Post entry

Spekulativt köp: Nokia

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Även om Nokias mobiltelefoner har en svacka innehåller bolaget övriga tillgångar som motiverar bolagets börsvärde.

• Nokias nettokassa uppgick till 50 miljarder kr i slutet av 2011 enl bolagets q4-rapport:

http://www.results.nokia.com/results/Nokia_results2011Q4e.pdf

(Omräknat från euro med nuvarande eurokurs 8,9117 kr.)

• Jämför med att Nokia är värt totalt 109 miljarder kr vid nuvarande börskurs 29 kr (slutkursen idag ons 11 apr 2012 i Helsingfors 3,27 euro omräknad till kr).

(På New York-börsen slutade Nokia-aktien idag på kvällen ons 11 apr 2012 i 4,24 dollar http://www.bloomberg.com/quote/NOK:US Det motsvarar 28,81 kr med nuvarande dollarkurs 6,7947 kr.)

Dessutom innehåller Nokia övriga tillgångar:

• 50% ägarandel i Nokia Siemens Networks (som gör mobiltelefoninät).

• Amerikanska kartbolaget Navteq (som Nokia köpte för 50 miljarder kr år 2007).

• Patent.

• Mobiltelefon-verksamheten.

Dock osäkerhet om tex mobiltelefon-verksamheten kommer att fortsätta minska intäkterna, hur mycket, och ev framtida förluster för den verksamheten. Framtida förluster där kan snabbt tära på Nokias kassa.

Enl dagens besked hade affärsområdet för mobiltelefonerna (Devices & Services) följande utveckling under q1/2012:

• Intäkter på 37-38 miljarder kr.

(Det kan jämföras med att aktieanalytikerna i snitt räknade med att affärsområdet skulle ha intäkter på 43-44 miljarder kr under kvartalet enl SME: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1897042 Dvs intäkterna blev 14% sämre än vad analytikerna räknat med.)

• Billiga mobiltelefoner väntas ha haft intäkter på 20-21 miljarder kr med en försäljning av 71 miljoner sålda mobiltelefoner.

• Dyra mobiltelefoner ("smartphones") väntas ha haft intäkter på 15 miljarder kr (12 miljoner sålda mobiltelefoner).

• Hela affärsområdet för mobiltelefonerna hade en rörelsemarginal på -3% under q1/2012.

(Där hade aktieanalytikerna i snitt räknat med att rörelsemarginalen skulle uppgå till +0,5% enl SME.)

• Affärsområdets bruttomarginal uppgick till 25% varav 26% för billiga mobiltelefoner och 16% för smartphones.

• Affärsområdets rörelsemarginal under q2/2012 väntas bli som för q1/2012 eller sämre.

(Som jämförelse hade affärsområdet för mobiltelefonerna intäkter på 53-54 miljarder kr och en rörelsemarginal på 3-4% under q4/2011.)

Sammantagen reflektion

Risken i Nokia-aktien är hög. Aktieinvesterarnas huvudscenario verkar vara att mobiltelefon-affärsområdet håller på att kollapsa helt.

Men även exkl mobiltelefon-affärsområdet verkar Nokias nuvarande börsvärde (ca 110 miljarder kr vid börskurs knappt 30 kr) i princip motiveras av Nokias övriga tillgångar.

Haken är om mobiltelefon-affärsområdet kommer att fortsätta gå med förluster under lång tid, vilket då tär på kassan.

Men åtminstone finns det vissa ljuspunkter i form av Nokias nya mobiltelefon-serie Nokia Lumia.

Videoklipp med genomgång av Nokia Lumia 900 (från mars 2012):

• Upp-packning: http://www.youtube.com/watch?v=mjZ56ShKNIU
• Funktioner etc: http://www.youtube.com/watch?v=Z2Uyvcj35nE&feature=relmfu

Nokias partnerskap med amerikanska mjukvarujätten Microsoft är väl heller ingen nackdel för Nokia att ha i ryggen. Partnerskapet går ut på att Microsofts programvara ska finnas i Nokias mobiltelefoner, och Microsoft vill använda Nokia som Microsofts väg för att etablera sig som stor programvaru-aktör på mobiltelefon-området.

