Post entry

Medicpen - potentialen och riskerna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Medicpen är inne i en spännande tid, med vunnen upphandling i ryggen tjänar bolaget sin första miljon. Här redovisar jag potentialen och riskerna.

Jag börjar med ett utdrag från Medicpens hemsida för att kort beskriva vilken ambition bolaget har.

"MedicPens affärsidé är att utveckla, tillverka och sälja produkter som underlättar för patienter att sköta sin medicinering. Produkterna skall bygga på MedicPens patenterade innovation om separat hantering av mediciner fram till doseringstillfället. Produkterna skall ligga i teknikens framkant och vara utvecklade för integrering i IT miljöer."

http://medicpen.se

Vad man inte räknade med för tio år sedan då Medicpen börsnoterades i förhoppningar om att bli den stora aktören inom automatisk dosering av mediciner var de långa ledtiderna som sjukvården dras med. Man trodde att man var rätt i tiden men likt många andra idéer och produkter som kom före marknaden var mogen, drabbades man av en lång process med att jaga investeringar för att hålla huvudet flytande ovanför vattenytan.

Tiden gick och företaget överlevde under alla dessa år på investerarnas pengar. I höstas vann man NOPII upphandlingen i Danmark där två av Medicpens konkurrenter också kvalade in i upphandlingen, men de danska kommunerna valde Medicpen som segrare och nu levererar man sitt flaggskepp Medimi Smart till nio kommuner i Danmark om totalt 100st enheter. Fler kommuner har visat intresse och har möjlighet att leasa och köpa enheter efter testfasen om så önskas.

Film om hur det fungerar: https://www.youtube.com/watch?v=o-QdAXpeuCE&t=190s

Medicpen ingår i ett konsortium under namnet MedicCareoch består av tre företag med mycket erfarenhet och goda kontakter dessa består utöver Medicpen är Falck och CareConsult och tillsammans levererar de en heltäckande infrastrukturell lösning från apotek till patient med många fördelar och besparingar för såväl samhället som patienter. I det stora hela levererar Medicpen sin Medimi Smart, CareConsult levererar kommunikation och Falck kommer stå för larm övervakning.

Efter senaste nyheterna tog jag fram miniräknare, papper och penna för att räkna ut potentiell omsättning i framtiden.

-Danmarks befolkning 5,5 miljoner

-Medicpen bedömer att potentialen i Danmark är 30.000 enheter.

-För att uppnå nollresultat behöver mindre än 3 000 Medimismart leasas av kunder per år med nuvarande prissättning

-Medimi(r)Smart kommer att kunna användas i minst fem år.

-Medicpen har Vinst/aktie SEK -0,17, och antal aktier om 112 228 971st

Nollresultat vid 3000 enheter borde motsvara att Medimi Smart kostar drygt 6359,4kr. Slår man ut det på 12mån får vi 529,97kr/månad (Produktionskostnad, serviceavtal osv ej inräknat och hade resulterat i en högre månadskostnad) men vi räknar så här tills mer info släpps.

30% av den Danska marknaden beräknas då vara värd ca 0,45kr vinst/aktie

30% av den Svenska marknaden beräknas vara värd 0,8kr vinst/aktie

10% av den tyska marknaden, om man utgår från Danmarks behovsmodell, beräknas generera 20,88kr vinst/aktie

10% av USAs marknad värderas till 76,44kr vinst/aktie

Enorma potential och NOPII kan fungera som katalysator då Danmark ses som en förebild när det kommer till eHälsa.

Risker:

-Riskerna är givetvis stora om än lägre än för tre år sedan. Dels finns alltid en överhängande risk att något går fel under testfasen som man inte kan lösa snabbt nog.

  • "Förtestet i kommunerna i Danmark löper på enligt plan och bolaget har påbörjat produktion av de Medimi Smart som ska levereras senare i år. MedicPen och dess partners i Danmark. "

-Någon sa att "Ett danskt ja är ett svenskt kanske"

+Falck är en av de största privata aktörerna inom sjukvård i Danmark och är ett danskt företag med gott kontaktnät. Medicpen blev kontaktade av Falk för samarbete. De verkar vara väldigt nöjda!

https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/kl-og-falck-offentlig-privat-dialog-kan-skabe-innovative-velfaerdsloesninger

-Har konkurrenterna bättre produkter?

+Finns, mig veterligen, ingen liknande lösning i dagsläget alla andra dispenser automater förlitar sig på förpackad medicin. Med Medicpens lösning laddar man apparaten med magasin där alla olika mediciner hålls separerade från varandra vilket gör det möjligt för läkaren att ändra doser efter behov över internet.

Aktien handlas på Aktietorget och är bortglömd med väldigt låg omsättning. Detta är ingen köprekommendation.

Vänliga hälsningar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?