Post entry

Mitt inflationsmått rusar på

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Eftersom jag ser på inflation på lite annat sätt än riksbanken och konventionell nationalekonomisk teori bestämde jag mig för två år sedan att rulla ett eget inflationsmått baserat på det jag handlar för mina pengar. Nu kommer en uppdatering.

Det första inlägget finns här:http://www.redeye.se/aktiebloggen/rullar-mitt-egna-inflationsmatt

Eftersom jag då investerade ca 40% av mina nettoinkomster kan jag inte enbart se till KPI. Man kan så att säga bara äta en dagens lunch så har man miljoner i förmögenhet är det även priser på annat som är intressant. Jag vill ju t.ex. att om jag idag kan köpa en lägenhet till mitt barn med min miljonförmögenhet vill jag även kunna göra det om 20 år när det är dags.

När jag gjorde en första avstämning efter 15 månader hade priserna i mitt eget inflationsmått gått upp med 10,1%. Nu två år efter senare har priserna ökat med 17,8% sedan min första beräkning. Allra mest har andelar i OMXSPI lyft. De är upp hela 58,3%. Även priserna på bostadsrätter har lyft med ca 20%. Kostnad för hyreslägenhet har gått upp med ca 5%.

Bensinpriset däremot har backat med -9,1%. De flesta livsmedelsvaror har hållit sig stabila i pris. Priset på investeringsguld är under perioden ned -11,7% och på investeringssilver hela -33,4%. Så här får jag betydligt mer för mina investerade slantar än för två år sedan.

Totalt kostade min korg med varor och investeringsandelar 33 969 kr (13 261 kr av dessa i bostadsrättsandelar, börsindexandelar samt ädelmetaller) för två år sedan och 40 038 kr (17 961 av dessa i bostadsrättsandelar, börsindexandelar samt ädelmetaller) idag. Priset på den teoretiska investeringskorgen har alltså gått upp med 35,4% på två år.

Jag kan väl säga som så jag ligger inte vaken på natten och oroar mig över deflationsspöket när min samlade varukorg gått upp i pris med 18% på två år. Sammantaget ger det mig naturligtvis en sämre förväntad förmögenhetsutveckling framöver eftersom jag får mindre förväntad avkastning på mitt sparande varje månad.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?