Post entry

Nickel Mountain R (NMR). Nya positioneringar med ändrade incitament som följd.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Vi har gått in i ett nytt år och en rad intressanta förändringar har skett inom NMR. Vi har kunnat notera att en rad positioner inom NMR och IFOX ändrats på ett fundamentalt sätt vilket helt ändrar de incitament som funnits för olika aktörer i dessa bolag. Nedan kommer en tolkning av det aktuella läget för NMR med de förändringar som skett sedan september 2018.

(Föregående post från september 2018: https://www.redeye.se/arena/posts/reviderad-sammanfattning-nickel-mountain-r-nmr-foerbaettrad-fundamenta-och-staerkt-potentiell-avkastning )

De senaste tre månaderna har inneburit en rad förändringar. Vi såg flera händelser som gjorde marknaden mycket nervös. Archelon med ett betydande innehav av NMR-aktier, sålde mellan den 10e och 12e september, 2.55 miljoner aktier samt den 26e november, 5 miljoner aktier. Efter kontakt med Archelon samt NMRs VD Anders Thorsell framkommer att detta gjordes då Archelon hade att välja mellan detta eller nyemission. Finansiering krävdes för deras övriga projekt. 

Tätt inpå detta, den 15 september, beslutades av NMR att en riktad nyemisson på 24 miljoner aktier till kursen 42.5 öre (10% rabatt) skulle ske med Gabrielsson Invest som köpare. NMR fick på detta sätt in 10.2 miljoner kronor pre emissionskostnader och syftet var att tillföra nödvändigt rörelsekapital till förhandlingar med potentiella köpare eller partners för Tomskprojektet. Kapital från detta användes även för att betala av den befintliga skuld dotterdotterbolaget Bakcharneftegaz i Tomsk hade vid den tidpunkten. En skuld som förövrigt orsakat en del oro bland investerare. Vidare kommenterade VD Anders Thorsell att pengarna bör räcka för liggande plan gällande Tomskprojektet. Totala antalet aktier efter nyemissionen uppgår till 397 333 825 aktier per den 24/10.

I november fick vi ta del av delårsrapporten för tredje kvartalet och med detta en mycket intressant VD-kommentar. Bland annat kan man läsa detta gällande Tomskprojektet: ”För att skapa ytterligare tryck och struktur i processen samt på daglig basis kunna driva framåt har vi sedan en tid anlitat en av de bästa olje- och gastransaktionsrådgivarna i Moskva, som också utgör en punkt dit alla som är intresserade av att investera i rysk olja vänder sig.”

VDn tar även upp NMRs nickeltillgångar: ” Vi har sedan en tid haft diskussioner om potentiella partnerskap och hyser förhoppningar om att detta ska kunna ge konkreta resultat, men det finns naturligtvis inga som helst garantier för att så blir fallet eller till rimliga villkor för Bolaget. Det är av stor vikt för oss att en sådan potentiell partner har rätt profil och kan tillgodose den känsliga lokala miljön."

En annan intressant nyhet med kanske framförallt ett positivt signalvärde till köpare och investerare är den uppdaterade bolagsbeskrivningen som släpptes i december. I och med denna flyttades NMR från observationslistan, där man funnits i drygt 1.5 år, till ordinarie listan. Bolagsbeskrivningen är ett måste att läsa för intresserade investerare då den täcker in allt väsentligt som hänt i företaget samt innehåller en detaljerad redogörelse för det olje- och nickelfynd man har. ( https://www.bequoted.com/bolag/nickel-mountain/pressmeddelande/offentliggo-rande-av-bolagsbeskrivning-68399/ ). ” Huvudstrategin vad gäller den ryska tillgången är fortsatt att finna en köpare eller partner och detta arbete har pågått en tid.” – Anders Thorsell. 

Anders Thorsell avyttrade sitt innehav av NMR-aktier i affärer utanför handelsplatsen under december. Likviden Thorsell erhöll för detta gick i sin helhet till Interfox vars enda verksamhet är att förmedla fram en försäljning av Tomskprojektet. Bakgrunden till denna plötsliga försäljning kan man läsa om i PM från 181218. ”IFOX hade fått godkänt för sin verksamhet under 2015, men under 2017 inleddes en dialog om åren 2016 och 2017. Skatteverket beslutade nyligen att underkänna tidigare gjorda avdrag till ett belopp om sammanlagt cirka SEK 4 miljoner, fram till maj 2017. Beslutet har överklagats, men likviden måste likväl göras tillgänglig. IFOX har i princip inga andra tillgångar, utöver mandatavtalen för Tomsk och Rönnbäcken, än aktier i NMR. Därav blev en försäljning framtvingad. Beloppet från IFOX försäljning räcker inte fullt ut, varför Anders Thorsell beslutat stötta IFOX i den utsträckning som behövs.”

