Post entry

Nanologica - utbombad aktie utan anledning har givit oslagbart köpläge

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kassaflöde och beställningar på över 130mkr. Produktutveckling med Astra Zeneca. Nanologica är ett osannolikt kap på dagens börsvärde 150mkr. Lär dig förstå bolaget innan alla andra gör det.

Nanologica är ett förhoppningsbolag inom medicinteknik med två tydliga inriktningar. Dels levererar man material för kromatografi för att rena insulin för diabetespatienter. Dels har man en egen Drug Delivery som förbättrar läkemedel till människor och skydd för växter. Båda inriktningarna driver intäkter till bolaget, men inte tillräckligt för att vara vinstdrivande. Än. 

2021 kickar ett avtal över sex år värt totalt 133 miljoner kronor vilket ger ett väsentligt bidrag till de cirka 10 miljoner man omsatte under 2019. Det finns många delar i Nanologica. Som lekman är det krävande att sätta sig in i bolaget men mycket tillfredsställande då potentialen är hisnande inom inte bara ett eller två områden utan flera. Nedan är en försök till översikt där jag uppskattar ekonomisk potential på de viktigaste delarna i Nanologica. Sammanlagt värderas Nanologica idag till 150 miljoner kr, varav 40% ägs av en storägare och VD.

Kromatografi

Det finns två delar av kromatografi. Preparativ, där Nanologica under 2019 investerade betydande summor för att skala upp produktionen för att i första hand leverera order på 133 miljoner kr. Analytisk där Nanologica 2019 landar försäljning på 5-8 miljoner kr.

Preparativ kromatografi

Den preparativa kromatografin är den stora värdedrivaren för aktien idag trots att den kostar mycket och inte genererar en krona i intäkter - förrän 2021. Marknaden för preparativ var 2017 2 miljarder kr och beräknas öka 6,5% per år (alltså uppskattningsvis 2,4 miljarder 2020). Nanologicas produkt är i absoluta toppklass, men billigare än konkurrenternas. 

2021 börjar Nanologica leverera kommersiell produktion av preparativ kromatografi och beställningarna är redan uppe i 133 miljoner kronor under de första sex åren. Yunbo Technology som Nanologica redan idag har ett ekonomiskt gynnsamt utbyte med (se analytisk kromatografi nedan) i Kina står för hela beställningen. Att det kommer flera beställningar är mycket sannolikt då Nanologica tidigare enligt VD behövt avböja beställningar då man inte haft möjlighet att producera kromatografi i tillräckligt stor skala. Under 2020 är dock testprodukten klar och skickas ut till intressenter. Beställningar som görs inom detta fält är alltid stora, uppskattningsvis i 10 miljoners-klassen. Den första adderande beställningen kommer bekräfta den stora försäljningspotential den preparativa kromatografin har. Marginalen på produkten har Nanologica inte velat bekräfta, men försiktiga uppskattningar har gjorts att den bör landa på ca 30%. 

En vinst på knappt 7 mkr per år för detta område kommer bli resultatet bara av Yunbos beställning och fler beställningar kommer att addera till detta. Hur stor andel av de 2,4 miljarder kromatografin omsätter i världen som kommer Nanologica till del återstår att se.

Analytisk kromatografi

Under 2019 hade Nanologica vissa störningar i produktionen av analytisk kromatografi. Ändå ökade man bolagets totala försäljning från 1,8 mkr (2018) till 7,2 mkr under de första 9 månaderna. Bolaget kommunicerar inte hur stor del av sin totala försäljning som är analytisk kromatografi, men det är den största delen. Beställningarna kommer främst från Kina av Yunbo, som är ett snabbt expanderade medicinteknikbolag. En fortsatt ökad marknadsandel i Kina för Yunbo kombinerad med Nanologicas teknikförbättringar för ökad produktion kommer öka omsättningen i bra takt även 2020. Med nya produkter och distributörer som kommunicerades om i slutet av 2019 finns goda möjligheter att öka försäljningen även till andra marknader. Marginalen på analytisk kromatografi är bättre än preparativ, och ligger uppskattningsvis på ca 65%. 2019 bör den alltså ge en vinst på ca 5 mkr, från ca 1,7 mkr 2018 och högre 2020 och framåt. 

Drug delivery

Kromatografi i all ära. Vinsten från den delen bär på sikt dagens värdering av bolaget med råge, enligt även mycket försiktiga beräkningar. Drug Delivery kommer med gratis när man köper Nanologicas aktie idag. Och praktiskt nog är det min favoritdel där samarbetet med Astra Zeneca och ett produktprojekt med ett globalt jordbruksföretag är de absoluta guldklimparna!

