Post entry

Nickel Mountain Resources. En resumé.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sammanfattningsvis har inriktningen för Nickel Mountain Resources (NMR) ändrats från att undersöka Tomskprojektet till att nu helt fokusera på att komma i mål med en försäljning eller partnerskap. Detta är dels billigare i termer av burn-rate men det talar även för en accelererat ökad chans till att inom överskådlig framtid generera konkreta värden för aktieägarna. Att nå detta mål bedöms vara möjligt under innestående år.

Det har gått ett år sedan senaste sammanfattningen av läget i NMR och en hel del har hänt sedan dess. Finns mkt mer att läsa om och jag rekommenderar att läsa samtliga PM, inkl emissionsmomerandum och geologiska rapporter för att bilda sig en mer komplett bild av läget. Finns en del detaljer som ej tas upp i denna text. Denna artikel kommer vara uppdelad i 4 segment och är tänkt att vara en kortfattad resumé.

1: Läget i NMR avseende olje/gas-tillgången med fokus på 2018-2019.

2: Läget i NMR avseende nickel-fyndigheterna med fokus på 2018-2019.

3: Marknaden för olja respektive nickel samt framtidsutsikter bortom 2020.

4: Risk/reward-bedömning med dagens fundamenta.

Läget i NMR avseende olje/gas-tillgången med fokus på 2018-2019.

Under 2018 förändrades NMR fundamentalt iochmed att testprogrammen på licensområdet 71-1 slutfördes. En stor diskussionspunkt vid bedömningen av NMRs underliggande värden har alltid varit storleken och karaktären av oljan. Är den kommersiellt gångbar? Löpande under 2018 kunde vi ta del av följande information (citaten kommer i kronologisk ordning och är från offentliga PM):

” Den första sektionen, JU-5 i Juralagret på ett djup om 2 764-2 772 meter med åtta meters tjocklek, perforerades den 9 januari och har initialt etablerat flöden av olja. Om dessa flöden är av kommersiell karaktär går inte ännu att fastställa. Oljan är vid en första visuell kontroll av god kvalitet med låg densitet, motsvarande en Siberian Light Crude. Prover kommer att skickas för detaljerad analys.”

” Kolväteförekomster bestående av olja, kondensat och gas i varierande omfattning har konstaterats på samtliga hittills perforerade nivåer. De största flödena har registrerats i följande intervall. I intervall JU-17 på 2 978-2 975 meters djup noterades i juni 2016 vid korttidstester flöden om 66 000 m3/dygn av en blandning av gas och vätska (kondensat/olja). I övre delen av vittringsskorpan på 2 990-3 010 meters djup noterades i februari 2015 i korttidstester flöden om 114 000 m3/dygn av en blandning av gas och vätska (kondensat/olja).”

” Testprogrammet i brunn 4 på licensområde 71-1 i Tomsk går vidare. Utöver den olja som påträffades vi testning av zonen JU-5/6 den 9 januari så har olja påträffats även i nästa formation, J-1 i övre Jura, under Bazhenovformationen. Oljan är av en annan densitet och med en annan färg än den tidigare påträffade oljan i JU-5/6 och man har därmed kunnat fastslå att det är en annan typ av olja. Därmed har Bolaget preliminärt etablerat två nya oljeförande formationer på licensområdet.”

” Resultaten som vi erhållit under testerna överträffar våra ljusaste förhoppningar. Vi har bekräftat våra prognoser, som skilde sig från flertalet experter som menade att dessa intervall troligen inte var kolväteförande. Dessa formationer var inte inkluderade i den interna reservberäkning som vi gjorde för två år sedan. Vi har fått bra olja som kommer att ge en högkvalitetsprodukt." Citat från Alexander Kokunov, chefsingenjör på BNG.

”Resultaten av analysen påvisar att det är två olika oljor. I den understa formationen J5, är oljans densitet 781,3 kg/m3 och i formationen J1 (2-3-4) påvisar oljan en densitet om 826,1 kg/m3, varför båda oljorna betraktas som " lätt olja " och har låg svavelhalt. Enligt resultaten av analysen från dessa två olika testintervall har dessa oljor olika ursprung. Den andra och sista delen av testet, omfattande analyser av geokemiska oljeegenskaper, beräknas slutföras inom två veckor. Analysresultatet förväntas förklara oljans genetiska ursprung. Analysproverna kommer från de formationer som testades under det första kvartalet i brunn 4 på fält 71-1 i Tomsk, avseende olja på 2 641-2 643, 2 656-2 659, 2 661-2 664 respektive 2 764-2 772 meters djup samt gas från 2 764-2 772 meter djup. Oljan var som ovan nämnts av god kvalitet och liknar i hög grad den kvalitet som produceras på de närliggande fälten Archinskoje samt Urmanskoje. Även gasen var av god kvalitet.”

