Post entry

Nokia - värt en fundering..

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har de senaste månaderna med en stigande förvåning konstaterat att ingen skriver mer ingående om Nokia, åtminstone här på Redeye.

Det är synd, för mycket - om inte allt - talar för bolaget, låt vara i det kortare perspektivet.

Då menar jag framtill Q1 rapporten, då bolaget rent siffermässigt måste ge täckning för den brant stigande kursen.

Historiskt sett har Nokia varit världens största Mobiltelefon tillverkare, men förlorat sitt topp position i och med att Smartphones kom till och Iphone och Samsung kunde erbjuda bättre lurar till attraktiva priser. Även HTC har sprungit förbi Nokia av samma anledning.

Att så skedde berodde på två olyckliga omständigheter. Dels VD bytet i Nokia, men också Nokias val av operativsystem till Microsofts Windows 8. Marknaden hyser ingen överdriven tro på MS, och tveksamheten har varit och är stor. Men allt kan förändras och ingen tvivlar på att Microsoft skulle sakna resurser för att göra ett bra operativsystem av sin MS8. Frågan är snarare när den blir bra. Överlever Nokia till dess? För Elop - Nokias VD - har sina rötter i MS organisationen, och hans envisa val att envist satsa allt på MS, kritiseras hårt i Finland, då man hade egna operativsystem i stort sett färdig utvecklade. (Gruppen som höll på med detta utvecklingsarbete bildade nyligen ett eget bolag och aviserade en snar lansering av en ny Smartphone, vi lär höra mer av dem i fortsättning.)

Nokia har också genomfört omfattande sparprogram för att skära ned kostnader och att fokusera på kärnverksamhet. Men mycket, om inte allt, hänger på huruvida MS systemet erbjuder det som kunderna vill ha. Nokias nya mobiler heter 920 och 820, båda kommer med olika varianter i olika prisnivå. Vad som hittills är allmänt känt är att Nokias kamera är överlägsen de konkurrerande Iphone och Samsung.

De logiska funktionerna borde vara i toppklass så som i de tidigare modellerna vilket borgar för lågt inlärningströskel. Modellerna lanserades i början av November, men ingen försäljnings statistik är publicerad hittills. VD:n har uttryckt sin förvåning kring det enorma efterfrågan, men det vore väl tjänstefel att säga något annat? Från Tyskland rapporteras att de nya modellerna var slutsålda inom några timmar, liksom från flera andra håll. Men man skall inte ta detta som Amen i kyrkan, då lansering av nya lurar är en delikat process med mycket psykologi. Det kan mycket väl vara så att den första tilldelningen är så liten att den per automatik blir utsåld. Den som är intresserad av superlansering med religiösa undertoner kan studera hur Apple lanserar sina nya modeller. Nog om telefonen, för mig är aktien intressantare, lurarna är för mig bara en nödvändigt måste som ni kanske redan läst mellan raderna, och jag kan inte nog understryka mitt obefintliga intresse för mobiltelefoner.

Nokias aktie.

Slå upp vilken Nokia diagram som helst och välj 5års diagram. Ni ser det branta fallet och inte minst paniken i förra våren. Klassiska 3 stegs fall. Från ca 170kr nivån till 100kr, sedan till kring 40 - 50 kr och till sist paniken mot de 10kr i juni, juli. Man fruktade rent av KK.

Många fonder och större placerare lämnade bolaget under panikartade former.

Nokia kritiska analytiker filade sina pennor och grävde djupa skyttegrav.

Vad många glömmer är att det sista sättningen från 45kronors nivån till 11kronors nivån var panik orsakad av massiva utförsäljningar.

Om sedan analytikerna snabbt formulerade sina prisestimat till samma nivå som den aktuella kursen är bara trist, men de tror att marknaden alltid prissätter allting.

Detta är fel, då man har svårt att prissätta känslor, exempelvis rädsla.

Sedan juli har aktien stabiliserats och stigit försiktigt mot de 15 - 16 kr, och Q3 rapporten visade att utvecklingen har vänt.

Bolaget förlorar fortfarande pengar, men i minskande takt, och de nya mobilerna har lanserats.