Microsoft skulle väl inte satsa på Nokias mobiltelefoner om utgångspunkten vore att Nokias verksamhet på det området inom kort skulle kollapsa. Snarare lär Microsoft med sina jätteresurser hårdsatsa på att få Nokias mobiltelefoner konkurrenskraftiga.

Nokias vd sedan sept 2010 är Stephen Elop (kanadensare, 48 år) som har bakgrund på Microsoft, vilket borgar för gott samarbete mellan Microsoft och Nokia.

Dock verkar han ha oddsen emot sig. Nokia-aktien har fallit över 50% sedan Elop tillträdde, och analytiker är nu skeptiska till Nokias USA-lansering av Nokia Lumia 900 som gjorts nu i apr 2012: http://www.bloomberg.com/news/2012-04-05/nokia-u-s-future-at-risk-as-at-t-debut-sales-seen-below-million.html

Tydligen hade Nokias Lumia 900-telefoner ett programvarufel i samband med den inledande USA-lanseringen, vilket gjorde att kunderna som kompensation fick 100 dollar till godo på sina telefonräkningar. Och det innebär i sin tur att dessa kunder i praktiken fick dessa Nokia-telefoner gratis (eftersom telefonen enl lanserings-erbjudandet fick köpas för 100 dollar/st): http://www.bloomberg.com/news/2012-04-11/nokia-credit-to-lumia-customers-for-data-fault-makes-phone-free.html SEB-analytikern Mats Nyström kallar programvarufelet för "väldigt dåliga nyheter" för Nokia (enl Bloomberg-artikeln i länken). "Det är inte vad Nokia behöver just nu", säger han i artikeln. Produktionskostnaden för en Nokia Lumia 900 ligger på nästan 220 dollar, och telefonens officiella försäljningspris är 450 dollar enl artikeln.

I ovannämnda pressmeddelande från ons 11 apr 2012 med Nokias vinstvarning för mobiltelefon-affärsområdet http://press.nokia.com/2012/04/11/nokia-lowers-devices-services-first-quarter-2012-outlook-and-provides-second-quarter-2012-outlook/ uppgav dock Nokia att bolaget sålde totalt över 2 miljoner Lumia-telefoner under q1/2012 för ett snittpris på motsvarande knappt 290 dollar (nästan 2 000 kr/st).

I ett uttalande idag (ons 11 apr 2012) i samband med dagens "vinstvarning" (beskedet om utvecklingen under q1/2012 för mobiltelefon-området) sa Elop bla att han är övertygad om att Nokia är på rätt spår med sin nuvarande strategi: http://www.youtube.com/watch?v=W4FUaWkbg0s

Här är dagens pressmeddelande från Nokia: http://press.nokia.com/2012/04/11/nokia-lowers-devices-services-first-quarter-2012-outlook-and-provides-second-quarter-2012-outlook/

Man ska i efterhand kunna lyssna på dagens telefonkonferens som Nokia höll om man ringer ett brittiskt telefonnummer (00 44-1452 55 0000) och anger konferens-ID 67997871.

Även om den ekonomiska utvecklingen var dålig för Nokias mobiltelefoner under q1/2012 konstaterar bolaget följande i pressmeddelandet: "Positive early momentum in Lumia smartphone strategy", dvs att det tidiga intrycket och emottagandet på mobiltelefon-marknaden är positivt av Nokias Lumia-telefoner.

Utöver mobiltelefonerna kan Inte minst Nokias patentportfölj visa sig ha stora värden i framtiden. Teknologiföretag i världen (främst USA) har börjat betala stora belopp för strategiskt viktiga patent att användas som slagträ i teknologibranschen framöver.

Precis nyligen framkom att Microsoft köpte en rad patent av amerikanska bredbandsoperatören AOL för 7 miljarder kr: http://www.idg.se/2.1085/1.442398/800-patent-till-microsoft Och tidigare i år köpte Facebook patent av IBM etc.

