Post entry

Medclair - Global expansion runt hörnet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I takt med den globala befolkningstillväxten och en allt högre globalt medellivslängd är användningen av lustgas högre än någonsin. Lustgas är emellertid en växthusgas som i extremfall kan ge problem för behandlande personal såväl som för miljön i stort. Av den anledningen höjs röster världens över på skärpta utsläppsnivåer och tuffare krav för lägre nivåer av lustgasläckage för den inre arbetsmiljön. Det satsas enorma pengar på miljövänliga och kostnadseffektiva destruktionsanläggningar och efterfrågan är högre än någonsin. Medclair är världsledande på den växande marknaden och bolaget står nu med dess revolutionerande produkter rätt positionerad till en global expansion.

Bolaget

Medclair är ett svenskt forsknings- och utvecklingsbolag och världsledande inom Lustgas hantering. Bolaget är specialiserat på att utveckla processer och produkter för att lösa problem inom användande och hantering av lustgas genom hela vårdkedjan. Man har genom utveckling tagit fram revolutionerande produkter för att fånga upp, mäta och destruera lustgas, med premiär fokus på vården. 

Lustgas, N220, är den vanligaste mediciniska smärtlindringsmetoden och används brett över hela världen inom hälso- och dentalvård. Lustgasen dämpar hjärnans smärtimpulser och förutom smärtstillande även har en mycket lugnande effekt på patienten. Metoden är billig, enkel att administrera, kostnadseffektiv och patientens återhämtning är snabbare mot jämförbara metoder.

Lustgas är dock en växthusgas och något som kommer upp på agendan allt oftare i takt med den globala befolkningstillväxten och den ökande användningen av Lustgas. Det är en växande hot för mediciniska personalen och har negativa miljöeffekter. Av den anledningen satsas det enormt på metoder som på ett säkert sätt kan fånga upp alla läckgaser och senaste bryta ned dessa. Det är här Medclair kommer in i bilden. Med revolutionerande produkter kan man äntligen erbjuda den globala marknaden anpassade  produkter för säkrare miljöer.

Medclair kom till börsen genom ett s.k. omvänt förvärv där det börsnoterade bolaget Spintso International AB förvärvade samtligt aktier i Medclair AB.

Spintso International AB är en helhetsleverantör av domarutrustning till fotboll och andra sporter. Man utvecklar, tillverkar och säljer en rak olika produkter i nära samarbete med SvFF och domare både nationellt och internationellt.

På ett pressmeddelande 28 januari 2021 annonserade Spintso ut att man genomför en strategiskt översyn av koncernstrukturen och att man ämnar att renodla verksamheten mot medicinteknik. Beslutet hade sin grund i det enorma intresset som bolaget mottog efter Medclair förvärvet, detta från investerare såväl som professionella aktörer. Behovet av att hantera mediciniska gasers påverkan på arbetsmiljö samt yttre miljö är större än någonsin, och Medclair med dess unika produkter står positionerade att ta en stor del av del globala marknaden. 

Produkter

Medclair erbjuder en helhetslösning till det rådande problemet med lustgasläckage. Bolaget har en bred och patenterad produktportfölj och besitter starka förutsättningar för ett internationellt genombrott. Samtliga produkter är anpassningsbara och användningsområden är ofantligt stora, allt från stora operationssalar såväl som mindre dentalkliniker eller ambulanser. 

CDU (Central Destruction Unit) 

CDU är en unikt och kompakt destruktionsenhet för användning av större volym. Enheten kan med fördel hantera upp till 16 behandlingsrum och går att bygga ut vid önskan om större bruk. CDU fungerar utmärkt med ED (Exhalation Device) och Medclairs nya produkt CU (Collection unit). Dessa samlar in lustgas som senare renas av CDU där reningsgraden är över 99%. Det ger en arbetsplats som uppfyller alla nuvarande och framtida regler.

Medclairs CDU bygger på en egenutvecklat unik teknik för värmeväxling och isolering av CDU, vilket har kapaciteten att återvinna tillförd energi och minimera energiförbrukningen. Vidare är den kompakt, få rörliga delar, låg ljudnivå och obetydliga vibrationer. 