Samarbete med Vicore Pharma 

Samarbetet med Vicore (VP02) finns för att ta en produkt till marknad. Läkemedlet som just nu är i preklinisk fas är mot en dödlig lungsjukdom som idag inte har fungerande mediciner. Med hjälp av Nanologicas Silica kan Vicore skapa det. 

Marknaden för läkemedlet var 1900 miljoner dollar under 2017 och beräknas öka. Utvecklingen av läkemedlet bekostas av Vicore. Hur stor del av försäljningen Vicore tar och vilka intäkter Nanologica får är svårt att sia om, men potentialen är givetvis enorm för ett bolag som värderas under 200 miljoner kr.

Eget produktprojekt

Nanologica utvecklar på egen hand ett läkemedel mot gastropares, en magsmältningssjukdom som främst drabbar människor med diabetes. Projektet (NIC-001) utvecklar inte en ny medicin för gastropares utan är en omformulering av ett redan godkänt läkemedel. Med Nanologicas formulering ökar man effekten och gör det möjligt för patienter att själva ta själva medicinen, något som många inte har möjlighet till idag. I USA söker ungefär 2,3 miljoner människor hjälp för problemet varje år. Bolaget slutförde planeringen av en fas IIa-studie under förra året och har rekryterat personal för att driva den i mål. Man har ännu ingen samarbetspartner till projektet, men VD verkar säker på att någon av flera intresserade bolag vill köpa produkten. Enligt en försiktig estimering ligger marknaden i USA (där man planerar börja kommersialiseringen) på ca 1,5 miljarder kr årligen. Fas IIa ska sluföras under 2020.

Samarbete med Astra Zeneca

Ja, Nanologica formulerar om Astra Zenecas läkemedel också! Alltid när det gäller samarbeten med Astra Zeneca är det locket på och minimalt med info som får ges. Utvärderingen av Nanologicas Silica startade i januari och förlängdes i förtid i oktober 2019. Detta är i mitt tycke den mest spännande delen av Nanologica. I dagsläget ger samarbetet mindre intäkter, men ett avtal om produkt med Astra Zeneca vore givetvis bortom fantastiskt och en sanslös framgång som skulle kasta värderingen av bolaget över ända.

Växtskyddsprojekt

Nanologica har kommit mycket långt på ett växtskyddsprojekt tillsammans med ett globalt jordbruksföretag. I senaste uppdateringen om projektet skriver man så här:

“Avtalet löper under första halvåret 2020. Efter framgångsrikt genomförande av forsknings- och utvecklingsprojektet finns en tydlig plan för kommersialisering av potentiella produkter, inklusive betalning utifrån uppsatta projektmål och royalties.”

Man har alltså redan lagt upp en plan för kommersialisering med jordbruksföretaget. Men hur mycket kan ett växtskyddsprojekt vara värt? Nanologica får betalt en knapp miljon för arbetet med projektet under första halvan av 2020, men det är förstås inte i närheten av summorna man kan räkna med i up front vid licensering och royalties produkten skulle generera. Exempelvis utvecklade Bayer ett medel innehållande den aktiva substansen Neonicotinoid(?) under 90-talet. Det uppnådde försäljning på 8,8 miljarder euro år 2013. Detta medel har för övrigt nyligen förbjudits på grund av miljöaspekter och behöver rimligtvis en ny formulering. Neonicotinoid är en våt dröm för alla Nanologicaägare, men är det så osannolikt att det skulle vara just den substansen vi förbättrar och utvecklar?

Sammanfattning

Jämfört med sin potential värderas Nanologica till en spottstyver på under 200 miljoner kronor. Om man bara lyckas leverera bara i kromatografi-delen av bolaget bör Nanologica värderas betydligt högre än idag. Lägg där till att man har fyra(!) silica-produkter som alla med stor sannolikhet har miljardförsäljningspotential i pipen. Uppsidan på aktien i Nanologica är löjligt stor. Med dagens värdering verkar marknaden räkna med misslyckanden inom alla områden. Så kommer såklart inte bli fallet. För mig är detta en aktie som på medellång sikt ska värderas närmare miljarden och jag tror få kan argumentera emot det. Med varje framsteg som tas i samarbetena beskrivna ovan kommer vi också gå mot den värderingen.

Ägarbilden är mycket trivsam med en storägare i Tomas Eldered som alltid nosar på 30%-gränsen, en VD med 10% av aktierna samt Wallenbergsstiftelserna som köpt flera procent av bolaget under 2018/2019. Trots respekterade storägare gör den lilla floaten i Nanologica att det blir väldigt stora kursrörelser. På sista tiden har aktien tappat intresse från investerare och handlats ned rejält. Men det svänger fort här så befintliga ägare ska inte misströsta så länge bolaget fortsätter kommunicera bra resultat inom alla sina områden. För nya investerare är Nanologica idag tidernas läge för en lång investering med stor potential att mångdubblas.

Missa inte det läget!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?