Post entry

En realistisk förväntan på TMG's årsrapport för 2016

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad kan vi förvänta oss av TMG's årsrapport imorgon 28/2?

Vad kan man förvänta sig av TMG’s årsrapport?

Inledning

Tmg står nu inför en årsrapport där marknaden verkar ha svårt att veta vad som skulle uppfattas som bra eller dåligt.

Tanken med denna analys är att reda ut vad man kan förvänta sig av rapporten och hur man kan tolka den.

Vi har tagit fram en kalkyl för att underlätta detta.

- Kalkyl / förklaring

Poängen med kalkylen är att få fram en realistisk bild av vad vi kan förväntas oss av årsrapporten. För att göra detta har vi tagit med både 2015 års EBITDA och 2016 års proforma.

De första kolumnerna i kalkylen visar aktuella siffror, alla källor finner du längst ned. Du kan bland annat se:

* Omsättning & omsättningsförändring

* Ebitda & Ebitda förändring

* Marginal & marginalförändring

* Antal aktier totalt, under lockup, samt freefloat

* Antal dagar varje enskilt bolag varit med i TMG

* Förväntad VPA 2016 per bolag, baserat på hur många dagar de bidragit till TMG

* Förväntad EBITDA & VPA för helåret 2016 baserat på tidigare information, samt 4 olika tänkbara scenarion

Att förvänta sig resultat som presterats tidigare känns alltid mer realistiskt än att jämföra mot en ”pro-forma” som liknas vid en ”budget”. Ingen kan säga att bokslut från tidigare skulle vara ”taget ut luften” då dom faktiskt har genererat dom här siffrorna.

- Vad får vi ut av kalkylen?

Kalkylen talar om vad vi skulle landa på för Ebitda om varje bolag bidragit sedan det datum det meddelats att det förvärvats. Den säger även vad Ebitda skulle bli om vi plockar bort alla pending,canceled bolag och deras aktier, den kan även visa vad vi hade landat på om TMG lanserades 2015 och dessa bolag var med under 2015 med sina aktuella prestationer, samt siffror för att veta vad vi egentligen skall räkna på.

Tyvärr trycks det aktier innan dom börjat leverera siffror till bolaget och detta gör ju att vinst per aktie blir sämre för tillfället. Egentligen är detta endast intressant om DU som aktieägare räknar med att få utdelning omgående, och då sitter du i fel aktie om du köpt på dig TMG aktier.

Om du däremot tar dig tiden och räknar på vad antalet aktiva bolag levererar och bortser från dom tryckta aktierna som inte börjat leverera än kommer se väldigt tydligt att vinsten är helt klart kommer bli bra, samt att börsvärdet är mer än undervärderat.

- Hur hittar vi riktlinjerna?

Vi börjar med att kolla på de olika tänkbara scenarion som kan komma på tisdag när rapporten släpps, uppradade nedan har vi 4 scenarion med det sämsta utfallet högst upp och sedan i fallande ordning.

Och utifrån dessa 4 olika scenarion har vi genom kalkylen fått fram följande siffror, inom parentes efter VPA ser ni förväntad VPA om man exkluderar alla pending & cancelled förvärv. Däremot kan vi inte räkna på skillnaden i de olika kvartalen så denna analys ser endast över helheten på årsbasis.

1. Bolagen som förvärvats uppnår inte sin proforma utan levererar ungefär som de gjort tidigare år, och dessutom bidrar inte bolagen till TMG förrän en tid efter att PM släppts (30% fördröjning räknar vi på som schablon).

2.1 Mil euro EBITDA & 3,9 eurocent i VPA (6,2 excl pend&cancelled)

2. Bolagen som förvärvats uppnår inte sin proforma utan levererar ungefär som de gjort tidigare år, däremot bidrar de från dag 1 vid PM.

2.6 Mil euro EBITDA & 4,8 eurocent i VPA (7,5 excl pend&cancelled)

3. Bolagen som förvärvats uppnår proforma, däremot bidrar inte bolagen till TMG förrän en tid efter att PM släppts (30% fördröjning räknar vi på som schablon).

3.0 Mil euro EBITDA & 5,5 eurocent i VPA (8,7 excl pend&cancelled)

4. Bolagen som förvärvats uppnår proforma, och bidrar från dag 1 efter PM.

3.5 Mil euro EBITDA & 6,4 eurocent i VPA (11,1 excl pend&cancelled)

- Så vad kan vi förvänta oss inför 28/2?

Det är omöjligt att säga exakt, men vi kan åtminstone nu rent faktabaserat se vad som är dåligt och vad som är bra för helårsrapporten 2016, baserat på den information vi har.

Allt under 2.5 mil euro betyder att de inte uppnått proforma, men att bolagen fortfarande levererar som de gjort föregående år, det betyder dock inte att det går dåligt för TMG. Mellan 2.5-3.5 mil euro betyder att de antagligen levererar bättre än 2015 men att förvärvsdatumen inte speglar när de börjat bidra till gruppen. Och över 3.5 mil euro på helåret betyder att de passerat proforma oavsett om de börjat bidra till gruppen vid PM eller med en fördröjning.

Som ni ser finns det många variabler som påverkar och det är därför omöjligt att idag säga exakt vad som är bra eller dåligt.

2 Mil euro EBITDA kanske inte är så dåligt, om det visar sig att förvärven började bidra till gruppen först 2-3 månader efter PM annonserats. Det vet vi inte idag och behöver därför läsa rapporten när den kommer. Men om vi får gissa på att förvärven bidrar tätt inpå efter PM kan denna kalkyl vara väldigt realistisk.

Länk till kalkylen:

https://www.dropbox.com/s/f75q90unjmgk34i/TMG%20Check.xlsx?dl=0

Jag äger inte aktier i TMG och jag kan inte heller garantera att all information är rätt, se källor i länkat dokument. Ni bör skapa er egen uppfattning baserat på denna information.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?