Post entry

Midway lutar sig mot ställningarna.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är bokslutsdags i Midway. Troligtvis ett av börsens tråkigaste bolag någonsin. Jag har ägt Midwayaktien mycket, mycket länge och om denna aktie var tråkig på den tiden när den generösa utdelningen trillade in på vårkanten lika punktligt som min pollenallergi så har den varit ännu lite tråkigare de senaste 4-5 åren

Det har varit rena berg- och dalbanan emellanåt. För det mesta har det dock varit nedåtgående- och sidledsrörelse och inte det minsta upphetsande.

Egentligen är det helt emot min investeringsstrategi att behålla ett högutdelande bolag som stött på problem men just i detta fall hade jag vissa emotionella motiv som kan bli kostsamma om man inte lyckas ta sig tillbaka till forna tiders vinstnivåer. Och det är just det jag skulle vilja ha lite åsikter om idag.

Om man räknar bort extraordinära poster under året och om bolaget upprätthåller vinstnivån från Q3 så kommer helåret att sluta på en vinst på 1 kr/aktie efter skatt motsvarande ett P/E-tal på 15. Om man redan nu vågar återgå till gamla tiders utdelningpolicy skulle man dela ut 0.50 kr per aktie motsvarande drygt 3% direktavkastning. I detta läge känns aktien övervärderad.

Det finns dock för första gången på länge möjliga triggers i bolaget. Dels har man börjat att göra sig av med surdegar under året (läs Sävsjö Trähus och delar av Gustaf E Bil). Det finns fler kvar men jag är säker på att man jobbar på dessa. Istället väljer jag att se ställningsbolaget Haki som ett av få intressanta bolag i portföljen. Det intressanta här är att Haki ensamt genererar 20% av Midways omsättning och högre rörelseresultat än hela koncernen och att det troligen skulle värderas i närheten av vad hela Midway värderas till om det, hypotetiskt, skulle noteras. Övriga 14 portföljbolag betraktas alltså som nästintill värdelösa som det ser ut idag.

Och tro mig, en del av dem känns riktigt hopplösa men någonstans känns det som att man börjat avveckla de förlustbringande verksamheterna så sakteliga och man kommer att lyckas komma tillbaka till hyfsade vinstnivåer under kommande kvartal.

Som sagt, jag har suttit länge i denna båt och guppat, men även jag börjar se ljus i tunneln om än svagt och långt borta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?