Post entry

IBLAND och ups and downs

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lite tröst åt alla som inte blir miljonärer med en gång. Ibland hamnar man fel ibland blir det rätt. Det viktigaste är att det senare blir oftare.

IBLAND har man otur: Idag har jag skickat mina Swede Resources och förlorat 6 lappar, helt i onödan, jag har väntat för länge. Det finns en publicerad analys som talar om det ungerska gasfältet och borrhålet Pen 4 som är bolagets kassako. Det fanns utsikter för fler källor enligt analysen. Dessutom fanns en massa projekt i Texas. Efter att läst lite affärsidé och sånt jag kunnat hitta på nätet tyckte jag det lät vettigt med låg risk och stabilitet. Jag köpte på 2:10 men snart började kursen sjunka allt eftersom.Därefter annonserade man att borrningen av brunn Pen1 var positiv och att en annan brunn snart skulle tas i produktion. Men kursen var nere redan kring 1:60.

Och i årsredovisningen lästa jag att kassakon Pen4 varit ur produktion sedan andra halvåret 2009! Hur kunda jag missat det? Eller var det inte kännt? Jag läste också om att bolagets andelar i projekten låg i snitt på 1-2 % någonting, minimala summor /och alltså minimala intäkter. För några dagar sedan kom så ett pressmedelande om att två av huvudaktörerna övergett sina andelar i det ungerska projektet, ett engelsk oljebolag och en konsult, vind för våg. På briternas hemsida står det skrivet och förklarat att de skriver av det ungerska projektet med 2 milj € om jag minns rätt. De räknar alltså inte med att framtida följdinvesteringar kan täckas av ev intäkter.

Nu kom så beskedet att PEN1 hålet har havererat och tar in vatten. Så vad hjälper det då att bolagets andel -tack vare det engelska avhoppet- fördubblats från ca 1 till 2 % ?

Så kan det gå och när omsättningen i aktien nästan är obefintlig, när en genomfört aktiekväll i Örebro igår inte höjt intresset för aktien, valde jag att skicka aktien. Noterbart är att det finns så få köpare att risken är stor för att aktien kan bli värdelös på grund av bara det.

IBLAND får man ha tålamod. Mitt andra problembarn är SRAB shipping, som jag fortfarande tror kommer att repa sig när frakterna och båtvärderingarna justeras upp. Traction har ju gått in och räddat detta lilla rederi, båtarna finns kvar och numera har alla att göra också ... så här skall jag ha is i magen. Risk för haverier typ att ta in vatten finns här också, hehe , men jag satsar på att de inte dränks helt :-) .

IBLAND får man ha tur. Jag köpte en post Alliance oil för 2 veckor sedan vid 100 spänn. Tänkte mest att på lång sikt är det bra att ha olja med och Alliance verkar nu ha fått ordning på affärerna och växer i världens näststörsta? oljeland. Klart att jag blev överlycklig när Goldman Sachs i förgår rekommenderar aktien och höjer riktkursen från 136 till 208 kronor. Aktien tog ett skutt med 10%. Kanske man skulle pumpa in lite rysk olja i Kalle farsas g(l)askula, vad skulle den då kunna kvitra om denna framtid? :-)

IBLAND händer det inget, så som för mitt halva innehav bestående av Vitrolife. Affärsvärlden rekade om sälj nu vid ca 37:- och återköp kring 30:- . Det blev en massa kommentarer på deras webbsida.....antar att några som sannolikt skulle tjänat på denna urusla analys gråter nu, då katien bara handlats ned några futtiga % några dagar och nu håller sig kring 36:50. Rätt vad det är så kommer det hända saker med denna aktie. Det finns mycket sagt här på Redeye om Vitrolife, jag har inget att tillägga mer än att jag har känslan, att här kommer det hända mycket positiva saker framöver.

IBLAND har man rätt även om det såg ut att varit fel. NCC sjönk bara några dagar efter inköp med typ 7 %, när Lundberg meddelat försäljningaen av hans stora post. Nu några veckor senare är min lilla post upp i 10 % vinst med en utdelning på drygt 4% som väntar runt hörnet. Jag tror inte ett smack på att det även denna gång blir en sencyklisk aktie av denne, då vi nu har ett stort underskott på lägenheter och behov av nya skolor och andra lågbudget byggen som möglar och förfaller efter 70 talets fuskandet i byggbranschen. Även infrastrukturen drar, där är NCC extra stark. Sammanfattningsvis är det rakt upp för aktien enligt min mening. Tidningar har jämfört NCC med Skanska, som de tror är bättre positionerat i USA, sydamerika, och bl a England. Fattar inte vad det skulle vara för fördel med Skanskas verksamhet overseas? Tvärtom borde Ncc s tonvikt i Sverige och Finland/Baltikum vara en fördel, när dessa länder repar sig bättre och snabbare efter finanskrisen än de flesta andra länder.

IBLAND behöver man skratta. Tack Kalles farsa för den roligaste bloggen "Kristallkulan" på länge. Kanske den har skrivits med lite doft av champagne i utandningsluften, eller åtminstone med doften i tankarna. LÄSVÄRT!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?