Post entry

Multidocker

Multidocker - ännu ett resultat av det svenska innovationsundret och en kommande multibagger?

Jag har fördjupat mig i Multidocker som noteras på börsen torsdag 12:e januari och efter mycket läsning av prospekt och sedda videointervjuer med VD:n Percy Österström tänkte jag sammanfatta lite här om det fundamentala i själva företaget då ingen annan verkar ha gjort det.

Multidocker sticker ut från de få större konkurrenterna som finns genom att fokusera på lasthanterare och materialhantering av kvalitet, effektivisering och de allra största maskinerna främst i hamnar. Konkurrenterna satsar inte på de största utan antagligen på kvantitet istället så här finns ett nischat utrymme för Multidocker. En svårare liten kaka för de största men en mer värd stor kaka för lilla specialiserade kvalitativa Multidocker helt enkelt.

Multidocker har redan en etablerad försäljning till tre kontinenter och relativt stor försäljning i förhållande till börsvärdet. Underlättande för detta är globala samarbetspartnern Caterpillar som sedan 19 år tillbaka är leverantör, återförsäljare och servicepartner till Multidocker. CAT säljer delar till Multidocker, hjälper dem sälja maskinerna genom deras nätverk av återförsäljare och maskinerna kan sedan servas av Caterpillars globala servicenätverk, en väldig fördel. Personligen tror jag att risken för full intergrering av Multidocker till Caterpillar (uppköp) är större än risken för brutet samarbete efter 19 fruktsamma år tillsammans. Caterpillars försäljning har vikit efter råvaru- och gruvkrisen senaste åren och de behöver fler försäljningsben i andra branscher som Multidockers att stå på.

Så sent som i oktober fick Multidocker en order i Brasilien på sju maskiner till världens största skogsbolag, Fibria. Multidocker har mycket på fötterna och är redo för att satsa på tillväxt. Börsvärdet efter listningen är bara 116 MSEK men prognosen för orderingången 2017 är 250 MSEK och en tillväxt på 30% årligen de kommande åren. Vid en krona per aktie så värderas aktien till ca en gånger försäljningen (P/S 1) lite beroende på hur Q4 kommer in. Inte speciellt dyrt. MD är i tillväxtfasen nu och gör ännu inte riktigt vinst på sista raden men VD tror att en vinstmarginal på nära 10% är möjlig framöver genom tillväxt, skalbarhet, kostnadskontroll och effektivisering.

VD Percy Österström som rattar Multidocker har varit i nära relaterade shippingbranschen större delen av sitt liv (35+ års erfarenhet) och byggde upp rederiet Österström till ett miljardbolag innan han sålde det till Transatlantic. Så vi har en VD som kan branschen utan och innan. Och i samma båt och i ledningen i Multidocker finns även två av hans söner. VD och sönerna har alla aktier i Multidocker. Sönerna är Vice President respektive mandarintalande (kinesiska) Chief market Officer borta i Kina där MD också är etablerade.

Så ägarbilden ser ut så att familjen Österström äger majoriteten (över 50%) genom Skärgårdshavet AB. Dessutom finns THQ-enterprenören Lars Wingefors med på ett hörn med ca 5% av aktierna.

Multidocker leds alltså av en professionell företagsbyggare och hans söner inom shipping som själva sitter tungt investerade i samma båt som oss övriga aktieägare. Jag tror att med lite tålamod så har Multidocker alla förutsättningar för att bli ännu en i raden av svenska innovationsframgångar och en multibagger efterhand som fler och fler stora ordrar trillar in under åren som kommer. Noterade precis nu att idag den 10:e januari kom ett PM om en order på 11,5 miljoner här i Sverige och ett PM om en tilläggsorder på nära 20 MSEK i USA:

http://multidocker.com/investor-relations/pressmeddelanden/?releaseIdentifier=AB2C8F296967035D

http://multidocker.com/investor-relations/pressmeddelanden/?releaseIdentifier=F8C4BB3B17671949

För den som är intresserad rekommenderar jag mycket att fortsätta läsa i informationen om noteringen, där står mycket mer utförligt om företaget och dess marknad som jag inte har tagit med i denna korta sammanfattning av highlights:

http://multidocker.com/wp-content/uploads/2016/12/MultiDocker-Listningsmemorandum-ver-2.5.pdf

Se också denna sammanfattning av Axier:

http://www.axier.se/bors-marknad/Multidocker,-stark-tillvaxt-i-ett-segment-som-vaxer

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?