Post entry

Medias bevakning av våra börsbolag.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Hur vill vi läsa våra Ekonomi, Företags och Börsnyheter? Som all media, handlar det om att det som säljer bäst är smaskiga rubriker, skandaler och populära ämne.

Med säljer, menar jag text som vi läsare betalar för att få tillgång till.

Så är det, och det är så vi läsare vill ha det. Mätningar på vad vi uppmärksammar görs regelbundet, och du har kanske själv fått svara på frågor om detta.

Men, är det verkligen det som vi är intresserade av. Börjar inte våra ekonomisajter mer och mer likna vanlig nyhetsförmedling. En allt större del av innehållet är sånt som vi kan läsa om i “Dagens Nyheter”.

Bra eller dåligt? Praktiskt att få vanliga nyheter inblandad i “Dagens Ekonomi”? Vad tycker du? Jag själv upplever det ibland som både rörigt och störigt. Det är väl ok.med väder och praktisk information, men när man läser “En sydkoreansk pilot har vunnit en juridisk strid som innebär att hans arbetsgivares förbud mot ansiktsbehåring var orättvis och diskriminerande” eller “David Beckham har blivit utsatt för utpressning efter att hackare ska ha kommit åt flera känsliga mejl som han har skrivit. Av mejlen framgår bland annat att fotbollsstjärnan är rasande över att han inte har adlats av Storbritanniens drottning Elizabeth”. Båda artiklarna hämtade från förstasidan Dagens Industri den 8/2 2017. Känns det inte lite konstigt?

Är det inte så, att journalister på våra ekonomisajter, har ekonomisk specialutbildning och stort intresse och kunnande för just Ekonomi?

Men, saker och ting förändras. Det är faktiskt praktiskt, att kunna läsa börsinformation och ekonomiska nyheter på samma sajt som “Dagens Nyheter” publiceras. Men blanda inte ihop allt till en enda röra. Använd era duktiga ekonomijournalister till att skriva om sina specialämne och presentera det under rubriken t. ex. “Ekonomi”, och samarbeta sen med någon nyhetssajt och presentera detta under rubriken t.ex “Dagens Nyheter”

Ibland kan det vara skönt att vila både ögon och hjärna med lite vanliga Nyheter, men att hoppa runt tycker jag stör helheten i ekonomi informationen.

Jag har fått en känsla av att utvecklingen går i riktning blanda och ge. Detta kan leda till att duktiga ekonomer väljer andra intressantare arbetsuppgifter. Vi riskerar att få sämre information och då duktiga ekonomijournalister med erfarenhet inte växer på träd, så kan de vara svåra att ersätta. Ett annat problem, är att man på samma media, samma dag, ofta finner motsägelsefulla budskap i den redaktionella texten.Dagens Industri är duktiga på detta. Det är klart att det skall finnas plats för olika uppfattningar men att läsa att börsen går både upp och ner, bra och dåligt samma dag inger inte förtroende. Var är redaktören? Eller har man inte längre denna funktion där någon ser till att inte det hela blir ett lapptäcke som fylls på efterhand som nya artiklar kommer in. Varje dag borde ha en egen mall, som redaktionen tillsammans skapar och följer.

Om du har en annan syn på detta, eller andra tankar och ideer kring ämnet så kommentera gärna.

Plusfakta

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?