Post entry

Otroligt intressant investering 2014.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

VD:n : "För oss är detta nästan som en losec, vi kommer få skydd i 20 år och vi kan diktera vem som kommer få göra den och till vilka villkor..."

Introduktion

Plast är egentligen något jag tagit för givet och inte direkt sett som en möjlig investering men detta tog en rejäl vänding när jag snubblade över detta bolaget.

Plast och kompositindustrin tar över världen och är en enorm marknad, kan du tänka på något som du har som inte innehåller plats?

Plast och kompositer ersätter idag mer och mer i vårt moderna samhälle och ger tillverkare en möjlighet att masstillverka sin produkt både billigare,lättare och bättre. Tillverkare vill narturligtvis utöka andelen plast/komposit delar i sina produkter men dagens teknik sätter stopp då plasterna inte håller tillräcklig kvalite.

Ett svensk företag verkar nu sitta på en verklig lösning till detta problem och intresset från industrin är enormt.

Företag verkar stå i kö för att få utvärdera deras produkt och knyta samarbetsavtal ,företaget har redan avtal med NASA, ABB, Repsol mfl.

Produkten?

Kort och gott så tillverkar dem en tillsats sk "tvärbindare" som plast/kompist tillverkare blandar i sina produkter vilket gör dem betydligt mer värmetåliga och starkare. Jag är ingen expert med jag förstår principen och den verkar fungera eftersom företag står i kö för att få utvärdera deras produkter och de får betydande utnämnanden.

VD:n säger så här i en presentation från Redeye.

http://www.redeye.se/webcast/nexam-holding-smabolagsdagen-2013

"Oavsett företag så tar det en halvtimme innan de förstår vilken intressant grej det här är, sen är det inte många som vill släppa ut oss ur rummena helt enkelt..."

Nexams Pro-Cross 2 projekt rankades nr 1 av 348 (oavsett branch) inom ramen för EUs forsknings program 2011, detta var första gången ett svenskt projekt blev nr ett!

Rolls-Royce ansåg 2012 att Nexams HITAC-projekt som det mest intressanta för dem bland 2012 års FP7/Clean sky- ansökningar.

Företaget

Nexam Chemical Holding grundades 2009 genom ett sk Management Buyout från Perstorp koncernen, dvs det var ledande person inom Perstorpkoncernen som köpte ut Nexam. Bara detta gör att iden framstår i ett nytt ljus för mig när insiders är villiga att satsa egna pengar i ett projekt. Sedan betyder givetvis detta då att insiders sitter med en betydande del av aktierna och detta brukar betyda att företaget helt enkelt har stora incitament för att tillgodose aktieägares behov av att få nyheter.

Nexams mål är att inom tio år etablera sig som den odiskutabla marknadsledaren inom området värmeaktiverade tvärbindare. Inom fem år ska bolaget ha etablerat sig som en välkänd, attraktiv och lönsam leverantör av för kunderna unika och värdeskapande lösningar.

Nexam har redan sammarbets projekt med 18 av de 100 ledande kemi bolagen i världen idag, varav 7 rankas som topp 20. Utvecklingdprojekt med ett 50 tal ledande industrtiella företag NASA, ABB, Rolls Royce mm.

http://nexam.se/Documents/Nexam_SWE_Bolagsbeskrivning_20130422.pdf

Potentialen är enorm.

Företaget har sedan start utvecklat sin produktportfölj och byggt upp en gedigen patentsamling. Samtidigt som man utvecklar sina produkter så har företaget stadigt ökat sin försäljning, från att skicka gram så skickar de nu tunnor. För att möta den ökade efterfrågan så har man till och med köpt in en egen fabrik i Skottland och är nu redo att verkligen skala upp sin försäljning och tillverkning under 2014.

Marknaden som Nexam riktar sig mot omsätter 600 miljarder euro! årligen och Nexams produkter ska väl snarare ses som ett kompliment för nuvarande tillverkare än en konkurrent då det hela går ut på att kunna erbjuda en bättre produkt till slutkund. Detta gör att tröskeln in i finrummet troligen är betydligt lägre än om de skulle behöva ta marknadsandelar av nuvarande plastproducenter. Samtidigt kan de åka snålskjuts på globala återförsäljarnät och expansionen kan bli minst sagt aggressiv för Nexam när bollen är i rullning.

Om 1% av denna marknaden väljer att optimera sin plast med Nexams produkter så kommer detta betyda 13,5 miljarder i omsättning. Detta är ett utdrag ur Nexams egna presentation och det visar att detta företaget helt klart siktar högt!

Bara det faktum att Nexams produkt kan användas till återvinning av plast ger en smått enorm potential. Problemet med plaster är att de har olika egenskaper vilket gör att man behöver sortera väldigt nogrannt för att möjligöra återsmältning, vilket givetvis kostar mycket pengar. Med Nexams tvärbindare så möjligörs mindre sortering och att man får en kvalitets produkt även utan sorteringen. Jag vågar inte ens gissa tillämpningens värde men den troliga marknaden för just en sådan här produkt är nog minst sagt stor...

