Post entry

NANOLOGICA – EN UNIK MÖJLIGHET!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Här har vi ett bolag med tre ben, varav två redan genererar intäkter och det tredje har en enorm möjlighet till att bli något stort. Fylld stridskassa som nästan består av hälften av börsvärdet – det är dags för marknaden att vakna på riktigt innan det smäller

Bakgrund:

Nanologica har sin bakgrund inom materialteknik och är inriktat på nanoporös silika (kiseldioxid). Nanologicas verksamhet baseras på bolagets kunskaper i att tillverka silikapartiklar med en viss förbestämd struktur. Verksamheten har sitt ursprung inom materialvetenskaplig forskning vid Stockholms Universitet och vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Genom att med stor noggrannhet styra formen och ytarean på silikapartiklarna, samt storleken på porerna har Nanologica möjlighet att ta fram silika med specifika egenskaper som innebär viktiga fördelar i medicinska tillämpningar.

Nanologica utvecklar produkter baserat på nanoteknik med applikationsområden inom Life Science. Nanologica har under de tre senaste åren tagit fram produkter inom två affärsområden; analytisk kromatografi och drug delivery ,samt att styrelsen relativt nyligen även bestämt att starta ett eget läkemedelsprojekt.

1.    Kromatografi

Kromatografi är en separationsmetod som används inom kemin för att skilja olika molekyler i en blandning från varandra.

Idag används kromatografi i många olika delar av kemin, både för att undersöka vilka ämnen som finns i en blandning (analytisk kromatografi) och för att isolera fram större mängder av ett eller flera ämnen som ett led i en organisk syntes eller en biokemisk separationsprocess (preparativ kromatografi). Flera kromatografiska metoder kan, med vissa anpassningar, användas i båda syftena. Preparativ kromatografi har blivit allt viktigare för läkemedelstillverkning, till exempel för att separera proteiner som insulin delas in i skiktmetoder, främst papperskromatografi och tunnskiktskromatografi, och kolonnmetoder.

Inom kromatografin så väntar man på ett stort avtal enligt vad som tidigare kommunicerats, i rapporten kunde man läsa följande:

”Inom vårt nya affärsområde, preparativ kromatografi, arbetar vi med att generera data som de kunder vi för förhandlingar med vill se. Den data vi hittills genererat är mycket positiv och fler experiment för att validera kvaliteten och hållbarheten i vår produkt är under genomförande. Arbetet med kunder går framåt men vi kan i dagsläget inte säga något om tidsplanen för om och när vi kan skriva ett längre kontrakt och starta produktionen hos vår kontraktstillverkare Sterling i Storbritannien.”

Marknad

Nanologica tillhandahåller produkter för kromatografi med fokus på HPLC-segmentet (High Performance Liquid Chromatography). Bolaget tillhandahåller dels färdigpackade kromatografikolonner dels packningsmedia, det vill säga bolagets silika (kiseldioxid).

Världsmarknaden för kromatografi väntades uppgå till totalt cirka 64 miljarder SEK under 2016. HPLC-marknaden uppskattades utgöra drygt 40 procent av den totala kromatografrimarknaden, där HPLC-system bedömdes svara för ungefär hälten medan resterande del utgjordes av tillbehör och förbrukningsvaror. Kolonner svarar för mer än hälften av förbrukningsvaror och tillbehör inom kromatografi och kolonnmarknaden för HPLC estimeras uppgå till cirka 7 150 MSEK. Av detta bedöms analytisk packningsmedia (kiseldioxid) i kolonnerna utgöra cirka 5 procent av värdet. Världsmarknaden för analytisk packningsmedia uppskattas därmed till cirka 360 MSEK. Marknaden växer enligt Nanologicas uppskattning med 6-7 procent årligen och utgörs av kiseldioxid med partikelstorlekar från 1,8 μm (mikrometer) upp till 10 μm.

I Indien säljs årligen 120 000-130 000 HPLC-kolonner till ett värde av, enligt bolagets uppskattning, 429 - 514 MSEK. Priset på en analytisk kolonn i Indien är 2 100 - 4 300 SEK beroende på kvalitet och typ av analys.

2.     Drug Delivery

Drug delivery är ett brett begrepp inom läkemedelsindustrin som innefattar olika sätt att tillföra läkemedel till kroppen, samt olika tekniker för att formulera och tillverka läkemedel. Nanologica verkar inom en nisch av det första segmentet som kallas nanocarriers (nanobärande artiklar). Med hjälp av nanobaserade drug delivery-tekniker finns det möjlighet att lösa flera utmaningar som idag försvårar eller förhindrar en effektivare behandling av allvarliga sjukdomar. Några av dessa möjligheter är stabilisering och kontrollerad frisättning av läkemedelsmolekyler, såsom peptider och proteiner som används i biologiska läkemedel, samt målstyrning av cancerläkemedel till tumörvävnad.

