Post entry

Micronic Mydata, bolaget som lockar nya investerare

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Skriver här en enklare text om ett svenskt världsledande bolag från Täby med miljardförsäljning, som verkar i en spännande och snabbväxande bransch. Personligen tycker jag bolaget och aktien växer i intresse ju närmare man studerar Micronic Mydata då bolaget redan idag har potential till en uppvärdering på nära 100 % och med en ännu större sådan om bolagets lyckas få några större ordrar under 2013. Att bolaget dessutom förväntas ge utdelning för första gången gör även aktien intressant för de som gillar hög direktavkastning.

Om bolaget

Micronic Mydata är en sammanslagning av Micronic och Mydata, där Mydata säljer många billigare system medan Mydata säljer få system till höga priser vilket gör Micronics verksamhet mer volatil. Genom sammanslagningen år 2009 har bolaget numera en tryggare verksamhet som tickar på med hög tillväxt samt en lite mer nyckfull del där ordrarna får stor betydelse eftersom Micronics produkter kostar ca 150 mkr. Geografisk skiljer sig också de två tidigare bolagens marknader där Mydata främst har sin försäljning Västeuropa och USA medan Micronic säljer sina maskiner i Asien.

Som investerare kan Micronic Mydata till en början framstå högteknologiskt och något svårt att greppa då bolagets rapporter kryllar av förkortningar över produktnamn och tekniska begrepp. Tänkte därför lite kort sammanfatta vad de två verksamheterna går ut på innan vi tittar närmare på lönsamheten och aktiens värdering.

”Micronic Mydata är ett svenskt högteknologiskt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför produktionslösningar till elektronikindustrin.” Bolaget består av två delar, Micronic vilka gör mönsterritare medan Mydata tillverkar ytmonterare.

Micronic - mönsterritare

”Mönsterritare används för att rita fotomasker. Fotomaskerna används som original vid massproduktion av bildskärmar, halvledarchip och vid elektronisk kapsling.” Vid framställning av t.ex. LCD-skärmar behöver producenterna en maskin som gör mallen till hur skärmen skall ritas. I takt med det numera inte bara är TV-apparater som har platta bildskärmar utan också telefoner och läsplattor, växer marknaden för Micronic stadigt. Bolaget gör dock inte maskiner för extrem massproduktion utan vänder sig först och främst till aktörer som snabbt vill kunna ställa om sin produktion och tillverkar skärmar i mellansegmentet sett till volym.

Mydata - ytmonterare

”Ytmonteringsutrustning, inklusive mjukvaruprogram, används för ytmontering av elektroniska komponenter på mönsterkort och för stencilfri applicering av lodpasta på mönsterkort.” I min enklare värld så gör Mydata bl.a. ”plattformen ”för kretskort. Där kretskortet genom Mydatas utrustning byggs på med de olika delar som kunden önskar. Dessa kretskort kan variera väldigt mycket i storlek alltifrån någon millimeter till stora komponenter vilka i slutändan bl.a. används inom flyg-, rymd- och telekomindustrin. Mydatas produkter har bl.a. fördelen i jämförelse mot konkurrenternas, en större flexibilitet då Mydatas produkter kan korrigera ”mallen” för kretskort direkt medan konkurrenteras produkter måste beställas om när justeringar krävs, vilket då tar lång tid och gör att kunden förlorar värdefull tid.

Siffror från föregående kvartal:

- Orderingången uppgick till 503 mkr (311)

- Nettoomsättningen uppgick till 277 mkr

- Rörelseresultatet uppgick till -132 mkr (3) och justerat för engångskostnader var resultatet – 12 mkr (3)

- Resultatet per aktie uppgick till -1,45 kr (-0,02)

Utifrån ovanstående siffror framstår inte bolaget som något klipp, men för den som kikar närmare på vad som skett inom Micronic Mydata under det senaste året, kan se en stor förändring. Från att vara ett tillväxtcase med höga investeringskostnader till ett bolag som nu inte kommer växa lika fort, men där vinsterna trillar in och där det finns goda möjligheter att aktieägarna också får del av dessa genom utdelningar. Tidigare har bolaget plöjt in stora belopp på forskning och utveckling, inte minst inom mönsterritarteknologin LDI, vilken spåtts bli nästa generation mönsterritare när upplösningen på bildskärmar skall förbättras ytterligare i takt med konsumenternas ökade krav på prestanda.