Efter dessa händelser har en del förändringar och förtydliganden kommunicerats vilket jag bedömer vara av vikt för att bedöma vilket stadium pågående förhandlingar ligger i. 181218 kommunicerade bolaget att man INTE kommer meddela marknaden vid påskrivna MoU (Memorandum of Understanding), eller LoI (Letter of Intent). Man vrider även om verksamheten och stryper allt som inte är direkt kopplat till förhandlingar gällande köp/partnerskap. ”Investeringar under 2019 planeras i dagsläget att vara marginella och fokus kommer helt att ligga på köpar-/partnerdiskussioner. Registrering av ökat ägande i BNG till cirka 72,5% förbereds för närvarande och beräknas genomföras under det första kvartalet 2019”

NMR har alltså på flera sätt ändrats i sin karaktär senaste tiden. Skulder har betalats av. Verksamheten bantats och ändrat fokus. VD Anders Thorsell har avyttrat sitt innehav i NMR och lagt in likviden från den försäljningen i IFOX. Personliga lån har även tagits utöver detta från Thorsells sida för att ytterligare tillföra kapital till IFOX. Många reagerade starkt på denna avyttring av NMR-aktier. Men det som hänt var att Thorsells direkta exponering mot NMR nu istället är indirekt, via IFOX, då han tagit över Fepis aktier. Detta i utbyte mot det kapital han bidragit med.

Man har även gjort andra ändringar inom IFOX till följd av detta. Känt sedan tidigare är att vid försäljning av Tomskprojektet erhåller IFOX ett arvode på 10%. Detta avtal är deras enda ”tillgång” då IFOX tvingats avyttra sina NMR-aktier. Det innebär att enda vägen till vinst för aktieägare i IFOX är det potentiella arvodet på 10%. Största aktieägaren är Anders Thorsell med 19% av aktierna. En stor förändring i incitament alltså. Incitamentet har dessutom förstärkts genom att separat avtal mellan IFOX och Thorsell där han har rätt till 50% av det belopp som IFOX får in vid en försäljning. ( http://www.interfoxresources.se/wp-content/uploads/AR-180630-IFOX.pdf?fbclid=IwAR1-fjRo4HDt_pHhoagQjbmoOQa8GphDWUAPngUuTIrbMWC3BY0D7_TPuqw ). Detta har ytterligare modifierats efter ett avtal där IFOX anlitat försäljningsmäklare/rådgivare av oljelicensen som, likt Thorsell, erhåller ett procentuellt arvode av det belopp IFOX får in vid ev försäljning.

Sammanfattningsvis är alltså NMR inne i en fas inriktad på förhandlingar och avslut, med en underliggande burnrate som är påtagligt lägre än tidigare. Incitamenten för VDn Anders Thorsell samt försäljningsmäklare/rådgivarna via IFOX har ändrats på ett fundamentalt sätt. De kan potentiellt få stora ersättningsbelopp men då endast vid en försäljning. Då Thorsell ej längre äger NMR-aktier är framtida förtjänst avhängigt ett avslut.

Gällande potentiell utdelning har inget väsentligt inträffat som påverkar detta utöver ett ökat antal aktier. Beräkningar för detta följer nedan.

Utgångsdata/antaganden:

·     Oljefyndighet med Siberian Light Crude: 1.2-3 dollar/fat i backen.

·     170 mboe med teoretisk potential upp till 245-295 mboe (+75 resp +125 mboe)

·     Ägarandel 72.5% där 10% går till Ifox enligt tidigare mandatavtal.

·     Dollarkurs: ca 9 kr.

·     Gas: x kr? (Kommersiella flöden men svårbedömt. Inkluderas ej i värdeberäkningen nedan)

·     Mineraltillgång: x kr? (Inkluderas ej i värdeberäkningen nedan)

·     Ca 397.3milj aktier

Är man på jakt efter en potentiell mångdubblare med hög risk är NMR klart intressant att ta in i sin aktieportfölj med kort till medellång horisont för oljan och lång horisont för Nickeltillgången. Vill dock påminna om att detta är skribentens egna analys och spekulation och ska ses som sådant. Vid eventuellt köp eller sälj skall ens egna bedömningar gälla som underlag. Läs samtliga PM från bolaget.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?