Marknad

Den globala marknaden för drug delivery-system baserade på nanobärande partiklar beräknas årligen växa med 23 procent, från 15,8 miljarder USD år 2014 till 44,5 miljarder USD 2019.

År 2002 beräknades 26 procent av läkemedlen på marknaden och 40-50 procent av läkemedel under utveckling vara svårlösliga i vatten. Svårlösliga läkemedel delas in enligt klassificeringssystemet BCS (Biopharmaceutical Classification System) där klass II och IV utgör svårlösliga läkemedel. År 2007 beräknades 30 procent av läkemedlen på marknaden och 70 procent av läkemedlen under utveckling befinna sig inom BCS klass II. Detta innebär att det finns en underliggande problemställning i industrin som inte bara representerar ett stort behov hos patienter, utan också ekonomiska värden.

3.     Eget läkemedelsprojekt - Gastropares

För att skapa betydande värden inom drug delivery krävs att Nanologica driver projekt i egen regi och utvecklar dessa fram till klinisk fas och eventuellt genomför de inledande kliniska studierna. I och med att Nanologica har begränsade resurser har bolaget hittills valt att inte utveckla projekt i egen regi. Under hösten 2017 har dock bolaget utvärderat ett intressant projekt inom gastroenterologi.

Tillsammans med en forskargrupp har Nanologica utvärderat möjligheten att kombinera ett befintligt läkemedel med NLAB Silica i syfte att uppnå ett effektivare läkemedel med bättre biotillgänglighet som kan ges i mindre doser. Bolaget bedömer att det enbart i USA finns 12 - 16 miljoner diabetespatienter med gastropares. Marknaden uppgår enligt bolaget till 200 MUSD i USA enbart.

Planen är att göra en klinisk fas IIa-studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som ska startas och slutföras 2019. Studien beräknas kosta omkring 15 miljoner kronor. Tanken är att Nanologica ska licensiera ut läkemedelskandidaten för den europeiska och amerikanska marknaden. VD:n ser möjligheten att tidigt licensiera ut kandidaten på den asiatiska marknaden. Om bolaget når primära effektmått tror bolaget att en förstagångsbetalning i en partneraffär kan vara värt 40 miljoner kronor och totalt projektvärde 700-900 miljoner kronor.

Under hösten räknar bolaget med att kunna gå ut med mer information om studiedesign samt tidplaner.

Indien och Kina visar vägen

Försäljningen av kolonner för kromatografi ökade successivt under 2017 och kom främst från Indien. Nanologica har nu etablerat en applikationslabb lokalt i Indien och kunnat bistå kunder med teknisk support. Glädjande nog har flera kunder upprepat sina beställningar, vilket är ett tecken på att bolaget vinner förtroende. Bolagets erfarenheter från Indien har varit nyttiga utvärderingen av den kinesiska marknaden, vilket gjort att testförsäljningen i Kina utvecklats på ett bra sätt. Utfallet av bolagets aktiviteter i Kina är mycket uppmuntrande. Under fjärde kvartalet sålde Nanologica testprodukter och har redan lyckats etablera sig hos ett antal mindre slutkunder. De har alltså inte bara utvärderat Nanologicas produkter utan i vissa processer ersatt kolonner från konkurrenter med kolonner från Nanologica. Orsaken till detta är att Nanologicas kolonner håller längre, vilket sänker kundens totalkostnad.

Nyligen utförd emission

Den lyckade emissionen som avslutades 4 maj tillförde bolaget 43,0 MSEK efter transaktionskostnader. Emissionen säkerställer finansiellt bolagets fortsatta utveckling och av emissionslikviden avses:

·        Cirka 15 MSEK att investeras i projektet för gastropares

·        Cirka 15 MSEK avses att användas för att finansiera bolagets befintliga verksamhet inom kromatografi

·        14 MSEK viks för återbetalning av det lån om 16 MSEK som upptogs i juni 2017.

Teckningskursen var 4 kr per aktie.

Notera: Vad som är extra intressant är att storägaren (Flerie Invest AB – Thomas Eldered) och VD (Andreas Bhagwani) ökade kraftigt sina innehav genom att teckna i emissionen, och äger nu 28,9% respektive 10,1%. De klev tillsammans in med cirka 20 miljoner SEK. De 10 största ägarna äger cirka 62% av bolaget vilket medför en liten freefloat.

