Post entry

Nära Eurokrasch?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vill egentligen inte vara negativ, men är vi inte nära en Eurokrasch med stora negativa följder? Bör man inte agera nu? Vill få förslag på hur man bäst agerar och vettiga kommentarer från er andra om vad som talar emot.

Om Grekland kraschar drar det med sig andra krisländer. ECB blir insolvent och många banker kommer att krascha pga av de är exponerade mot Grekland. Kostnaderna för många länder och deras ekonomier blir enorma.

Det finns idag närmast en konsensus bland analytiker och bankfolk om att Grekland inte klarar av sin situation. Risken är därmed mycket hög och konsekvenserna blir riktigt stora. Kraschen kommer nog att likna Lehman Brothers-kraschen. Det riskerar att bli ont om kapital.

Jag kan inte minnas att riskerna för en stor krasch har varit så här stora tidigare. Frågan är hur man skall agera nu? Och vilken trigger skall göra att man säljer mer eller mindre allt?

Var måndagens nedgång på 2% en sådan signal?

Jag själv har sålt halva innehavet igår. Jag vill vara likvid och funderar på att köpa OMX BEAR.

Allvarligast kommer det att bli i Europa, medan Asien ochAmerika inte påverkas annat än på sikt ifall efterfrågan på varor sjunker som resultat av krisen i Europa.

Vad talar för en annan utveckling egentligen?

Konjunkturen i Amerika förbättras och Tyskland går starkt. Vi kunde vara i en lång tillväxtperiod. Sorgligt bara med detta Europrojekt en politisk ledning som nog inte klarar av situationen. Swedbanks chefsekonom anser dock att EU;s poliska ledningen med Merkel & Co klarar av att hantera detta. Det blir väl tyskarna och andra rika EU-länder som kommer att tvingas betala eftersom alternativet är mycket sämre.

Själv har jag tidigare haft synen att bara Grekland kommer att drabbas, men i veckan har jag insett riskerna för följdeffekter. Nu lutar jag åt att vi först kommer att få betala och att det sedan blir krasch i alla fall.

Nu har jag målat i svart. Kommentera när ni tror att det kan hända, vilka viktiga signaler som finns och hur man agerar då. Skriv också om ni ser något tydligt skäl emot en krasch.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?