2014 blir genombrottet för Nexam?

Samtidigt som Nexam redan har gedigen lista med erkänt stora globala bolag så har även en del nyheter läckt ut som skvallrar om att Nexam kan stå inför det verkligt stora genombrottet under 2014.

Under Januari så blev det officiellt att en av världens verkliga jättar har ansökt om ett patent innehållande just Nexams tvärbindare. Dupont med ett börsvärde på massiva 56 miljarder dollar har valt att inkludera Nexams teknik och Nexam släppte under Januari ett PM som konfimerade detta.

http://nexam.se/sv/Investor-Relations/Pressmeddelanden/Pressmeddelande/?releaseid=1512537

Remium spår att 2014 är året då Nexam kommer få sina första genombrotts order och min tro är att vi kommer se en betydligt kurstegring under 2014. De ger även en riktkurs på 14-61 kronor i dagsläget, dvs dagens kurs på ca 16 kr bör inte ha mycket fallhöjd och låg risk samtidigt som uppsidan kan bli bra mycket mer än 61 kr när väl produktion börjar komma igång på allvar.

http://www.remium.com/resources/files/Case_Nexam_20130829.pdf

Samtidigt som både okända och kända projekt blir kända så har bolaget kommunicerat att de tror på en 1000-1500%! omsättningsökning under 2014 och att de ska nå breakeven under senare delen av 2014.

Många företag har problem med att skala upp sin försäljning initialt och hela processen tar längre tid än väntat. Nexam sitter redan i en guldsits då de redan förvärvat en fabrik redo att skalas upp inom 3 månader, även om de genom denna fabrik kan öka sin omsättning med 1000 tals procent så lämnar även VD:n dörren öppen för ytterligare ökning av produktionen genom så kallade lego producenter, licensproduktion. Enligt VD:n "så står dessa företag i princip i kö för att få tillgång till Nexams produkter".

Aktien redo för att bestiga nya höjder

Den som tittar på aktiekursen sedan listningen ser definitivt att vi sett en första uppgångsvåg under hösten. Aktien nu konsoliderat under senare delen av 2013, och nu verkar vi se början på en ännu större uppvärderingvåg än den vi såg under hösten vilket gör att Nexam borde testa ATH inom kort igen.

Sedan kommer bolagets samarbeten med de 17 bolagen eller de 50 som testar deras produkter troligen producera ett tätt nyhetsflöde från företaget under året vilket borde ge ytterligare fart åt kursen.

Startskottet för den verkligt stora uppvärderingen kommer troligen vara när företaget landar sin första riktigt stora order som i princip kan komma vilken dag som helst. Remium spår att den troligen kommer första halvan av 2014, VDn har sagt att de redan fått indikationer på att det kommer ske från flera tillverkare i närtid enligt Redeye presentationen.

Ett självklart val i min portfölj.

Min åsikt är klar om vart detta företag är på väg och potentialen är minst sagt svindlande. Min tro (och remiums) är att vi ser ett genombrott för företaget under tidigt 2014 och möjligheten för är att aktiekursen kommer mångdubblas i framtiden är troligen väldigt god. Eftersom marknaden är så pass stor så finns alla möjligheter för en tio dubbling om Nexams produkter slår igenom möjlighet ännu mer.

  • Företaget har en i princip obefitlig startsträcka för att kunna börja producera stora mängder tvärbindare till industrin.
  • Marginaler på ca 50% på sin produkt vilket kan göra detta företaget till en verklig vinstmaskin inom något år.
  • Samarbetsavtal med 17 globala företag och ca 50 andra testar företagets produkter.
  • Dupont en verklig giant med börsvärde på 56 miljarder dollar har ansökt om patent med Nexams tvärbindare, stor order på gång?
  • Deras produkt kan tillämpas i princip till allt, möjligheterna är oändliga.
  • Triggers i form av stororder kan komma vilken dag som helst.

Min tro är att Nexam sitter på en banbrytande produkt som kan förändra hela industrin och det är 2014 som det sker. Deras produkt riktar sig til redan stora etablerade företag som ex Dupont som med sitt återförsäljar nät troligen kan ge Nexam en otrolig expansiv fas framför sig. Företagen har nu redan utvärderat produkterna ett antal år och 2014 blir troligen det år då vi ser Nexams produkter komma ut på marknaden och potentialen för expansion är minst sagt lovande och med marginaler på runt 50% så kan detta bli väldigt bra..

Avslutar med VD:ns citat från Redeyes presentationen.

"För oss är detta nästan som en losec, vi kommer få skydd i 20 år och vi kan diktera vem som kommer få göra den och till vilka villkor..."

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?