Post entry

METRO - Framtiden har aldrig sett ljusare ut

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

2010 gav ett ebit på 12M€ från att förgående år har redovisat ett ebit på minus 20M€, vilket ger en förbättring på över 30M€ mellan de båda åren - detta intygar om den kraftiga turn around som bolaget står inför är inledd med råge.

Bästa rapporten i bolagets historia, men kursen och värderingen är så långt ifrån den högsta i bolagets historia att man inte kan bli annat än konfunderad. Mottagandet från marknaden på dagens rapport var milt sagt, brutal slakt av bolagsvärderingen! Frågan blir genast på vilka grunder?

Kan börja med att jag personligen blev själv lite besviken att rapporten inte kom in bättre, då min utsaga låg på ungefär 2M€ bättre resultat. Jag lade dock in en brasklapp på att det fanns stor osäkerhet i Frankrike. Vilket även visade sig vara orsaken till att mina högt ställda förväntningar inte infriades.

Det jag egentligen blev mest besviken över och som klart hamnade på minussidan var att Metro nu valt att lägga förändringar i kapitalstrukturen på is. Förklaring som ges är helt enkelt att det hela kostar mer än vad det smakar. Man hänvisar till den juridiskt komplexa process som detta skulle medföra, och att de stora ackumulerande förlustavdragen då skulle kunna riskera att gå förlorade.

Frankrike bekräftade en kraftig försämring under detta kvartal, men de lyckades ändock hamna på samma starka (till och med lite starkare) än bästa Q4 i Metros historia, vilket får ses som ett extremt styrkebesked i sammanhanget. Frankrike är enda landet som redovisar minusresultat på helår nu i koncernen, svårt att tolka detta annat än positivt om vi väljer att se tillbaka i tiden. Fast å andra sidan var beskeden om Frankrike väldigt dystra, då det enligt VD så har upplagekriget mellan de tre aktörerna förvärrats ytterligare. Han hade inte heller någon konkret handfast strategi på åtgärder att presentera i dagsläget där. Dock ansåg han att kostnaderna var ”skäliga” och ingen alltför stor panik råder, vilket kanske kan lunga den panikslagne investeraren något i alla fall.

Upplagekriget som sker i Frankrike är inte hållbart i längden, till slut måste en som tidigare kommenterats bort från arenan. Metro som idag har en förhållandevis låg värdering, framstår med övertygelse som en liten munsbit både för Bolloré och Schibsted. Det är därför inte orimligt att Metro skulle kunna bli ett föremål för uppköp. Tror striden i Frankrike kommer mynna ut i att någon köper upp en annan eller eventuellt så sker ett samgående, vilket är min tro på åtgärd för kaoset i Frankrike.

Men rapporten var faktiskt bättre än analytikernas konsensus, vilket i normala reaktioner borde ha gjort att Per-Mikael Jensen skulle varit förtjänt av en uppvärdering av bolaget. Reaktionen från marknaden var med andra ord ytterst märklig, men har mycket av sin förklaring i att den rörliga delen av delrätterna i Metro domineras av kortsiktiga småsparare. Handeln i delrätterna har länge varit föremål för traders och dessvärre verkar inte detta mönster att brytas.

Min bedömning står dock fortfarande fast som potentiell kursdubblare, siffrorna talar sitt tydliga språk på att bolaget är otroligt attraktivt värderat för en investerare. Målet avseende nettokostnaderna för huvudkontoret är att dessa ska minska från nuvarande nivå, 17,3M€ till 14M€ för 2011. Detta skulle direkt påverka årets ebit positivt med mellanskillnaden om målet uppnås, dvs. drygt 3M€. Förvärvet av Sub TV och Mexico kommer ge minst 2M€ extra detta året. Ytterligare en positiv aspekt är att Kanada som pga. klausulerna man skrivit i aktieägareavtalet, säger att man har rätt till väsentligt större bidrag av resultatet från och med 2011. Vilket bara detta skulle innebära om samma resultat som uppnåddes för 2010, ge ett positiv utslag på ytterligare ca 3M€ för ebit på 2011. Effekten av detta är att resultatet kommer hamna minst 7-8M€ bättre i år än 2010. Detta i kombination med en allt ljusare annonskonjunktur och att resultaten per edition förbättras kontinuerligt talar för att vi har en kraftig uppvärdering att se fram emot.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?