Nokia som i många år varit en av de ledande aktörerna inom mobiltelefonin, lär ha en patentportfölj som är väsentligt mycket mer värd än 7 miljarder kr. Det lär handla om värden på flera tiotals miljarder kr.

Ett scenario

Ett scenario är att Nokia ger mobiltelefonerna ett år till. Om mobiltelefon-affärsområdets utveckling fortsätter att försämras kraftigt i ett år till utan någon förbättring i sikte, kan man tänka sig att Microsoft köper Nokias mobiltelefon-affärsområde för en viss summa, och att Nokia därutöver erhåller licensersättningar och försäljningsprocent på mobiltelefon-affärosmrådets framtida intäkter.

Även i ett sådant pessimistiskt scenario lär Nokia-aktiens motiverade värde inte bli lägre än säg tex minst 20-30 kr om ett år om man beaktar mobiltelefon-affärsområdets fortsatta förluster (och medföljande avbränning av Nokias kassa) i ett år till innan Microsoft skulle kunna tänkas ta över affärsområdet.

Och det behöver inte bli så dåligt. Då kanske Nokia sitter på:

• en kvarvarande kassa på 20-30 miljarder kr
• Nokia Siemens Networks (50% ägarandel)
• patentportföljen
• Navteq
• köpeskillingen för mobiltelefon-affärsområdet (säg 10 miljarder kr?)
• kommande licensintäkter och försäljningsprocent från mobiltelefon-affärsområdet

Alternativt kanske någon kinesisk tillverkare etc vill ta över mobiltelefon-affärsområdet då för samma villkor som skissas ovan (dvs en köpeskilling på 10 miljarder kr plus att Nokia får framtida licensintäkter och försäljningsprocent).

Eller så kanske tex någon sådan kinesisk tillverkare och Microsoft gemensamt tar över Nokias mobiltelefon-affärsområdet i ett sådant upplägg. Microsoft lär ju vilja ha kvar ett stort inflytande över affärsområdet som plattform för Microsofts position inom programvara för mobiltelefoner.

Men Nokias förhoppning är givetvis att mobiltelefon-affärsområdets ekonomiska utveckling kommer att börja förbättras snarast möjligt och att det kommer att kvarstå i Nokias ägo så att Nokia kan gynnas av affärsområdets ökade resultat och värde plus Nokias övriga tillgångar.

Marknadsposition, varumärke

Man ska inte vila på gamla lagrar, men Nokia är trots allt fortfarande en av världens största mobiltelefon-tillverkare med ett av världens mest kända varumärken. Bara det innebär stora värden även om verksamhetens ekonomiska utveckling just nu är lite knackig.

Under q4/2011 hade Nokia en marknadsandel på 27% av antalet levererade mobiltelefoner i världen, vilket faktiskt gör att Nokia fortfarande var världsetta (mätt på det sättet).

Dock var det en minskning från en marknadsandel på 31% under q4/2010.

Under q4/2011 var sydkoreanska Samsung tvåa med en marknadsandel på 23% och amerikanska Apple trea med en marknadsandel på 9%.

Medan Nokia alltså tappade marknadsandel jämfört med ett år tidigare, så ökade Samsung och Apple sina marknadsandelar.

Samsung ökade från en marknadsandel på 20% i q4/2010 och Apple ökade från 4% i q4/2010.

Dvs mobiltelefon-tillverkarnas globala marknadsandelar i q4/2011:

1) Nokia 27% (-4 procentenheter jämfört med q4/2010)
2) Samsung 23% (+3 procentenheter)
3) Apple 9% (+5 procentenheter)

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23297412

Reuters skriver dock att Samsung under q1/2012 tog över förstaplatsen från Nokia då de största mobiltelefon-tillverkarna uppges ha sålt följande antal mobiltelefoner under kvartalet:

1) Samsung 88 miljoner st
2) Nokia 83 miljoner st
3) Apple 31 miljoner st

http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1897301&source=

(Som parentes innebär detta att eftersom Nokias mobiltelefon-affärsområde hade intäkter på 37-38 miljarder kr under q1/2012 och samtidigt sålde 83 miljoner mobiltelefoner, så uppgick genomsnittspriset för Nokias sålda mobiltelefoner till 450 kr/st under kvartalet.)