Q4 rapporten förväntas inte ge svarta siffror, då framförallt Kina försäljningen inte kommer med där. Överhuvudtaget kommer de nya mobilerna 920/820 inte ge något spår i resultatet förrän i Q1 rapporten. Därför är min rekommendation framtill Q1 rapporten starkt köp med mål kurs kring 35kr, möjligen 45.

Tekniskt sett finns där motstånd kring 24.3skr och vid 30skr. Men sedan ingenting förrän kring 45skr. Det är just den nivån där jag anser att bolaget hade stannat i fallet om inte dessa massiva utförsäljningar hade ägt rum.

Analytiker kåren håller på att ändra sin inställning, men det går sakta. Det är dessa nya mobiler som fäller avgörandet ifall Nokia räknas in bland de största i fortsättningen och där framförallt de sk. Smartphones.

De få som prövat de nya mobilerna är positiva, rentav alltför positiva, men hur marknaden tar emot dessa nyheter är en annan sak.

Att Amerikanerna är positiva, och tror på bra siffror för Q1 är att Nokia har tecknat avtal med flera stora USA kedjor om försäljning.

Priset är aggressivt satt. Jämförelser är ofta gjorda med två årskontrakt där Nokia är mycket billigare än Samsung och Iphone.

Det är uppenbart att bolaget satsar på att vinna marknadsandelar i första hand. Vinsterna får komma senare. Just därför är fokus inte i vinst i Q1 rapporten utan i antal sålda smartphones.

Rapporter om försäljningsstatistik dimper ner från olika håll titt som tätt. Vad man skall hålla reda på där är Nokias andel ifall den ökar eller minskar. Minskar den eller är oförändrad skall man hålla fingret på säljknappen. Jag tror att USA statistik är viktigast, sedan EU och Asien.

Bäst att följa aktuell information om aktien är Nasdaq hemsida, Nokia aktien. Där finns alla analyser, TA & FA, plus massor av Blogg om aktien. De är rätt så bra skrivna, bättre än de svenska analytikerna och man ser hur de grävt och vaskat fram data.

Själv är jag inte förtjust i siffror, jag vill bara ha den rätta känslan på pappret, upp eller ned?

Jag är också jävligt less på svenska småbolag där en enda tyckare kan sänka eller höja kursen med flera tiotalsprocent. I Nokia finns 3miljarder aktier, ungefär, och det är en WW aktie med omfattande handel som följer TA rätt så bra, då övertonerna tar ut varandra.

En pikant detalj är också att pappret var det mest blankade under sen sommaren då konkursryktet florerade. En följd därav är att många behöver täck köpa, massor!

Och så har vi alla gamla pengar som rusar dit där trenden är gynnsamt, för att inte tala om fonderna. Bankerna tror jag har redan tankat åtminstone delvis. En analys på Nasdaq beskriver just Bankernas beteende vad gäller speciellt Nokia. De skriver ned aktien med rekommendation SÄLJ, samtidigt som de dubblerar sina egna innehav. Vi har flera Svenska exemplar av samma beteende, tex Nordea, SEB, Handelsbanken, och några till. Men detta var väl inga nyheter till de insatta?

Just nu har aktien gått upp ca 20% under förra veckan och nosar en möjlig rekylnivå vid 24,3skr. (se alltid upp med dollar och € kursen då de tongivande placerare agerar med dessa valutor när det gäller Nokia) Omsättningen har varit stor, i USA kring 150milj aktier som topp, i Sverige kring 15miljoner aktier per dag. Under stillsammare perioder i USA 30milj, I Sverige 5milj. Per dag. Rekylnivåer kring 15%, men i nuvarande extraordinära läget finns inget etablerade handelsmönster då flera faktorer stör bilden.

Jag har själv satsat 30% av kapitalet i Nokia, men enbart i aktier. (jag vill kunna sova också)

Resten är likvida i banken. Jag anser att dagens Jo-jo handel är utmattande och man börjar inbilla sig att man förlorat förståndet. Därför väljer jag en storaktie i en klassikt turn a round läge när upp trenden just blivit etablerad…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?