”Även denna del av analysresultaten bekräftar att det rör sig om olja från de specifika intervall som testades. Det är två olika oljor som dessutom skiljer sig från tidigare funnen olja i J15 och därmed har konstaterats två nya potentiella produktionsformationer (J1 och J5). Detta faktum skall läggas till de tidigare kommunicerade resultaten i J15 och i vittringsskorpan samt även till den potential som finns i de djupare Paleozoiska lagren. Potentialen för officiell registrering av reserver har enligt bolagets bedömning ökat genom det lyckade testprogrammet i Jura. Den interna bedömningen av med hur mycket är under beräkning. Resultatet är enligt Bolagets uppfattning mycket viktigt då dessa nya produktionsformationer läggs till fältets potential och också är inom det i området klassiska och välkända Juraberglagret, som utgör den absoluta merparten av produktionen i Tomskregionen. Detta gör att fältet utöver den tidigare konstaterade potentialen i Paleozoikum och vittringsskorpan också har en solid bas med olja i juralagret. Analysproverna kommer från de intervall som testades under det första kvartalet i brunn 4 på fält 71-1 i Tomsk, avseende olja i formationerna: J1 på 2.641-2.643, 2.656-2.659 samt 2.661-2.664 respektive J5 på 2.764-2.772 meters djup (olja och gas). Oljan i J1 har huvudsakligen sitt ursprung i Bazhenov samt Paleoziokum. Oljan i J5 är huvudsakligen från Paleozoikum.”

I korthet kan underlaget ovan sammanfattas enligt följande:

  1. Juralagren 3 oljeförande system: J1 (2641-2643 m, 2656-2659 m, 2661-2664 m), J5 (2764-2772 m), J15 (2975-2987 m), Således med en total potentiell payzone i juralagren om 28 meter.
  2. Vittringsskorpan: En olje- och gaskondensatförande reservoar på ett djup om 2990-3000 m med betydande produktionskapacitet i form av högt tryck och hög permeabilitet.
  3. Övre paleozoikum: Minst 2 gasförande intervall i övre paleozoikum, testobjekt 5 och 6 på djupen 3028-3066 m, 3090-3093 m.
  4. Nedre paleozoikum: Minst 2 oljeförande reservoarer in nedre paleozoikum på 4020 samt 4120 m djup.

Prospekteringsarbetet i brunn 4 har således med god marginal bekräftat en betydande förekomst av kolväten på fält 71-1!

Ytterligare bekräftelse på detta erhölls 180907 då en omfattande uppdaterad geologisk rapport släpptes (rekommenderad läsning). Ur denna kan man utläsa detta:

Proved (P90) 6 296 ton, Probable (P50) 4 350 ton, Possible (P10) 11 963 ton. Totalt 22 608 ton (Vid användande av en omräkningskoefficient om 7,5 fat per ton motsvarar totalen cirka 170 miljoner fat flytande kolväten). I tabell 7 bedöms den totala mängden på fältet. Denna bedömdes vara 111.689 miljoner ton, som vid användning av en omräkningskoefficient om 7,5 motsvarar cirka 830 miljoner fat kolväten, vilket då är de totala geologiska resurserna och inte ska förväxlas med de bedömt utvinningsbara reserverna.”

Oljan samt tillhörande naturgas är alltså bekräftad och den är av en fin kvalitet. Nästa diskussionpunkt vid bedömningen av NMR har varit ifall det ens finns något intresse och potentiella köpare. Under 2018 bekräftar bolaget att diskussionerna med en intresserad köpare, ett stort oljebolag, fortfarande är aktiv.

” Den betydande part som Bolaget sedan slutet av 2017 diskuterar med går vidare. Ett antal besök har genomförts på respektive bolags kontor och information, framförallt teknisk information, utbyts löpande. Den fortsatta processen, som är omfattande, kommer att ta ett antal månader och det går för närvarande inte att fastställa mer exakt hur lång tid det kan komma att ta. Den betydande parten är ett stort oljebolag.”

VD-ord 180823 ”Vi har också haft fokus på den handfull diskussioner vi har med potentiella partners eller köpare av projektet. Den geologiska rapporten har stor betydelse för detta och att lämna den är en viktig pusselbit.”