Bloomberg skriver att utvecklingen såg ut så här under q1/2012:

1) Samsung 92 miljoner st (varav 44 miljoner smartphones)
2) Nokia 83 miljoner st (varav 12 miljoner smartphones)

http://www.bloomberg.com/news/2012-04-12/samsung-probably-overtook-nokia-in-phone-handset-sales.html

Det attraktivaste segmentet i branschen är de dyra, avancerade mobiltelefonerna (så kallade smartphones).

I princip är väl alla Apples mobiltelefoner smartphones, och eftersom smartphones dessutom är mycket dyrare än den genomsnittliga mobiltelefonen, så har Apple i praktiken en mycket starkare marknadsposition än vad ovannämnda siffror indikerar.

Enl en uppgift såg marknadsandelarna inom smartphone-segmentet ut så här under q2/2011:

1) Apple 18,5% (+5 procentenheter jämfört med q2/2010)
2) Samsung 17,5% (+12,5 procentenheter)
3) Nokia 15% (-23 procentenheter)

http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone#Manufacturer_market_shares

Dvs konkurrenterna krossar Nokia i smartphone-segmentet. Man kan tycka det är dåligt av Nokia att inte ha kunnat prestera mer attraktiva smartphone-modeller, men å andra sidan är det svårt att alltid ligga på topp i teknologibranschen där det snabbt kan ske stora förändringar och teknologiskiften etc. Det är en riskfylld bransch helt enkelt.

Enl en uppgift såg marknadsandelarna ut enl följande för smartphone-segmentet i USA under q4/2011:

Apple 45%
Android-telefoner 45%
Windows Phone-telefoner 2%

http://www.pocketgamer.biz/r/PG.Biz/Apple+news/news.asp?c=37257

Nokia hör med sin Lumia-serie alltså till Windows Phone-kategorin, vilket gör att Nokias marknadsandel inom smartphones i USA är väldigt liten.

Undersökningar görs för att rangordna världens starkaste varumärken. Enl en undersökning hamnar varumärket Nokia på plats 192 för 2012 efter att ha legat på plats 94 för 2011: http://brandirectory.com/league_tables/table/global-500-2012

Det lär vara en överdrivet pessimistisk bedömning. Nokia finns säkert bland åtminstone världens 50 mest kända varumärken. Enl listan hamnar tex amerikanska banken Wells Fargo på plats nummer 16. Wells Fargo är knappast ett starkare varumärke än Nokia internationellt. Franska elbolaget GDF Suez ligger på plats 42 och kinesiska banken China Construction Bank på plats 48. Återigen är Nokia säkerligen ett mer känt varumärke än dessa.

Och även om Nokia bara hamnar på plats 192 så bedöms värdet av varumärket Nokia trots allt ligga på 35 miljarder kr enl undersökningen.

Det är alltså ett stort belopp i relation till Nokias nuvarande börsvärde kring 110 miljarder kr. Lägg till kassan 50 miljarder kr, Nokias ägarandel i Nokia Siemens Networks, patenten och Navteq så är det lätt att räkna hem Nokias nuvarande börskurs.

Enda frågan är som nämnt hur länge till mobiltelefon-affärsområdet kommer att fortsätta blöda och med hur mycket.

Men även om affärsområdets rörelsemarginal blev -3% under q1/2012 och ligger kvar på -3% (eller ev något sämre) under q2/2012 så är det inga enorma belopp.

Som nämnt hade mobiltelefon-affärsområdet intäkter på 37-38 miljarder kr under q1/2012. Det blir 150 miljarder kr i årstakt (q1-nivån gånger fyra). Och en rörelsemarginal på -3% innebär då en rörelseförlust på 4-5 miljarder kr/år. Dvs det är egentligen inte särskilt mycket (även om det förstås är viktigt att Nokia snabbt för stopp på förlusterna).

