Post entry

Multidocker - ÅR och uppdatering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Läs gärna mina tidigare inlägg om Multidocker:

15/1 http://www.redeye.se/aktiebloggen/multidocker-cargo-handling/nynoterade-multidocker-cat-trump

29/1 http://www.redeye.se/aktiebloggen/multidocker-cargo-handling/multidocker-uppdatering-och-vardering

MCH = Multidocker Cargo Handling

I fredags efter börsens stängning så släppte MCH årsrapporten för 2016. Det var en svårläst och svårtolkad rapport av många olika anledningar (främst pga. engångsposter och orderstocken). Dessutom presenterades siffrorna i euro, något som kommer förändras från och med i år då man återgår till redovisning i SEK igen.

Eftersom MCH tidigare under sina verksamhetsår avyttrade sitt varumärke mot en fodran på 23 MSEK och förstärkte det egna kapitalet med samma belopp så var man nu i årsrapporten tvungna att reversera denna transaktion, med en motsatt effekt som resultat. Gällande redovisningsregler tillåter inte att värdet på egen upparbetat goodwill tas upp i balansräkningen varför förvärvet av varumärket skrivits ned. Man tillämpade därför nedskrivningar av varumärket vilket innebar att det tillkom en bokföringsmässig förlust på 18,5 MSEK i årsrapporten. Eftersom varumärket är en immateriell anläggningstillgång och summan är en engångspost (dras bara en gång) så innebär det att den ska anses vara jämförelsestörande. Dessutom så innebär nedskrivningen inget utflöde av pengar, vilket innebär att man kan ignorera nedskrivningens påverkan på olika resultatmått då den inte har någon praktisk påverkan på företagets prestation.

Omsättningen för helåret 2016 minskade till 120 MSEK från 146 MSEK (2015). Företaget förväntade sig en omsättning på över 100 MSEK, vilket överträffades. Mina förväntningar låg på mellan 120-160 MSEK och jag spekulerade att summan skulle bero på hur bokföringen slutlades. Orderstocken låg på 75 MSEK vid årsskiftet dvs. en ökning med 99% jämfört med år 2015 och huvudskälet till denna ökning var att ett antal maskinleveranser kom sent i Q4. Hade orderstocken varit i samma nivå som 2015 så hade omsättningen för 2016 blivit 157 MSEK men på grund av förseningarna så kommer den större orderstocken på 75 MSEK övergå till räkenskaperna för år 2017 stället.

Nettoresultatet för helåret landade på ungefär – 6 MSEK. Räknar man med engångsposten (nedskrivning av varumärket) så blev resultatet – 25 MSEK.

Q4 överträffade kraftigt förväntningarna och de tidigare rapporterna. Intäkterna ökade med 90% jämfört med 2015. Rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) ökade till 6,5 MSEK (2016) från 1,5 MSEK (2015), en ökning med 320%. Rörelseresultatet efter avskrivningar (EBIT) ökade till 6,14 MSEK (2016) från 1,27 MSEK (2015).

Kassaflödet för helåret var negativt på ca - 2,8 MSEK vilket speglar det utflöde av pengar som skedde under perioden. Detta går att jämföra med de 38 MSEK som man tog in i de genomförda nyemissionerna under hela år 2016.

Analys av Jarl securities:

Ett tag sedan så köpte MCH en uppdragsanalys av analysföretaget Jarl securities. Analysen släpptes den 15/2 via aktieguiden. Rekommendationen var köp och riktkursen sattes på 1,6 kr (genomsnitt av multipelvärdering och DCF). Motivationen bakom köprekommendationen är att marknaden för materialhantering växer och väntas växa globalt och att de tror på att MCH kan uppnå en stark tillväxt. Man sammanställde även en prognos för åren framöver. Enligt deras prognos för helåret 2016 så förväntade de sig ett EBITDA resultat på -2,5 MSEK och ett EBIT resultat på -5,7 MSEK. Rapporten överträffade prognosen på båda punkterna med ett EBITDA resultat på -1,3 MSEK och ett EBIT resultat på -5 MSEK.