Under 2019 har kommunikationen från NMR varit mycket sparsam. Detta då man nu skiftat fokus från att undersöka fyndigheten till att helt fokusera på att gå vidare med en försäljning eller ett partnerskap. Som ett led i detta har man tagit in externa rådgivare för att ge ytterligare driv mot ett avslut samt att man drar ned all övrig verksamhet till ett minimum för att stärka den ekonomiska uthålligheten.

”För att skapa ytterligare tryck och struktur i processen samt på daglig basis kunna driva framåt har vi sedan en tid anlitat en av de bästa olje- och gastransaktionsgivarna i Moskva, som också utgör en punkt dit alla som är intresserade av att investera i rysk olja vänder sig.” -Anders Thorsell nov2018.

Under 2019 har diskussionerna med potentiella köpare fortsatt och likaså rådgivarnas arbete. Detta bekräftas av VD Thorsell under sommaren 2019. Rådgivarnas aktiva arbete sträcker sig till mitten av oktober 2019 med en efterföljande period på 12 månader inom vilka de fortfarande har rätt till ersättning för en förmedlad försäljning. 

I samband med nyemissionen under våren 2019 ger VD Thorsell beskedet att man efter denna NE ska kunna ta bolaget i mål med Tomskprojektet. Finwire 190404: En anledning till att bolaget förut trodde sig ha tillräckligt med rörelsekapital att genomföra liggande plan var att det haft förhandlingar med en potentiell investerare för bolagets nickelportfölj, vilka alltså ännu inte har lett fram till något. Efter genomförande av företrädesemissionen bedöms bolaget ha kapital enligt rådande kostnadsbild i cirka 18 månader. Kan ni slutföra diskussionerna under den här perioden? ”-Ja, det är vår utgångspunkt, absolut.” Vad är det som talar för att ni kommer lyckas med processen? ”-Dels att vi tror på vår tillgång, den är av intresse. Och att vi har hållit på ett tag. Vi har pratat med många parter som är lämpade för det här och vi har också bättre tryck i processen med en bra rådgivare i Moskva som gör ett bra jobb”, säger Anders Thorsell.

Augusti 2019 Delårsrapport:

”Vad gäller tex Tomskprojektet har vi under en längre tid drivit en aktiv process, och sedan oktober förra året med hjälp av en erfaren och meriterad rådgivarfirma, och vi har därför som absolut målsättning att komma till nästa steg enligt ovan under innevarande år. Rådgivarens uppdrag sträcker sig till oktober 2020.” -VD Thorsell.

Övrig information av särskilt intresse:

  • Bolaget har nu investerat tillräckligt i BNG för att ha rätt till 74% ägande av oljetillgången.
  • Arvodet till rådgivningsfirman i Moskva är 20000USD + 5% av köpeskillingen (minimum 500000USD) vid en försäljning av Tomskprojektet. Detta är att betrakta som ett standardarvode för denna typ av förmedling. Detta bekräftas av VD Thorsell och NMR ser praktiskt på avtalet som 20000USD + 5% av köpeskillingen. Minimiersättningen på 500000USD som står med i kontraktet är standard och skall alltså ej ses som någon indikator på förväntad försäljningssumma. Avtalet sträcker sig från 12 oktober 2018 till 12 oktober 2019 då den aktiva förmedlingen bedrivs. Efter detta löper samarbetet i ytterligare 12 månader med rätt till ersättning men utan krav på en aktiv förmedling i nivå med oktober 2018-2019.
  • IFOX har huvuduppdraget fram till maj 2020 att driva förhandlingarna med potentiella köpare av NMRs nickelprojekt Rönnbäcken och Tomskprojektet med potentiell arvode på 10% av köpeskillingen. Genom avtal mellan Thorsell och IFOX kommer Thorsell erhålla en andel av detta och däri finns det ekonomiska incitamentet för Thorsell att nå ett avslut.

Läget i NMR avseende nickel-fyndigheterna med fokus på 2018-2019.

Nickeltillgången i Rönnbäcken har en potential att producera 26000 ton nickel per år under 20 års tid. Ansvarig för projektet är Johan Sjöberg.

”Rönnbäcken är Europas största kända obearbetade nickelförekomst. Sammantaget har fyndigheterna ett tonnage på ca 670 miljoner ton med en genomsnittlig nickelhalt på 0.17%. Trots att fyndigheterna är låghaltiga ger de vit produktion ett högvärdigt nickelkoncentrat, en efterfrågad premiumprodukt inom smältindustrin. Rönnbäcksprojektet ligger här långt framme och omfattande studier av nickelutvinningen är gjorda som styrker att Rönnbäcken kan producera ett bra, rikt koncentrat.” -Johan Sjöberg (dåvarande VD NMR, idag sittandes i styrelsen med särskilt ansvar för nickelverksamheten).