MDU (Mobile Destruction Unit) 

MDU är en mobil enhet som är speciellt anpassad för att passa vårdpersonalens mobila behov och enkel att flytta dit behovet av lustgas finns. Det är en komplett enhet med alla nödvändiga komponenter för att kunna hantera och utföra lustgas till patient, uppsamling av utandningsluften och nedbrytning/destruktion av lustgasen. Enheten har en hög grad av tillförlitlighet och renar mer än 99% av den lustgas som fångas in.

NOD (Nitrous Oxide Detector)

Som jag tidigare har nämnt är lustgasen en växthusgas och är skadlig för behandlande personal som exponeras för det under en längre period. Medclair har lösningen på detta. NOD är en produkt som mäter N20 halten i arbetsmiljöer, som en operationssal. Den mäter och registrerar exponering kontinuerligt och varnar vid hög exponering. Dagens alternativa mätningar är dyra och resultatet får man först flera veckor efter man har tagit provet, detta då testet måste analyseras på laboratorium. NOD mäter i realtid och tar helt bort risken för överexponering.

Resultatet blir en hälsosam arbetsmiljö för vårdpersonal och en minimal påverkan på den yttre miljön.

ED (Exhalation Device) 

ED är en patenterad utandningsventil som gör det möjligt för patienten att själv kunna växla mellan lustgas och vanligt luft. Idag metod går ut på att patienten tar bort masken mellan lustgasdoserna, och det bidrar till lustgasläckage. Med Medclairs utandningsventil tar man bort den läckagen då patienten inte behöver ta bort masken för att få in vanligt luft. Med en enkel knapp kan patienten själv stänga av lustgasen och istället få in vanligt luft genom masken. 

Efter några in- och utandningar med vanligt luft har masken samlat upp kvarvarande lustgas från lungorna och förhindrar därmed att den kommer in i behandlingsrummet. ED är kompatibel med Medclairs andra produkt CDU för destruktion av uppsamlade lustgasen. 

CU (Collection unit) – under utveckling 

CU är en nyutvecklat produkt specifikt för situationer där flexibilitet och rörlighet är nödvändigt. Behållaren separerar lustgasen från utandningen och lagrar den för senare hantering genom en destruktionsenhet, som Medclairs lustgasdestruktor CDU. Det är en liten enhet som kan användas på platser där det tidigare varit omöjligt, till exempel ambulanser, mindre kliniker, ambulanshelikopter m.fl. Produkten väntas lanserar under Q1 2021.

Marknad & Värdering

Omkring 80 procent av alla som föder barn i Sverige använder lustgas i någon utsträckning. Det gör lustgasen till vår vanligaste smärtlindringsmetod.  Även om det används främst inom förlossningsvården så är användningsområden betydligt större än så. Lustgasen används frekvent i samband med  tandvård, veterinärvård, terapivård, skönhetsoperationer m.fl.  

Trots alla fördelar med lustgas så är metoden omdiskuterad och något ofta omdebatterad. Detta som jag nämnt tidigare att den behandlande personalen oavsiktligt utsätts för lustgas och dess påverkarkan på miljön. Med det sagt så väger ändå fördelarna över nackdelarna. Det finns inget bättre alternativ, likaså inget billigare alternativ. Det gör att användningen av lustgas ökar globalt i takt med det ökade befolkningsmängden och att vi lever allt längre och därmed belastar vården mer.

Lustgas inom vården omsätter ca 1.2MdUSD årligen med en årlig tillväxt på ca 7%. De två största konsumenterna är Nordamerika och Europa. Storbritannien står för ca 1/3 av Europas totala konsumtion av lustgas. Andra stora konsumenter är Frankrike och Tyskland, två länder vars Medclair under 2020 levererat utrustning till.

En annan stor potential marknad för Medclair är USA. Den amerikanska marknaden står för ca 15-20% av den globala konsumtionen och kan komma bli en väldigt attraktiv marknad för Medclair. Tidigare iår fick Medclair patentgodkännande på bolagets Exhalation Device (Utandningsventil) i såväl USA som Kanada. Detta möjliggör försäljning av Exhalation Device, men även medclairs andra produkter  CDU (Central Destruction Unit)  och MDU (Mobile Destruction Unit), på den nordamerikanska marknaden.