Epower-konceptet:

MCH erbjuder kunder sina egenutvecklade motorer och energibesparingssystem i vissa av sina maskiner. Konceptet heter E-power och syftat till att öka driftsäkerheten för kunderna och samtidigt reducera kostnaderna. Elmotorerna är alltså inte bara miljövänligt alternativ utan de även mer driftsäkra och kan spara användaren 40 euro per gångtimme. Enligt Jarl securities så har dessa motorer framtiden framför sig och de menar på att denna framtid kryper allt närmare. Det påvisas inte minst av en större satsning på eldrivna transportfordon för containrar i Hamburgs hamn (Hamburger Hafen, världens 15:e största hamn). Samtidigt skall noteras att elmotorer kräver mindre underhåll. Det skapar en motvilja hos de etablerade aktörerna på marknaden, såsom exempelvis Caterpillar, att anpassa verksamheten efter rådande trend. Detta då dessa bolag sannolikt skulle se kraftigt fallande intäkter från eftermarknaden där dessa spelare har sina stora marginaler. Detta är en enorm fördel för MCH som man kan kapitalisera på sikt.

Vad som sker just nu:

I årsrapporten uppdaterar man nyhetsläget genom att delge en rad olika nyheter.

  • Förhandlingar pågår med ett antal industrikunder i Sydamerika, Sydafrika och Indonesien om konceptlösningar för ökad effektivitet vid olika fabriker.

  • Det finns ett ökande intresse för Multidockers produkter i USA och Kanada, därför utvärderas nu en fullskalig etablering av MCH i North America.

  • Utvärdering av nya globala leverantörer pågår med syfte att sänka kostnaderna för tillverkning.

  • MultiDockers Epower-koncept har väckt intresse i Tyskland och UK för och flera diskussioner förs med intressenter.

Närliggande evenemang.

Man presenterar även helt ny information om deltagande på två mässor, redan nu under mars månad.

  • I början av mars medverkar man på den internationella mässan Conexpo i USA. Där kommer MCH möta kunder, Caterpillar, återförsäljare och leverantörer i syfte att utveckla verksamheten och kontaktytorna ytterligare.

  • Under samma månad (mars) genomförs en mässa i närheten av Fibrias Tres Lagoas-bruk, där MCH:s 11 maskiner kommer vara en del av huvudattraktionerna. Majoriteten av landets skogsbolag kommer vara representerade och får chansen att se varför Fibria, den största spelaren på marknaden, valt MCH:s produkter.

Eftersom jag redan lagt köprekommendationer på MCH i tidigare analyser och inlägg så kommer jag i detta slutstycke enkom dela med mig av mina tankar och låta läsaren dra sina egna slutsatser.

Mina åsikter över rapport och framtiden:

  • Rapporten är svårtolkad och krävande att läsa, (främst pga. engångsposter och orderstocken) men förväntningarna har överträffats för helåret 2016 (EBITDA, EBIT).

  • Den kraftiga ökningen i rörelseresultaten (EBITDA, EBIT) för Q4 tyder på att rationaliseringarna börjar få effekt och att MCH är på helt rätt spår.

  • Vetskapen om att vi har en kraftigt ökad orderstock som istället förskjuts till i år innebär något gott inför årets rapporter.

  • Antalet närliggande potentiella kursdrivande moment är många och omfattande (mässor, orders, avtal och förhandlingar osv).

  • Lågt börsvärde: 150 MSEK.

Källor:

Bokslut 2016 (årsrapport):

http://multidocker.com/wp-content/uploads/2016/11/2016-och-Q4.-Bokslutskommunike-MultiDocker.pdf

Aktiespararna (analys Jarl securities):

http://www.aktiespararna.se/pagedir/1113602/MD%202017-02-15.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?