenke funding obligations ($30.5 million).

Cash on hand at December 31, 2010 was $198.9 million.

As at February 21, 2011, cash on hand is approximately $305 million."

Alltså har bolaget haft engångsposter, både kostnader i form av gjorda investeringar och inkomster för försäljning av tillgångar.

Det faktum att bolaget har ökat sin produktion av koppar markant samtidigt som kassan nu fylls på snabbare än tidigare, går som sagt var inte att ignorera. Ökad efterfrågan, högre metallpriser och en sund mycket lyckad affärsstrategi är receptet bakom de miljontals dollar som nu strömmar in kontant i kassan.

Pengarna skall naturligtvis i slutändan investeras för mer prospektering och utveckling av de gruvor man redan äger. Det är inte aktieutdelning som skall prioriteras utan förvärv av mer tillgångar. Dock! När ytterligare 100 miljoner USD rullat in på kontot före någon försäljning, då måste ägarna tänka till. Vill vi verkligen sälja för 55kr per aktie när pengarna rullar in i denna takt?

För kontanterna följer med bolaget till Equinox, skulle deras bud gå igenom.

LUMI kan vara ett av de bästa korten för över 10% avkastning vid köp nu och försäljning om några veckor. Men även som investering på sikt om aktierna blir SymTerra aktier.

Mvh/kent7711

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?