Framtida kapitalbehov

Bolaget bedömer att emissionen är tillräcklig för att tillgodose rörelsekapitalbehovet under den kommande tolvmånadersperioden men ambitionen är att kapitalet ska räcka till bolaget blir lönsamt under 2019.

Annan intressant fakta

1.     I maj slöts ett treårsavtal med det kinesiska företaget SinoUnison, verksamt inom livsmedelskontroll. Det innebär att Nanologica under de närmsta tre åren ska leverera kolonner till ett totalvärde om minst 1,2 MSEK. I slutet av kvartalet skickades de första leveranserna och betalning erhölls. Detta avtal och den fortsatta utvecklingen av kolonnförsäljningen med flera större ordrar från Kina visar att jobbet Nanologica har lagt ner på att bearbeta den kinesiska marknaden nu börjar betala sig.

2.     Utfallet på den indiska marknaden är tudelat. Fler kunder kommer till, men effekterna av de leveransproblem under slutet 2016 som bolaget tidigare rapporterat om har kvarstått. Även om de åtgärder som sattes in 2017 har haft positiv effekt på affärerna från 2017 och framåt så har leveranser innan dess skapat fortsatta problem. Därför har Nanologica nu annullerat ordern om 16,5 MSEK, tagit tillbaka ett mindre parti levererat 2016 och i samband med detta skrivit ned relaterade kundfordringar. Det parti bolaget tar tillbaka kommer bolaget att testa för att på nytt sälja. Åtgärderna som vidtagits har varit nödvändiga för att arbetet på den indiska marknaden ska fortgå med framtida affärer.

3.     Bearbetning av andra marknader fortsätter och Nanologica för löpande dialog med såväl potentiella återförsäljare som slutkunder för att fortsätta att bygga upp bolagets distributionsnätverk. Mindre ordrar har kommit in från marknader utanför Indien och Kina. Bolaget har under perioden dessutom skickat ut ett 20-tal provkolonner till kunder för utvärdering av bolagets produkt.

4.     Licensavtalet med INIM Pharma validerar det värde bolaget sett att drug delivery plattformen har möjlighet att skapa. INIM Pharma har nu dessutom förvärvats av Vicore AB. När Vicores aviserade nyemission genomförts innebär det att Nanologicas första milstolpebetalning om 2 MSEK i licensavtalet faller ut. Nanologica får också ett mindre delägarskap i Vicore.

5.     Nanologica har under våren/sommaren fortsatt ett utvärderingsprojekt av drug delivery plattformen tillsammans med ett stort läkemedelsbolag, med mycket gott resultat. Nu ser Nanologica över möjligheterna att kunna skapa ytterligare läkemedelsprojekt med denna större partner.

Triggers:

1.     Ytterligare försäljning/order från affärsområdet kromotografi, både analytisk och preparativ kromotografi

2.     Ytterligare licensavtal och projekt från affärsområdet Drug Delivery

3.     2 MSek i betalning från licensavtal i slutet av september från Vicore AB

4.     Start av Fas II för eget läkemedelsprojekt – Gastropares

5.     Läkemedelsprojekt med större partner

6.     Delägarskap i Vicore medför att Vicores projekts väg mot marknaden blir en indirekt trigger

7.     Signera avtal för kromotografi med en av de två stora kunder som man förhandlar med, en order som troligen kommer vara en genombrottsorder

Slutsats

Det är sällan jag har ett sett ett bolag vara så skevt värderat som Nanologica. Vi har en fylld stridskassa som består av strax under hälften av börsvärdet, två affärsområden som genererar intäkter med ytterligare enorm potential och marknad framför sig, samt en läkemedelskandidat som snart kliver in i fas II och vi är värderare till cirka 70 miljoner SEK…….I rest my case!

Redeye har bevakning av bolaget, finns mer att läsa där också!

Notera: Jag äger aktier i bolaget och jag uppmanar samtliga läsare till att göra en egen och grundlig kontroll innan beslut om investering tas.

Referenser:

  • https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/Nanologicas-ambition-att-emissionskapitalet-ska-raecka-till-bolaget-blir-loensamt-vd-1018616748
  • http://www.nanologica.com/wp-content/uploads/2018/08/Del%C3%A5rsrapport-jan-jun-2018.pdf
  • http://www.nanologica.com/wp-content/uploads/2018/04/Nanologica-AB-publ-556664-5023-Prospekt.pdf
  • https://www.avanza.se/placera/telegram/2018/05/16/nanologica-nanologica-licensierar-ut-en-del-av-sin-teknikplattform-till-inim-pharma.html

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?