I samband med Q3-rapporten meddelade bolaget att utvecklingstakten för LDI skulle dras ned, med kostnadsbesparingar som resultat då kunderna ännu inte ansåg att LDI-teknologin behövdes. Aktiekursen rasade då i september från 14 kr ned mot 10 kr under efterföljande månader. Personligen förstår jag till viss del reaktionerna då den LDI-teknologi med stora framtidsförhoppningar inte visade sig vara det marknaden önskade för stunden och det tolkades då negativt av investerarna. Samtidigt var inte teknologin död utan om man vill vara positiv kan man påstå att Micronic Mydata var lite för tidigt ute. Dessutom anser jag inte att LDI skulle bidra med mer än 10 % av omsättningen de närmsta åren så det var inte någon fullständig katastrof. Hur pengarna på forskning har fördelats är svårt att säga men genom besparingarna räknade bolaget att kostnaderna skulle sjunka med 60 mkr.

För de som varit med som aktieägare i Micronic Mydata under många år måste det känts surt att den verksamhet som slukat stora summor genom FoU nu verkade ta ytterligare tid på sig innan den ev. gav resultat. För den mer optimistiske investeraren kunde informationen tolkas som så att, äntligen skulle kassaflödet stärkas och vinsterna stiga. I grund och botten har verksamheten utvecklats väldigt bra, men att vara världsledande kostar vilket gjort att aktieägarna inte sett så mycket av bolagets framgångsrika verksamhet. Med de nu beslutade besparingarna bör Micronic ha goda möjligheter till att uppvisa fin vinsttillväxt samt möjlighet att dela ut delar av den överfulla kassan.

Likt Redeyes gedigna analys (se länk nedan) anser jag att framtiden för Micronic ser rätt ljus ut. Speciellt tycker jag risk/reward ser väldigt gynnsam ut. Historisk har Micronic som mest levererat upp mot 7-8 maskritare per år med ordervärden om 100-200 mkr, men marknaden har med tiden mattats av och efterfrågan av dessa är nu inte lika stor som tidigare men bolaget förväntar sig en försäljning om 1-2 maskritare per år. Den senaste maskritare, Prexision 8, bokförs i Q4, vilket lyfter lönsamheten avsevärt samt fyller på kassan. Det mest intressanta tycker jag är att Micronic Mydata idag har så många maskiner ute hos kunder vilket gör att eftermarknaden så pass stor att mönsterritardelen inte en ens behöver leverera några ordrar alls för att motivera dagens kurs. Ytmonteringen växer samtidigt stadigt och med låg volatilitet vilket gör Micronic Mydata som helhet till ett välbalanserat bolag.

Prognoser

Enligt Redeyes prognoser kommer Mydatas ytmontering leverera en försäljning om 808 mkr (804) för 2012 medan Micronics mönsterritare landar på en årsomsättning runt 574 mkr (394) vilket totalt sett ger en försäljning för bolaget om 1 380 mkr (1180). Lönsamhetsmässigt är 2012 ett förlorat år pga. engångskostnaderna tagna runt LDI-satsningen, men för 2013 ser det desto mer lovande ut. Med en ytmonteringsdel vilken bör leverera ca 130 mkr till resultatet och med en betydligt mer kostnadseffektiv och lönsam mönsterritarverksamhet med en förväntad vinst om ca 10 mkr, kommer bolaget för 2013 uppvisa en vinst om ca 140 mkr. Det motsvarar en vinst per aktie efter skatt om ca 1,10 kr. Med nuvarande kurs ger det ett en multipel strax över 10. Glöm då inte bort att bolagets börsvärde per idag om ca 1 150 mkr består av en kassa överstigande 500 mkr. Justerat för nettokassan värderas Micronic Mydata till PE 4,4 enligt Redeyes vinstestimat för 2013.

Både Swedbank (16 kr) och Handelsbanken (15 kr) har de senaste veckorna höjt sina rekommendationer och riktkurser till köp, där de hoppas på en utdelning om 1 kr per aktie. Huruvida Micronic Mydata drar till med en så stor förstautdelning får framtiden utvisa, bokslutskommunikén kommer den 31 januari. Även en mindre utdelning sänder positiva signaler till marknaden och tydliggör att bolaget numera inte bara är ett tillväxtbolag med världsledande teknologi, utan också ett lönsamt sådant. Tidigare tillväxtinvesterare har säkerligen lämnat skutan, då tillväxten kommer mattas av till förmån för ökad lönsamhet men aktien är fortfarande väldigt intressant. Bolaget attraherar kanske inte samma sorts investerare men för oss som letar kvalitetsbolag med stabil lönsamhet och stor uppsida bör Micronic Mydata vara ett klockrent case. Personligen tror jag Micronic Mydata kommer visa fortsatt tillväxt under god lönsamhet vilket gör att en aktiekurs om 20 kr så småningom bör nås. Om och när det sker låter jag vara osagt men i min värld är alla ordrar för maskritare en bonus och gårdagens LDI-order visar att bolaget satsning kanske inte var så tokig trots allt.

Källor:

www.micronic.se

http://www.redeye.se/analys/update/micronic-mydata-bra-orderingang-i-q3

http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=48914

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?