Sedan finns det risk att det till rörelseförlusten kan tillkomma engångskostnader för nedläggningar och uppsägningar etc.

Och så kan rörelseförlusten öka om mobiltelefon-affärsområdets intäkter fortsätter minska. Affärsområdets intäkter på 37-38 miljarder kr under q1/2012 innebär en intäktsförändring med -41% jämfört med q1/2011.

I pressmeddelandet med vinstvarningen (ons 11 apr 2012) gav Nokia följande guidning om mobiltelefon-affärsområdets rörelsemarginal för q2/2012:

"Nokia expects its non-IFRS Devices & Services operating margin in the second quarter 2012 to be similar to or below the first quarter 2012 level."

http://press.nokia.com/2012/04/11/nokia-lowers-devices-services-first-quarter-2012-outlook-and-provides-second-quarter-2012-outlook/

På ett sätt kan dock nuvarande kraftiga intäktsminsknings-takt för mobiltelefon-affärsområdet betraktas som en tillfällig omvandlingsfas för Nokia från bla smartphones som haft Nokias egen programvaror Symbian och MeeGo till nysatsningen på Lumia-serien som är smartphones med Microsoft-programvaran Windows Phone. Lumia-serien är väl den första stora produktlanseringen som Nokia gör med Microsoft-programvara sedan Nokias allians med Microsoft inleddes i början av 2011.

I det perspektivet kan man ha förväntningar om att mobiltelefon-affärsområdets intäktsminskningstakt kommer att dämpas framöver och förhoppningsvis övergå till intäktstillväxt så småningom, men i så fall tidigast under andra halvåret 2012 enl signalerna från onsdagens guidning.

Bortsett från omvandlingsfasen för smartphones-segmentet möter Nokia ökad konkurrens på segmentet för de billigare mobiltelefonerna från tex kinesiska ZTE (se mer nedan). Det kan å andra sidan leda till fortsatt intäktspress.

Samtidigt verkar en tanke som Nokia har med Lumia-serien vara att locka kunder att köpa smartphones i en lägre prisklass än Apples iPhone, men ändå med en funktionalitet som motiverar kunderna att köpa en smartphone istället för en billig mobiltelefon.

Nokia ska öka inriktningen på att ta Lumia-telefonerna till en lägre prisnivå sa Nokias vd Stephen Elop i samband med vinstvarningen ons 11 apr 2011: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1897058

På tex webbshopen Netonnet.se kan man nu köpa en iPhone 4S (med 3,5-tumsskärm) för ca 5 700 kr samtidigt som en Nokia Lumia 800 (med 3,7-tumsskärm) kostar ca 3 900 kr där: http://www.netonnet.se/art/telefon

Samtidigt finns Sony Ericsson Xperia (med 3-tumsskärm) för 2 150 kr och en annan Sony Ericsson Xperia (med 4,3-tumsskärm) för 4 200 kr.

Dessutom Motorola Razr (med 4,3-tumsskärm) för 3 700 kr och en LG-telefon (med 4-tumsskärm och 8 megapixelkamera) för 2 800 kr.

Konkurrensen verkar alltså vara stenhård.

(Obs att ovannämnda priser från Netonnet är priserna till slutkund inkl 25% moms.)

Motorola, Android

Amerikanska bolaget Motorolas mobiltelefon-verksamhet har nu köpts av Google: http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_Mobile_Devices Google ser väl mobiltelefontillverkning som ett sätt att stärka sin övriga verksamhet (försäljning av annonsutrymme på internet etc) även på mobiltelefon-området. Googles mobiltelefoner har gratisprogramvaran Android (liksom mobiltelefoner från bla sydkoreanska Samsung och taiwanesiska HTC, och tydligen även Sony Ericsson som numera är helägt av japanska Sony).

Det är väl Google som har lanserat Android vilket har lett till att Google stämts av bla Microsoft och Apple för patentintrång. Googles köp av Motorolas mobiltelefon-verksamhet kan därför ses som ett sätt för Google att värja sig i den patent-tvisten. http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_Mobile_Devices

Det finns likheter mellan Motorola och Nokia. Tidigare var Motorola störst i världen på mobiltelefoner men var för långsam med att ändra inriktning från gamla, analoga telefoner till de nya, digitala telefonerna. För Nokia var det nästan som "öppet mål" att med snygg design och lättanvända telefoner ta över förstaplatsen 1998.