En tidigare preliminär ekonomisk utvärdering har utförts av det internationella konsultföretaget SRK, i detta sammanhang även så kallad Qualified Person. Man visade då att Break Even sker vid nickelpriser runt 19 000 USD per ton antaget kostnader för 2011 och en växelkurs om 8 kr/USD. Idag motsvarar det cirka 16000 USD per ton (9.7kr/USD). En uppdaterad Competent Person’s Report (CPR) som färdigställdes under hösten 2016. Länk: (http://se.nickelmountain.se/wp-content/uploads/2016/10/SE514-Nickel-Mountian-CPR_2016-v2.pdf ).

Inte mycket har hänt med Rönnbäcken under perioden 2018-2019 vilket är enligt bolagets tidigare planering. Däremot har två mycket intressanta aspekter utvecklat sig i en positiv riktning. Det ena är tillgången och efterfrågan på nickel vilket fått priset att rusa. Det andra är att en potentiell köpare varit intresserad av att Rönnbäcken med skarpa förhandlingar som följd. Detta var orsaken till att VD Thorsell tidigare bedömt att den senaste emissionen ej skulle behövas. Dock såg man avtalet som ej tillräckligt förmånlig för aktieägarna varför man avvaktade och istället tog in rörelsekapital genom nyemission. Vilka värden som diskuterades är okänt men det är värt att nämna att när Rönnbäcken som ensam tillgång tidigare varit föremål för listning på börsen då värderades till drygt 200 miljoner kr. (vg se emissionmomerandum från NMRs emission 2016).

Omvärldsanalys gällande olja respektive nickel samt framtidsutsikter bortom 2020.

Efterfrågan på olja är fortsatt hög och vi har de senaste åren kunnat se stigande oljepriser. Störst förändring har dock skett gällande priset på nickel där tillgången och nyproduktionen nått kritiskt låga nivåer samtidigt som efterfrågan snabbt ökar. Jag kommer nedan länka till intressanta artiklar och analyser för den om vill fördjupa sig.

OLJA

https://www.svd.se/expert-om-iran-konflikten-risk-for-skyhogt-oljepris?fbclid=IwAR0VfAYqDIHVIZ-EahEuwML-JKWnGj01e_4L_6tYrKHRodBEBTPwwNicjjs

https://www.livemint.com/companies/news/ovl-partners-buying-49-stake-in-vankor-cluster-oilfields-1567315435098.html

https://www.business-standard.com/article/pti-stories/ongc-to-borrow-2bn-through-unique-overseas-debt-programme-119082900710_1.html

https://www.business-standard.com/article/companies/ongc-lines-up-rs-83-000-cr-investment-in-25-new-oil-and-gas-projects-119081500549_1.html

https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/oil-and-gas/russia-could-increase-energy-sector-investments-by-40-by-2024-minister/70991264

https://www.investing.com/news/commodities-news/oil-prices-push-higher-after-iran-seizes-tanker-1928909?fbclid=IwAR3SkJVUQwrItInEcDYDcLG9pusr4lcsgEqjdRCdmDXs-Fro1vYSREkO55c

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/7l8gqK/eu-har-enats-om-nord-stream-2?fbclid=IwAR1KQ2EG2whJQsyPoFLEHEVQnaWojuHhJ5YU52w44bDXgDBZJo73r9CnWDQ

NICKEL

http://www.mining.com/electric-vehicle-demand-will-double-nickel-price-soon-2022/

https://www.etftrends.com/alternatives-channel/nickel-etn-surges-on-indonesias-export-ban/

https://www.di.se/live/storbanken-nickelpriset-kan-snart-spranga-dromgrans/?fbclid=IwAR1uOipHQ62Y8f67NiVwQVRFBG9rg3jmsJqMNceTIo0irfloDXpWjSQtTcg

https://www.forbes.com/sites/timtreadgold/2019/08/11/gold-is-hot-but-nickel-is-hotter-as-demand-grows-for-batteries-in-electric-vehicles/?fbclid=IwAR3SK54C4HVeU8YQ47QRmqPNWtXZa_avC4zMPWeuT1pmTpBHQ7BX07rJBW0#3a1c8a3d3610

