Post entry

Morphic

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vad ska man säga...

Som karlskogabo i nu snart 20 år så är det, och har varit en av livets största gåtor hur populär "miljöbolaget" Morphic är/varit. Jag ska villigt erkänna att även jag en gång i tiden av "patriotiska" skäl ägde ett antal aktier i detta lokalt situerade företag. Då var kursen före alla de (som det känns) 100-tals nyemissioner, ca 10:-. Jag sålde med god vinst efter att jag konstaterat att ett rimligt börsvärde och aktiekurs uppnåtts, ca 11:-. Vad som hände sedan är historia: Kursen två, nästan 3-dubblades till över 30:- och nådde ett börsvärde på närmare 3,5 MILJARDER kronor! (naturligtvis till "visst" kortsiktigt förtret.

Vid det laget började jag undra om folk verkligen var räknekunniga som inte kunde se det uppenbara. När Swedbank kort därefter gav en köprekommendation med en riktkurs på 81:- och ett börsvärde på över 10 MILJARDER trodde jag på allvar detta var ett monumentalt aprilskämt. Men värre skulle komma, rent etiskt. ABG Sundal Collier (ABC) köpte en väldig massa aktier på ca 25:-, och lade kort därefter en köprek med riktkurs 50:-...aktien reagerade naturligtvis positivt och under efterföljande (korta) rally till i trakterna 30:- sålde ABC av ca hälften av sitt innehav! Eftersom tydligen några aktieägare och investerare samt de flesta analytiker började inse att detta var en av börsens mest överskattade bolag började kursen dala så långtsamt, och nådde lite senare 13:-.

Då händer något som jag än idag blir förbannad av. ABC går officiellt ut och påstår att de finner Morphic-aktien klart köpvärd och ger YTTERLIGARE köprekomendationer, SAMMA dag som de dumpar resterna av sitt innehav!! Vad som hänt sedan dess är det få som missat, skandalerna och nyemissonerna har haglat och aktien har tappat i korta slänga ca 80% av sitt värde från toppen. Från högst märkliga fastighetsaffärer (Nobel Herrgård)...

http://www.nwt.se/article43697.ece

...med aktieägarnas pengar till stora företagsköp som ska ge "synergieffekter" för att sedan säljas för att stärka kassan, till polisanmälningar som helt plötsligt går upp i rök, till Bla bla bla...

Man baxnar!

Som sagt, som Karlskoga-bo vill man ju gärna vara lojal mot sin hembygd, men detta riskerar svärta ner denna lilla småstad med en av de värsta börsskandaler sedan NRST härjade på börsen (Med Alexander Richards i spetsen). Min lite brutalt framställda fråga är: Ser inte folk vad i HELSIKE som pågår!!? Nyligen publicerades följande analys på Redeye.se:

http://www.redeye.se/partneranalys/27446

Att de rekar något som ens i närheten kan tolkas som annat än TOK-SÄLJ är för mig en oerhörd gåta. Vilken finanssida man än surfar in på och söker på ordet"morphic" så haglar det varningstecken. Skulle man placera i Morphic av NÅGON anledning så skulle väl detl enda skälet till detta självmords-uppdrag vara någon form av långsiktig rekyl pga det enorma raset från högsta våning, men även en sådan riskfylld placering kan endast göras om man är totalt oinsatt i de nyckeltal som går att finna överallt. DE liknar mest ett skräckscenario att ha som varnande exempel på det 4-åriga Civilekonom-programmet på högskolan i Örebro.

Jag kan inte få det att gå ihop helt enkelt. Bolagets få produkter har inte på minst 3 år en chans att balansera upp de i genomsnitt 30 - 35 miljoner bolaget förlorar per månad. Den NE som nyligen kommunicerades skulle tillföra bolaget strax över 34 miljoner SEK, och bolaget påstår att de pengarna kommer hjälpa till att stärka bolagets kassa och trygga framtida avtal...!!? De pengarna är RÖK om mindre än en MÅNAD efter att de nått kassan!

För mig är det inget annat än en absurditet att ett bolag kan vara noterat på Stockholms MIDCAP-lista, värderas till strax över 500 miljoner och vara under liknande faktiskt verklighet som just NRST var innan de blev utsparkade från den obskyra Aktietorget-listan. Att då ingen seriös finanstidning tagit fram något värre än en trubbig tumme för att sticka hål på denna bubbla är en sensation! Morphic är ett ÖPPET MÅL för vilken skandaljournalist som helst. Dags att vakna kanske?

Bolaget står inför en ekonomisk kollaps idag, och risken att få en HEMUL-liknande jättespark i baken ut från Midcap-listan bör väl ses som omedelbart förestående med lite logiskt tänkande. Vad som sker efter det lär inte vara någon större tankeövning. Antingen överflyttade till OBS-listan inför den slutliga konkursen eller en skamvrå-placering på Aktietorget om de är så vansinniga att de tillåter det.

Mitt råd är helt enkelt: SÄLJ och glöm, eller ta risken att kvarstå som aktieägare tills någon ny fiktiv eller reell nyhet kommer som kan skapa ytterligare fallhöjd kommer, och dumpa då. I vilket fall som helst så borde en Asienfond av någon sort (Indien tex) vara en självklar investering istället för denna fars. Tills ekonomin och publiciteten i bolaget gått från HORRIBEL till hållbar/trovärdig är detta inget annat än något att fördriva tiden på med annat intresse än man tittar på någon urkorkad dokusåpa på TV4.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?