Post entry

Min första blogg på Redeye

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har träffat på redeye-siten för några månader sedan. Allt oftare återvänder jag och hittar intressanta inlägg här. Tonen och stämningen i communityn tycker jag är mycket fin. Tack för många intressanta tankar som ni har lagt ut och som jag haft stor nytta av. Dags att delta själv lite tänkte jag, alltid kul (och rättvis) med utbyte.

Jag har börjat med aktieaffärer för 26 år sedan då kurserna bara fanns i tidningen och på text TV. Sedan kom optionerna, jag var med när de infördes, de fanns t o m på text TV redan då, det var både kul och skrämmande J samtidigt. Mina små affärer gick ungefär plus minus noll under många år, fram till IT bubblan. Då, i slutet av 90- talet hade jag dubbel tur genom att kunna investera lite mer än bara ett par månadslöner och en gång till tur när jag pga skilsmässa var tvungen att sälja hela mitt innehav i april 2000. Bara några månader innan bubblan sprack. Mer tur än skicklighet alltså.

Efter det var jag upptagen med annat och i mitten av 2000 talet tyckte jag aktierna blivit för dyra, jag väntade på en större nedgång, som inte ville infinna sig. Det drog ut på tiden och jag fattade aldrig superkonjunkturen, men höll mig kall tack o lov. Sparade ihop lite kontanter. Gick åter in i börsen med premiepension och pengar hösten 2008. Inte långt från botten, när inte många vågade. Volvo, Boliden och NCC och senast Astra gav sköna vinster.

Sedan november ifjol försöker jag att förkovra mig i småbolagen, det är mest därför, jag har hamnat här hos er.

Två inledande småbolagsköp gick då åt helvete direkt, när jag blev rädd och slängde in handduken med förlust för tidigt. Det var Transatlantic jag sålde när Kim D här skriv "pluggen ur" -jag höll helt med honom-, och dessförinnan Rottneros, som jag köpte i en uppgång, men som tappade 15 % inom ett par dagar efter mitt köp. Dessa förluster gör ont. Is i magen istället hade gett en fin vinst. Men jag ångrar inget. Jag vet att så är det. Finns ingen chans i världen att göra allt rätt. Nu sitter jag men en portfölj som jag är riktigt nöjd med, och som jag kan hålla oförändrat ett bra tag, t o m år, om inget oförutsett händer. (Fastän det kommer att hända mycket, det gör det alltid…)

Vitrolife, 45%

NCC, 30%

Swede resources, 15%

Malka Oil, 10%

SRAB shipping, 10%

Som många här påpekar är Vitrolife helt fel värderat. Påminner om Hennes o Mauritz sagan, stabila vinster, stabil tillväxt, multipeln blir automatisk större för varje år. Ifall jag skulle vilja sälja innehavet en dag hoppas jag någon står där och slår mig med släggan i pannan så jag kan somna om, några år till. Dock suger jag upp varje liten nyhet om bolaget, liksom godis. In_zaires blogg har jag lusläst många gånger. Tack.

Bostadsbyggandet och vägbygget ligger efter i Sverige, titta på köerna och priserna på begagnat. Det brukar rätta till sig, förr eller senare, det kommer att byggas mycket framöver. Läste igår att de rödgröna skall ha ett bostadsprogram ….Sent i konjunturcykeln? … tror jag inte alls på den här omgången. Då hade de senaste kvartals resultaten behövt se annorlunda ut. Jag tror att lönsamheten håller där den är nu, och att volymerna börjar åter öka fram på hösten, när verkstadsbolagen och tjänstesektorn skall investera sina vinstpengar i expansion och förnyelse. Och de borgerliga kommer att returnera den kastade handsken med ett eget bostadsprogram.

Swede resources. Luktar lite Kampradminded, rediga affärer och de verkar ha kul med jobbet. De har sina affärspartners i Ungern och Texas som vänner tror jag. Alltså inte bara snabba vinster här inte. Känns rejält och tryggt, trots att pappret hittas på Aktietorget. Än. Några få lyckade satsningar, så kan utväxlingen för aktiekursen bli stor. Kanske det blir riktig energibrist om 5 år och då är det bra att ha några stabila energibolag i sin lista.

Malka oil tycker jag är kul att ha till priset av köpeskillingen de erhållit. Det är portföljens trisslott och skoj, ingen verkar ha någon aning om vad de skall syssla med och använda pengarna till? Eller? Att jag köpte denna lilla post beror på att VDn har köpt på sig ordentligt själv, alltså om någon så borde han veta varför han köpte. Där instämmer jag helt med your_Therapist.

SRAB shipping att litet konkursmässigt tankfartygrederi, med tre båtar och lite torrlastfartyg, som har räddats av Traction i en nyemission. Likt i Malka tyckte jag även här, att Traction inte går in i något utan att veta att de får tillbaks sina pengar. Omsättningen i aktien är nu obefintlig och dess pris motsvarar ungefär vad räddningsemissionen och nedskrivning skapat i fria värden. Big Trisslott således.

Ett ord om det, som diskuteras jättemycket just nu: medicinbolagen, som licensierar in och ut olika preparat och molekyler. Jag tycker det är ju helt omöjligt att verkligen kunna bedöma potentialen av olika mediciner, när man inte är specialist och förstår vad det handlar om. T ex om Diamyd licensierar en molekyl från ett universitet i USA, vad kostar den licensen t ex och vilka villkor finns? Ofta diskuteras i detalj hur intäkterna framöver ev kan se ut, men vad vet man om kostnadsvillkoren? Vad händer om universitetet modifierar och förbättrar molekylen och licensierar ut den nya till någon annan? Då är ju de ev kvarvarande vinstgivande patentåren för ursprungsmolekylen inte lika värdefulla längre? Nå, vad jag vill säga är, svårare analysämnen får man leta efter. Så jag avstår så länge med sådana köp, men läser med intresse vad ni gräver fram om dessa gyllene raketbolag. ;-)

Börserna har gått ner mycket idag och lär göra i morgon också. Sedan får vi en ny vecka och jag tror 2010 blir ett kanonår. Vi kommer att se stigande vinster och inte minst vi i Sverige kommer att ha det riktigt bra tack vare sunda statsfinanser och allmän tilltro till politisk stabilitet och ekonomisk styrka i landet. Jag avundas medelhavländernas värme och sol sedan många år, men kanske inte så mycket just nu då de lär få svettas lite extra de kommande åren J .

Hej från mig.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?