https://www.nyteknik.se/premium/expert-brist-pa-batterimineraler-inom-tio-ar-6962346?fbclid=IwAR083rhPM4gRUtMdSLJm8lbn_XTBxLoIGlOTtYb6WzJ0EXe1lm-TzLhbaEs

https://www.va.se/nyheter/2019/06/12/northvolts-orderbok-ligger-pa-120-miljarder-kronor/?utm_campaign=VAFinans_190612_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=e4a1318bc05d4b2999b721707cc36684&elq=29435b4fcaf043cf9bb8291c6eb6ca9d&elqaid=25709&elqat=1&elqCampaignId=18635&fbclid=IwAR2IEo8P0uMXRhJL7tLpq_H-Lnvom4I6_3SdK48AU6ladlatCCwN8Juziv0

https://www.norran.se/nyheter/ekonomi/manga-vill-jaga-batterimetall/?fbclid=IwAR04OP-zbQRb-qw6hF-Dv3QoxUOkh_eAGOnUPlPBXP9w45M4R6_5EvF13gg

https://aktiebladet.se/underskott-av-batterimetaller-i-framtiden-tesla-letar-efter-nickel/?fbclid=IwAR0HHR8fbf7KMpaU459G3dNmN3B18BTtVLjsqrVY5Q1PUUAnsaba_typbV8

Risk/reward-bedömning med dagens fundamenta.

Sammanfattningsvis har inriktningen för Nickel Mountain Resources ändrats från att undersöka Tomskprojektet till att nu helt fokusera på att komma i mål med en försäljning eller partnerskap. Detta är dels billigare i termer av burn-rate men det talar även för en accelererat ökad chans till att inom överskådlig framtid generera konkreta värden för aktieägarna. Att nå detta mål bedöms vara möjligt under innestående år (Vg se VD-ord från senaste delårsrapport). Risken är hög men ändå inte lika uttalad som tidigare då osäkerheten kring förekomsten av oljan och dess kvalitet nu är borta.

Att försäljningen av Tomskprojektet är i fokus och det som sannolikt i närtid kommer vara den delen av NMR som kan generera värden för aktieägarna är uppenbart men nickelfyndigheterna i Rönnbäcken har snabbt blivit avsevärt mer intressant än tidigare.

Nickelfyndigheterna är inte särskilt värdefulla sålänge man inte kan nå break-even. Däremot, ovanför denna nivå, så ser man snabbt växande reella ekonomiska värden för aktieägarna. Detta kan inom ett par år bli mycket lukrativt för de som äger aktier i NMR. Vad detta kan innebära konkret i kronor per aktie är däremot svårt att sia om. Skulle man utgå från den tidigare börsvärderingen av Rönnbäcken på 200milj kr skulle det innebära 0,42 öre per aktie men detta är högst spekulativt i dagsläget.

Gällande potentiell avkastning per aktie vid försäljning av Tomskprojektet visas detta i nedomstående graf.

  • Gas: x kr? Mineraltillgång: x kr?
  • 476.8 milj aktier.
  • Beroende på oljekvalitet och infrastruktur värderas olja i marken till 1-3 dollar. Genom ytterligare analyser är det bekräftat att den olja som NMR har i Tomsk de facto är av en lätt typ motsvarande Siberian Light Crude. Jag tillför därför 20% till den underliggande värderingen vilket innebär 1.2-3 dollar/fat olja. I närtid har det sålts licenser för mellan 2 och 3 dollar/fat olja i marken. Högst troligt hänger detta samman med stigande oljepriser och långtidsprognoser där det talas om slutpriser på 100-200 dollar/fat på sikt.
  • 170 mboe lätt utvinningsbar olja motsv Siberian Light Crude.
  • 830 tot mboe geologiska resurser. Dvs 660 mboe utöver det 170 mboe som bedöms som säkert utvinningsbar. Vad denna andel värderas till av en potentiell köpare varierar. Värdet är dock inte försumbart med tanke på de stora volymerna. Faktorer som infrastruktur, bergarter, utbredning påverkar. Beroende på dessa så kan man ge en teoretisk utvinningspotential på ca 15% +/- för gynnsamma respektive komplicerande faktorer. Dvs grovt uppskattat till ytterligare ca 75-125 mboe.

   

Sammantaget bedöms risk/reward vara high/high med risk för utebliven avkastning om inget avtal nås men med chans till en avkastning långt över dagens aktiekurs om förhandlingarna når i mål. Det är upp till den individuella investeraren att göra sin egen bedömning av caset samt vilken risknivå man väljer att ligga på.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?