Post entry

Nystart i Newton Nordic ger uppsida på flera hundra procent - bolagsvärde 25 MSEK

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Newton Nordic står inför kommersiellt genombrott. Flaggskeppet Newton S2 4K håller på att slå igenom i en miljardmarknad. Redan idag används Newton S2 4K vid så gott som alla stora världsevent inom music, teater, idrott och film. Newton S2 4K är en "kompakt gyrostabiliserande kamerahuvuden samt DOMINION som används för fjärrstyrning av bolagets produkter och kamerasystem från tredje-part.". Newton Nordic bolagsvärde är 25 miljoner kr, de säljer för ca 13 miljoner kr, är nära break even redan nu. Potentialen på kort sikt är flera hundra procent.

Newton 2S 4K kort: 4k betyder 4 000, och refererar till hur många pixlar som kan visas horisontellt på film. I praktiken innebär det förbättrad upplösning och färgåtergivning jämfört med tidigare standard för film. Newton Nordics teknik innebär att bilden stabiliseras i realtid och behöver därför inte "stabiliseras" i efterhand, vilket idag sker med hjälp av datorprgram. Efterbearbetning som hittills är den dominerande tekniken är mycket mer tidskrävande och kostsam. Och det är här Newton Nordics koncept har sin styrka och konkurenskraft - att möjliggör livesändning via bild under väldigt svåra förhållanden.

Newton Nordic har en marknad på över en miljard för sina produkter. Konkurenter finns, men som tidigare nämnts bygger de i princip på att inspelningar efterbehandlas med datorprogram.

Till bolagets kunder finns numera Spidercam och Defy Products Inc. Newton Nordics produkter ställdes också ut på branschmässa i Asien (Cision) i November 2019. Inter BEE är Japans största mässa för utrustning till film- & TV-branschen och utställningen är även en av de mest inflytelserika aktörerna i Asien. Utställningen gjordes via Sanwa Cine Equipment Rental som är en av Japans största uthyrare av film-utrustning. De blev kund till Newton Nordic för drygt 2 år sedan. Sanwa Cine Equipment Rental har varje år en monter på Inter BEE och i år marknadsförde de deras NEWTON-system för uthyrning i Japan Kunderna är ledande och aktiva leverantörer över hela världen av film och tv system för event inom sport, konsert och TV-shower. Imponerande är att Newton Nordics produkter används redan vid Oscars, Brit Award, PSL, Rugby VM och Cricket VM för att nämna några.

Ledningen för bolaget är delvis ny och har tydligt deklarerat att bolagets kostnader kommer hållas nere samtidigt som man är aggresiv i marknadsföring och försäljning av sina produkter. Troligen når bolageter breakeven med nuvaranda kassa, som beräknas räcka i princip året ut. Ledningen arbetar även för utvidgat finansiellt sammarbete med en del kunder. Som ytterligare kvalitetshöjare och finansiell förstärkning erbjuder bolaget sina kunder separata supportavtal för produkterna, vilket beräknas leda till återkommande intäkter.

Värdering av Newton Nordic

Värdering av bolag i tidig kommersiell fas är alltid svårt. Nedan har jag dock sammanställt en enkel värdering både för P/S och PE tal. 2019 kommer troligen försäljningen ligga inom intervallet 13-15 miljoner kr. Bolagets kostnader per år uppgår till ca 13 miljoner kr, Antal aktier är 57 561 935. Marknaden för Newton Nordic koncept är över en miljard (detta är enligt bolaget den verkliga marknaden). Tabellen nedan innehåller P/S och PE tal för prognostiserad försäljning med antagen ökning om 20-30% per år. När försäljningen väl tar fart kommer den nog öka ganska kraftigt de första fem åren. Priset per Newton 2S 4K är ca 650 000 kr.

Ett rimligt P/S tal borde vara runt 5, vilket svarat mot kurs per aktie om 1.5 kr. Om bolaget börjar visa vinst redan i år med god tillväxt kan man inte utesluta uppköp. Potentiell köpare kan tex. vara The Vitec Group. Rimligt bud om det kommer i år kan vara inom intervallet 100-200 miljoner kr, vilket motsvarar 2-4 kr per aktie.

Disclaimer: Skribenten har aktier i Newton Nordic och skriver därmed i egen sak. Investering sker på egen risk och kan leda till stora förluster. Detta dokument är framställt i informationssyfte för allmän spridning och är inte avsett att vara rådgivande. Informationen i analysen är baserad på källor som bedömts tillförlitliga. Informationens riktighet kan inte garanteras. Eventuell framåtblickande information i analysen baseras på subjektiva bedömningar, vilka innehåller osäkerhet. Prognoser och framåtblickande estimat garanteras inte blir uppfyllda. Varje investeringsbeslut fattas självständigt av investeraren. Varje investerare uppmanas att komplettera med ytterligare relevant material samt konsultera en finansiell rådgivare inför ett investeringsbeslut.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?