Post entry

NextCell Pharma - Enorm potential för uppvärdering

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Triggers i närtid. Besked från läkemedelsverket bör komma inom de närmsta fyra veckorna. För att värderingsmässigt då möta bolag i sektorn som befinner sig i samma utvecklingsfas med ekvivalent sannolikhet för marknadsgodkännande på motsvarande mångmiljardmarknad ska NextCell värderas upp kraftigt. Vi har insiderköp som signalerar ett godkännande. Vid positivt resultat kan vi sätta en köpstämpel på åtminstone 20kr i närtid.

Om NextCell Pharma AB

NextCell Pharma AB utvecklar ProTrans, ett läkemedel baserat på stamceller, som tagits fram med bolagets proprietary selektionsalgoritm. Protrans utvecklas i första hand för behandling av avstötningskomplikationer vid transplantation samt autoimmuna, och inflammatoriska sjukdomar. I bifirman Cellaviva erbjuds blivande föräldrar att ta tillvara på sitt nyfödda barns stamceller för barnets och familjens eventuella framtida medicinska behov

Stamceller förväntas förändra hur många idag livshotande sjukdomar behandlas i framtiden. NextCell Pharma AB utvecklar ProTrans™, en läkemedelskandidat bestående av stamceller för i första hand behandling av autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar liksom för användning vid njurtransplantationer. ProTrans™ består av selekterade stamceller framtagna ur navelsträngsvävnad med NextCell Pharma AB:s egenutvecklade metod. Vidare har bolaget en bifirma i Cellaviva, som är Sveriges första och enda stamcellsbank för familjesparande av stamceller från navelsträngsblod och navelsträngsvävnad.

Vad händer i bolaget

NextCell Pharma AB (”NextCell”) meddelar att bolaget har beviljats tillstånd för partihandel med cellbaserade studieläkemedel. Bolaget inspekterades tidigare i somras av Läkemedelsverket. Tillståndet krävs för att NextCell ska få anskaffa, lagerföra och distribuera studieläkemedel i den planerade kliniska prövningen med ProTrans för behandling av diabetes.

”Tillståndet är ett ytterligare ett nödvändigt steg som för oss närmare vår första kliniska prövning med ProTrans™ för behandling av patienter med diabtetes typ 1”, säger vd Mathias Svahn.

Om studien:

Studien är uppdelad i två delar: Första delen är en doseskalering i tre steg med tre patienter i varje, totalt 9 patienter. Andra delen är randomiserad, dubbel-blindad, placebokontrollerad studie där 10 patienter får ProTrans och 5 patienter får placebo, totalt 15 patienter. Primär säkerhets endpoint är säkerhet vid 3 månader och primär effekt endpoint är förändring av insulinproduktion efter 1 år. 

Sponsor för studien är NextCell och huvudprövare är professor Per-Ola Carlsson, verksam vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Studien planeras att genomföras tillsammans med Karolinska Trial Alliance, som har särskild kompetens inom området. Behandlingarna planeras att utföras på KTA Fas I-enheten belägen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Ulf Smith MD, PhD, Professor och Director, at Lundberg Laboratory for Diabetes Research, Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg; Anders Fasth MD, PhD, Professor i Pediatrisk Immunologi, Sahlgrenska akademin och överläkare vid Drottning Silvias Barnsjukhus, Göteborgs Universitet; och Åke Lernmark PhD, Professor och Principal Investigator vid Diabetes och celiaki, MAS, Lunds Universitet, kommer tillsammans att utgöra Data Safety Monitoring Board med Ulf Smith som ordförande.

Triggers i närtid

Besked från läkemedelsverket bör komma inom de närmsta fyra veckorna. För att värderingsmässigt då möta bolag i sektorn som befinner sig i samma utvecklingsfas med ekvivalent sannolikhet för marknadsgodkännande på motsvarande mångmiljardmarknad ska NextCell värderas upp kraftigt. 

Lägg därtill att NextCell även är den första av IVO godkända stamcellsbanken för familjesparande av stamceller i Sverige. Sverige är idag 20 år efter Europa inom området, varför det potentiellt sett bör vara en extremt lukrativ marknad. Innan finanskrisen för snart 10 år sedan låg sparandet i vissa länder i Sydeuropa på 20% av barnfödslarna. Under sammanfattning av läge i senaste kvartalsrapporten gick det att läsa att försäljningen av tjänsten i Sverige är i full gång. Bolaget är uppbackat av den största stamcellsbanken i Europa, PBKM. Recept för succé inom området? Hur ska marknaden värdera denna potential? 

Insiderköp i detta läge då bolaget inväntar beslut från läkemedelsverket signalerar trygghet i det underlag som ligger till grund för ansökan och "indikerar" om positivt utfall.

Ställ er utanför den svenska bioteknikbubblan och överblicka; hur många bolag i samma skede hittar ni för 60Mkr? Inga? Och det är bara att gräva lite. Även vid en dubbling från dagens kurs så hittar ni inte heller några. 

Slutsats

Nextcell har sen notering endast rapporterat positiva nyheter och ligger tidsmässigt före plan. Detta är bara början. 

Stamcellsrevolutionen är här som VD uttryckt det.

Oerhört svårt med riktkuser men 20 kr i år och upp till 50 kr 2018 vid positiva resultat.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?