Post entry

MedicPen – Skarpt läge i 29 norska kommuner!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Den 9:e april gick sista anbudsdagen ut i 29 st norska kommuner som går samman och upphandlar om Elektronisk medisineringsstøtte. Kommunerna har önskat MedicPens fulla deltagande i samtliga fyra patientområden, vilket tyder på att MedicPen har goda chanser att ta hem sin största order någonsin inom kort tid. Samtidigt har e-hälsa nu på allvar börjat slå igenom på bred front.

MedicPen har utvecklat och tillhandahåller systemlösningar uppkopplade mot nätet som avsevärt kan förbättra följsamhet (av medicinska råd) och övervakning vid medicinering. I dagsläget bidrar felmedicinering till ca 10% av alla sjukvårdsinläggningar, vilket medför väldigt stora kostnader för samhället. Kostnader som MedicPen kan minska genom sina innovativa lösningar inom medicinteknik. Med sina patenterade tablettdispensrar MedimiPro och MedimiSmart är MedicPens vision är att bli en världsledande aktör inom integrerade system för tablettmedicinering. Medimi produkterna består av tablett-kassetter som kan innehålla 2-16 olika sorters mediciner. Kassetterna laddas på ett Apotek och transporteras sedan hem till vårdtagaren, processen sker ungefär var 14:e dag. Det är inte helt ovanligt att personer dagligen tar över 10 olika mediciner. Därför ställs ännu högre krav på säkerhet kring hantering och intag av mediciner för att minska felmedicinering som är ett stort samhällsekonomiskt problem.

Det finns många tillfällen i medicineringsprocessen som kan leda till felmedicinering, allt från den mänskliga felande faktorn till att patienten glömmer att ta tabletterna, tar fel tabletter eller tar tabletterna två gånger. MedicPen har lösningarna i alla led i processen och marknaden verkar nu vara mogen att ta till sig MedicPens produkter samt dess fördelar det medför.

Medimi-produkterna ser till att medicinen befinner sig i en helt sluten miljö från början av paketeringen till intaget av medicinen för patienten. Medimi doserar rätt antal tabletter i rätt tid till patienten genom att dosera ut tabletterna från kassetterna. Patienten kan aldrig ta för mycket eller fel tabletter, patienten får en påminnelse (tex genom ett sms) om den glömmer att ta sina tabletter. Vidare kan både vårdpersonal, läkare och anhöriga få information elektroniskt skickat till sig om att patienten inte tagit sin medicin.

Anser MedicPen var före sin tid med produkter inom e-hälsa då marknaden ännu inte var mogen. Nu är läget förändrat och fler och fler produkter och tjänster introduceras inom segmentet och vi börjar se en stor förändring och acceptans inom området.

En fördel är att MedicPen under flera års sikt bearbetat en marknad som är trög för förändringar med långa ledtider. Här har goda relationer och kundkontakter skapats som nu på allvar börjar leda till avtal.

Danska marknaden viktig för internationell expansion

Norden ligger i framkant när det gäller e-hälsa. Danmark är det land i norden som kommit längst och är därför en viktig marknad. Här har MedicPen börjat etablera sig ordentligt som resulterat i avtal. I februari i år erhöll MedicPen intäkter på 1,2 MSEK från danska kommuner. Intäkterna från kommunerna kommer successivt att öka i takt med att fler MedimiSmart levereras. MedicPens bearbetning av danska kommuner fortgår samtidigt som det finns indikationer på att fler kommuner och regioner har för avsikt att starta upphandlingar av medicinhanteringssystem. MedicPen genomför just nu tester av ett helhetssystem för medicinhantering tillsammans med CareConsult, Falck Danmark och en apotekskedja

Det sker nu ett snabbt skifte mot en digitaliserad vård och svenska politiker studerar noga utvecklingen i Danmark. För att Sverige inte ska missa och dra nytta av digitaliseringståget har bland annat Innovation Skåne startat projektet Nordic Connected Health Star Track, som samlar lovande nordiska företag inom hälsa, och låter dem hjälpa varandra och samarbeta med stora teknik- och mobilföretag.

Marianne Larsson som är innovationschef för Innovation Skåne säger att vi står inför ett paradigmskifte inom vården, liknande det Spotify innebar för musikbranschen.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kom i mars 2016 överens om en vision för e-hälsa. Visionen slår fast att Sverige år 2025 ”ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet”

MedicPen kommunicerar även i ett PM att en av Sveriges största kommuner valt att låta cirka 70 kommunrepresentanter ha ett separat möte med MedicPen där bolaget kommer presentera sitt medicineringssystem med fokus på MedimiSmart.

