Post entry

NCC - värderingskommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag kan lite för lite om byggbranschen generellt och NCC specifikt för att försöka mig på en genomarbetad analys av bolaget men jag kan ju inte låta bli att titta på en aktie som idag kostar 77 kr och där vinsten för de senast rapporterade 12 månaderna var 22.20. I synnerhet som bolaget på den kursen värderas endast 14% över eget kapital och ger en mycket bra direktavkastning.

Uppenbarligen ser marknaden väldigt svart på NCCs utveckling framöver.

För att kontrollera hur illa det kan bli har jag tittat 10 år tillbaka - det har ju varit tuffa tider förut.. Omsättningsmässigt har NCC klarat sig bra under den tiden, i genomsnitt har bolaget växt ca 8% per år. 2002 sjönk omsättningen 2% jämfört med 2001, i övrigt har omsättningen alltid ökat.

Vinstmarginalen för 2007 (3,9%) är däremot högre än genomsnittet för de senaste 10 åren (1,4%). För de senaste 5 åren är genomsnittsmarginalen 2%.

Marknadens värdering av aktien under tioårsperioden har varit ca P/E 10. P/S som ju kan vara ett komplement om man inte tror på dagens marginaler är idag 0,14 vilket måste anses mycket lågt.

Det finns fler nyckeltal att ta fram men hur jag än räknar kan jag inte se annat än att detta är en aktie som kombinerar låg risk med en potential till kursdubbling.

Jag ser det kanske inte som ett tydligt Warren Buffet-case eftersom vi pratar om ett ganska traditionellt och moget byggbolag utan några för mig kända särskilda konkurrensfördelar. Däremot borde Ben Graham ha gillat investeringen - klart vrakpris fundamentalt till låg risk.

Jag köper på mig en observationspost.

Om någon av er vet mer om byggmarknaden och NCC vore det intressant med kommentarer.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?