Chronic diseases such as asthma, diabetes, cancer, respiratory diseases, cardiovascular diseases, and other non-communicable disease have become a global burden, crippling nations. According to the Centers for Disease Control and Prevention, 1 out of 2 adults in the U.S. suffers from a chronic disease and 1 in 4 adults suffer from more than two chronic diseases.

Data from the same source indicate that 86% of the national healthcare expenditure amounting to 2.7 trillion USD were spent on the treatment of chronic and mental health conditions in the U.S. According to American Public Health Association, seven out of ten deaths in the U.S. is a result of chronic disease. These facts are indicative of the alarming rise in chronic diseases which is expected to fuel the market growth of medical gases as they are used very commonly in diagnostic and therapeutic settings.”

Ser vi över den initiala marknaden som Medclair ämnar att adressera så är den gigantiskt. I Europa har vi ca 12 000 sjukhus och av dessa erbjuder mer än 60% förlossningsvård. I USA ligger motsvarande siffra på ca 4 000 sjukhus och ca 65% av dessa erbjuder förlossningsvård. Medclair har en bred produktportfölj och därmed ser antalet användningsområden väldigt lovande ut. Medclair kan utöver sjukhus erbjuda produkter till skönhetskliniker, tatueringsstudios, mobila enheter till ambulanser, ambulanshelikopter, hemvård m.fl. Det gör att den totala marknaden blir betydligt större än bara 16 000 sjukhus. Sen har Medclair också fått väldigt fina respons utanför Europa och Nordamerika. Japan är också en marknad man har valt att lägga stor focus på, då det används lustgas i en större utsträckning och man har ambitioner att säkerställa arbetsmiljö och den yttre miljön. 

Det är inget tvivel om att kursen är alldeles lågt värderad sett till bolagets stora potential. Det råder heller inget tvivel om att intresset för Medclair Invest har väckts på nytt och allt fler stora investerare tar position för vad som komma skall.

Förlossningskliniker i USA och Europa = ca 9 800 st.

10% marknadsandel för CDU (Central Destruction Unit) 

980 x 1.5 miljoner SEK = 1.5 miljarder svenska kronor.

(20%) 1960 x 1.5 miljoner SEK = 2.9 miljarder svenska kronor.

(30%) 2940 x 1.5 miljoner SEK = 4.4 miljarder svenska kronor.

10% marknadsandel för MDU (Mobile Destruction Unit) och 3 enheter per klinik

980 x 3 x 300 000 SEK = 882 miljoner svenska kronor.

(20%) 1960 x 3 x 300 000 SEK = 1.7 miljarder svenska kronor.

(30%) 2940 x 3 x 300 000 SEK= 2.6 miljarder svenska kronor.

Tittar man på ovanstående enkla beräkning så börjar man förstå den hissande potentialen Medclair sitter på. Och det var väldigt försiktigt beräknat. Jag tog varken hänsyn till Medclairs andra produkter på marknaden och inte heller andra områden, utan bara fasta förlossningskliniker. En viktig aspekt att tänka på är att Medclairs olika produkter kompletterar varandra och kommer i en hög grad säljas i paket. Exempelvis utandningsventilen Exhalation Device är kompatibel med CDU (Central Destruction Unit)  och MDU (Mobile Destruction Unit). Förutom produktförsäljning kommer även intäkter från eftermarknad, utbildningar, reservdelar och förbrukningsmaterial. Inte heller dessa har jag tagit med i beräkningen ovan.

Utifrån all material som framgått i analysen är min samlade bedömning att bolaget är väldigt lågt värderat. Enligt mig uppfyller bolaget alla krav för att motivera en kurs idag på 4–5.5 kr kr efter fullt utspädning, alltså ett BV på 337-420 miljoner kronor.

Disclaimer

Jag äger aktier i bolaget ifråga och rekommenderar alla att granska uppgifterna i denna text. Denna text skall ej ses som en köp- eller säljrekommendation.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?