MedicPen har även påbörjat förberedelserna med att introducera MedimiSmart i USA där första MedimiSmart kommer att skickas till en Amerikansk samarbetspartner redan nu i April. I USA estimeras låg följsamhet orsaka samhällsekonomiska kostnader om cirka 300 miljarder USD årligen.

VD Fredrik Westman meddelade även under aktiedagen i Stockholm 5 mars att New Zeeland och Australien är en intressant marknad för bolaget.

Goda möjligheter att MedicPen vinner upphandlingen i Norge

Måndagen den 9:e april var sista dagen för att lämna anbud till 29 norska kommuner som gått ihop för att genomföra en upphandling gällande Elektronisk medisineringsstøtte. Upphandlingen delades upp i fyra delar, baserat på fyra olika patientgrupper, så kallade brukerhistorier, där kommunerna beskrivit behov hos psykiskt sjuka, unga och äldre multisjuka, etc.

I ett sent skede fick MedicPen förfrågan om att delta inom samtliga fyra patientgrupper istället för enbart ett, vilket var fallet från början. MedicPen accepterade erbjudandet och deltar därmed inom samtliga fyra patientområden. Bolaget skriver att potentialen i de norska kommunerna är större i jämförelse med den danska upphandlingen då det i Norge innefattar fler patientgrupper och betydligt fler invånare (900.000 st invånare). Hur stor potential medför en vinnande upphandling av samtliga patientområden i de norska kommunerna för MedicPen?

Vi börjar i Danmark där MedicPen har uppskattat den totala marknaden till 30.000 MedimiSmart. Antal invånare i Danmark 2018 är ca 5,8 miljoner.

5 800 000 (antal invånare) / 30 000 (antal MedimiSmart för danska marknaden) = 193,33

Det betyder att 1 person utav 193 personer i Danmark skulle kunna vara i behov av en MedimiSmart lösning enligt MedicPen.

Då både Danmark och Norge är nordiska länder bör sjukdomsbilden för invånarna vara i linje med varandra, med en större eller mindre möjlig differens åt något håll. Om vi utgår från att behovet för MedimiSmart i Norge är liknande det i Danmark får vi fram följande siffror.

Antalet invånare för de 29 norska kommunerna som ingår i upphandlingen uppgår till drygt 900.000 st. Om 1 utav 193 personer även här skulle vara i behov av MedimiSmart betyder det att MedicPen kan ha en marknadspotential om att sälja/leasa 4663 st MedimiSmart.

900.000 (antal invånare) / 193 (Behovet i snitt) = 4663 st

Enligt VD Fredrik Westman inbringar en MedimiSmart-lösning mellan 600-800 SEK i månaden vid leasing. Om vi räknar på snittet 700 SEK i månaden skulle de potentiella 4663 st MedimiSmart-systemen årligen inbringa ca 39 miljoner SEK till bolaget enbart baserat på upphandlingen i Norge! Börjar ni se potentialen?

4663 (antal MedimiSmart system) x 700 (Genomsnittligt månadskostnad) x 12 (antal månader per år) = 39 169 200 SEK.

”För att uppnå nollresultat behöver mindre än 3 000 MedimiSmart leasas av kunder per år med nuvarande prissättning", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Teknisk analys av MedicPen.

Aktiekursen och såväl omsättningen har ökat senaste veckan och fortsatte i samma mönster under måndagens handel. Fortsatta uppgångar över måndagens stängningskurs på 1.20 SEK stärker trenden uppåt i aktien. Aktien har stöd vid cirka 0.87 kronor och motstånd vid cirka 2.27 kronor. Bör finnas en god uppsida i aktien kring motsåndsnivån med tanke på allt intressant som sker inom bolaget och branschen.

Disclaimer:

Är själv aktieägare, all handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

http://www.medicpen.se/

https://mobile.twitter.com/Analyst_Group/status/968837504743944193

http://it-halsa.se/uppdatering-fran-medicpen-2/

https://www.nyteknik.se/nyheter/e-halsa-lockar-unga-teknikforetag-6335646

https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/02/06/medicpen-medicpen-bedomer-att-potentialen-i-danmark-uppgar-till-30-000-medimismart.html

http://healthcaredenmark.dk/news/swedish-politicians-look-into-danish-elder-care-and-assisted-living.aspx

https://analystgroup.se/medicpen

http://it-halsa.se/uppdatering-fran-medicpen-2/

https://www.ehalsomyndigheten.se/globalassets/dokument/regeringsuppdrag/rapportering2016/regeringsuppdrag-s2016_03789_fs_nationell-kontaktpunkt-for-e-halsa.pdf

https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2018/04/10/medicpen-medicpen-uppdatering-fran-medicpen.html

https://www.doffin.no/Notice/Details/2018-571605

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?