Post entry

Metro och dagens köprekommendation

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kunnat läsa en hel del om Metro senaste dagarna via diverse forum, vilket givetvis är glädjande eftersom intresset länge varit svalt för bolaget och dess delrätter.

Något som varit ett ständigt upprepande ämne är dagens köprek och att ENS nettosålt i massor (framför allt TO). Teorierna som gått att läsa om detta fenomen har varit att SEB med sin rekommendation försöker lura småspararna, vilket jag direkt vill dementera.

  • Först och främst ett förtydligande, analytikeravdelning skiljer sig från tradingavdelning. Ska i regel vara två oberoende avdelningar på en bank, vilket kan förklara att det ibland ser ut som att tradingen sker irrationellt mot analyserna.

  • För det andra är ENS Sveriges största förvaringsinstitut, dvs. flest affärer sker via ENS.

  • Och för det tredje, så är det inte banken SEB som säljer de stora volymerna bakom ENS-aktören. Utan det är fonden RADAR.

Den som vill mena att detta skulle vara en annan aktör eller rent av många mindre aktörer som sålt via ENS har inte studerat avslutshandeln.

Totalt finns/fanns det tre aktörer som skulle vara potentiella ”storsäljare”; Kinnevik, AP4 och RADAR.

Kinnevik kan man bortse från, argument gav jag bland annat i min analys om Metro.

AP4 har inte sålt något, vilket går att se via deras hemsida för innehav.

Kvar är bara RADAR, vilket bedöms som den enda troliga kandidaten då de varit aktiva gällande handel med TO.

RADAR var med i samband med emissionen 2009 och blev tilldelad ungefär 65 mln TO. De sålde dock sina aktier och valde att utöka antalet TO under samma år. I slutet av 2009 gick det att utläsa via årsrapporten, att deras innehav bestod av ca 75 mln TO. http://tinypic.com/r/ztsoaw/7

Ett halvår senare (2010-06-30) hade detta innehavet minskat till 55 mln TO.

http://oi56.tinypic.com/a4ikh.jpg

Idag (2010-01-20) har sedan senaste uppdateringar från RADAR sålts ca 42 mln TO via ENS.

http://tinypic.com/view.php?pic=f41eno&s=7

Vilket teoretiskt skulle kunna innebära att den stora fonden har 13 mln TO kvar att sälja.

Anledningen till att avståndet mellan aktierna och TO är så pass stort som det är, har ju självklart sin förklaring i denna aktörs stora utförsäljning på kort tid.

Rent teoretiskt borde dock TO handlas högre än vad aktien gör, pga. tidsvärdet. Att avståndet mellan aktien och TO nu ökat ytterligare skapar ännu större motiv till att vikta över sitt delägande i bolaget från aktierna till teckningsoptionerna.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?