Post entry

Prästens lilla kråka...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Usch, vilken dag! Efter att Pilum handelsstoppades tidigare i morse har jag suttit som paralyserad i väntan på den nyhet som skulle komma. Det spekulerades hej vilt om vad som var i görningen och allt mellan KK och uppköp nämndes på olika forum. När Pilum sedan meddelade att de förvärvar Bravida Industrifilter drog marknaden slutligen en lättnadens suck. Förvärvet ser initialt ut att vara riktigt lyckat. Pilum betalar 18,5 Mkr för ett bolag som ifjol omsatte 58 Mkr med ett rörelseresultat på 4,1 Mkr. Detta gör omedelbart Pilum till en betydligt större spelare än innan och bolaget strävar även efter ett listbyte under nästa år. Lovande minst sagt och aktien bör väl få lite styrka på detta kan man tycka. Förvärvet betalas dock med en företrädesemission och lån, vilket i och för sig var det enda möjliga med tanke på Pilums kassa. Hoppeligen blir det inte så stor utspädning och oavsett så anser jag att förvärvspriset är förmånligt.

Annars så har jag känt mig som prästens lilla kråka. I allmänhet rekommenderas småsparare att köpa storbolag när det är börsfrossa och oftast är det även storbolagen som stiger först på börsen när vändningen kommer. Jag har dock ovanligt svårt att hålla mig på huvudvägen utan det blir oftast som för kråkan, alltså rakt ner i diket och ut på börsens bakgård. Jag har till och med varit så långt ut som på skrotupplaget och lagt in en köporder på Teligent efter dagens turbulens. Om den går igenom så blir det ett minst sagt spekulativt innehav men spännande.

På börsens bakgård har jag dock hittat ett par nya köp, bland annat kontraktstillverkaren Note. Trots turbulensen inom telekombranschen så är ledningen optimistiska inför framtiden och tror på såväl ökad omsättning som vinst, vilket det finns förutsättningar för då bolaget rätt länge arbetat aktivt med att få upp lönsamheten och bland annat förvärvat kapacitet i lågkostnadsländer. Ett p/e-tal på just under 8 för fjolårets vinst skvallrar även om en riktigt god uppsida ifall ledningens prognos förverkligas. Flera goda nyheter har även kommunicerats i år bland annat två förvärv samt även utökade order bland annat från Trimble samt Atlas Copco. Direktavkastningen är även hyfsad kring 4 procent. Ytterligare har jag plockat lite Know It så här lagom till rapporten den 17 april. Konsultbolagen är ju generellt lågt värderade och Know It är ju många analytikers favorit och handlas till attraktiva multiplar, särskilt om bolaget lyckas fortsätta med sin kraftiga tillväxt. Fokuseringen mot Östeuropa ser ju minst sagt spännande ut.

För de som är intresserade av Transatlantic så offentliggjorde de sin årsredovisning idag. Rekommenderar varmt en genomläsning av denna.

Ha en trevlig kväll!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?