Post entry

NGS Group, ett bemanningsbolag med stabila utsikter

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

NGS växte med över 50 % under 2012 och bolaget är till skillnad från Dedicare, ett relativt okänt bemanningsbolag med inriktning mot vård och skola. Men med både högre tillväxt och marginaler än konkurrenten Dedicare förtjänar NGS en en betydligt högre värdering. Intressanta triggers är nya förvärv eller stora utdelningar, då kassan för tillfället är alltför stor.

NGS Group är ett nischat bemanningsföretag inom vård, skola och förskola, som består av fem olika affärsområden. Dessa är; First Med, PlusCare, Psykiatrika, Stjärnpoolen och Vikariepoolen. De senare två har främst sina verksamheter mot skola medan de övriga tre hyr ut och rekryterar bl.a. läkare, undersköterskor och specialistsjuksköterskor. Det största affärsområdet är Psykiatriska och som man hör på namnet är de specialiserade mot psykiatrin, där är NGS är marknadsledande.

Nuvarande inriktning för NGS tog sin form 2007 då det första bemanningsföretaget Vikariepoolen förvärvades och sedan dess har ett nytt större förvärv och affärsområdet tillkommit varje år. Det som imponerar med NGS är att de lyckats växa både organiskt samt genom förvärv och bolaget har dessutom gjort denna resa under lönsamhet. Under det senaste året har både omsättning- och vinsttillväxten skjutit i höjden och vid bokslutskommunikén som lämnades den 26 februari, redovisade bolaget en omsättning på 199,6 mkr (121,8) samt ett rörelseresultat om 17,9 mkr (11,3). Det är 63 % respektive 58 % högre än föregående år. Sett till vinst per aktie motsvarade det 6,79 kr (justerat för skattekostnad då bolagsskatten sänks till 22 %) och NGS förfogade vid årets utgång om en kassa på 12,8 mkr, vilket låg till grund att styrelsen för första gången beslutade om utdelning på 50 öre per aktie.

Till dagens kurs om 61 kr ger det en direktavkastning om knappt en procent. Det är dock inte årets direktavkastning som gör bolaget intressant utan möjligheten till stora utdelningar de kommande åren i kombination med fortsatt god vinsttillväxt. Kassan om 12 mkr motsvarar mer än 6 kr per aktie och den växer stadigt. Nu kan det vara så att denna kassa med stor sannolikhet kommer användas till nya förvärv då NGS ständigt letar efter intressanta bolag att förvärva. Med tanke på de senaste årens lyckosamma förvärv ser undertecknad det som ett bättre alternativ än stora utdelningar. NGS har fram till idag lyckats förvärva sina bolag till låga priser och sannolikhet får aktieägarna bättre avkastning över tid om fortsatta förvärv kan hjälpa till att öka bolagets omsättning och vinster. Utdelningarna kommer sannolikt även öka de kommande åren, trots förvärv, eftersom verksamheten inte binder särskilt mycket kapital samt att NGS valt att aktivera underskottavdrag som tillkommit i samband med tidigare förvärv och dessa kommer vara aktiverande inför 2014. Underskottsavdragen motsvarar ca 40 mkr, vilket ger styrelsen möjlighet att skifta ut ännu större belopp till aktieägarna i takt med att bolagets kassa växer kvartal för kvartal.

Enligt VD Ingrid Nordlund är det svårt att sia hur snabbt NGS kommer att växa under året då det hänger på kundernas beslutsvilja, men den underliggande trenden är att antalet inhyrda medarbetare inom vård- och omsorg kommer fortsätta växa. En konkurrent till NGS är det mer kända och analytikerrosade Dedicare, som vid det senaste kvartalet redovisade en kraftigt sjunkande rörelsemarginal. Vid undertecknads intervju med Inger Nordlund, ansåg hon dock inte att marknaden har förändrats under året. Enligt henne är konkurrensen alltid tuff inom bemanningsbranschen och hennes uppfattning är att NGS är det bolag som har bäst effektivitet i verksamheten och att det även i fortsättningen kommer göra att NGS levererar rätt personer till sina kunder. Intrycket av Nordlund var att hon är en kvinna med lång erfarenhet från bemanningsbranschen, god kontroll över vad som sker i verksamheten kombinerat med ett brinnande engagemang för bolaget. Hon påvisade vid flera tillfällen att hon har stenkoll på bolagets lönsamhet samt hur marknaden och konkurrenternas marginaler utvecklas. Eftersom NGS är relativt små arbetar alla anställda tätt tillsammans och över tid har man skapat ett rykte om sig både hos kunder och bland de personer NGS hyr ut, att vara en god motpart som tar hand om sina anställda samt leverarar hög kvalitet till slutkund.

Ser vi framåt och vad som kan tänkas ske under året, är sannolikheten till ytterligare ett förvärv hög. Detta baseras dels på att styrelsen valde att lämna stora delar av kassan orörd, i kombination med att NGS inte hymlar med om de letar förvärv. Aktien värderas till en multipel om 9 sett till föregående års vinst och med tanke på bolagets relativt konjunkturokänsliga marknad samt kraftiga vinsttillväxt ser aktien attraktiv ut. Bolaget kanske inte kan växa med över 50 % per år men under de närmsta tre åren ser verksamhetsutsikterna ljusa ut, med många vunna ramavtal med viktiga kommuner och landsting. Det senaste 12 månaderna har aktien stigit 56 % men med hänsyn till den goda tillväxten och med triggers i antingen nya förvärv eller stora utdelningar anses NGS vara fortsatt köpvärt. Värderingen ser än mer attraktiv ut i relation till den något större konkurrenten Dedicare, som värderas betydligt högre trots, både svagare tillväxt och marginaler. 2013 ser ut att bli ett fortsatt spännande år med nya förvärv, där sedan underskottsavdraget inför 2014 kommer som en bonus med stora utdelningar som följd. Lyckas NGS bara behålla marginalnivåerna framöver kan aktieägarna förvänta sig en fortsatt fin resa i takt med den stigande vinsttillväxten.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?