Sedan dominerade Nokia mobiltelefon-branschen i 10-15 år innan Nokia (precis som Motorola tidigare) blev självbelåtet och var för sen med att lansera bra smartphones. Och nu verkar alltså sydkoreanska Samsung ha övertagit förstaplatsen sedan q1/2012.

Ekosystem

I mobiltelefon-branschen (eller närmare bestämt vad gäller smartphones) pratas allt mer om "ekosystem" vilket väl avser olika grupperingar av mobiltelefoner (smartphones) beroende på vilken grundläggande programvara (det så kallade operativsystemet) en mobiltelefon använder.

Ett bra operativsystem är jätteviktigt för att en mobiltelefon ska bli populär bland kunderna. Operativsystemet påverkar allt som kunden ser när man använder mobiltelefonen; om mobiltelefonen är lättanvänd, om den är snabb, och att det man ser på skärmen är snyggt.

En eller flera mobiltelefon-tillverkare kan använda ett visst operativsystem. En mobiltelefon-tillverkare (tex Apple) kan vara den enda som använder ett visst operativsystem och har ensamrätt till det. Och samtidigt kan det finnas en annan mobiltelefon-tillverkare (tex HTC) som använder flera olika operativsystem för mobiltelefonerna i sitt sortiment.

Allt mer viktigt för konkurrenskraften i mobiltelefon-branschen har även blivit utbudet av fristående programvaror (så kallade applikationer eller "apps") som kan användas med en mobiltelefon som använder ett visst operativsystem. De apps som finns tillgängliga för en viss mobiltelefon hör som regel ihop med vilket operativsystem mobiltelefonen använder. Dvs en app som är utformad för ett visst operativsystem kan normalt sett inte användas med ett annat operativsystem.

Så här kan man beskriva det:

iOS:

Ett ekosystem kring amerikanska bolaget Apple. Det är förmodligen det starkaste ekosystemet i smartphone-branschen.

Apples mobiltelefon-operativsystem heter iOS som väl är det populäraste bland kunderna eftersom det är så snyggt, lättanvänt och med många praktiska funktioner. Det är väl tack vare det som Apple har uppnått en så pass stark marknadsposition inom smartphones. Apple var alltså banbrytande i branschen med utformningen av iOS som väl nu andra mobiltelefontillverkare har tagit efter. Det handlar bla om att iOS används för smartphones med stora pekskärmar där användaren trycker och drar med fingret längs pekskärmen för olika funktioner.

Dessutom var väl Apple först med sitt upplägg för "apps" varigenom vem som helst kan komma på en bra idé för en app, konstruera appen och tjäna pengar på att sälja appen i Apples app-store (som väl förenklat är en hemsida på internet där man kan ladda ner olika apps, både gratis men de flesta kostar väl). Därmed är väl Apples ekosystem det som har flest och bäst appar. Samtidigt är väl Apples upplägg att Apple har ensamrätt till sitt ekosystem så att det bara finns för Apples egen mobiltelefon iPhone.

Android:

Ett annat ekosystem finns kring amerikanska bolaget Google och dess mobiltelefon-operativsystem Android. Android ligger väl god tvåa vad gäller popularitet bland kunderna, men är väl i mångt och mycket en efterapning av Apples iOS vilket väl bla har lett till rättstvister mellan Apple och Google.

Till skillnad från iOS så är Android fritt att använda för alla mobiltelefon-tillverkare som så önskar. Google har ju som nämnt nu självt köpt Motorolas mobiltelefon-tillverkning så Android används väl i bla Motorolas mobiltelefoner. Dessutom används Android i mobiltelefoner från bla taiwanesiska HTC, sydkoreanska Samsung och japanska Sony Ericsson.

Till detta ekosystem hör väl också ett stort utbud av appar med liknande upplägg som Apples appar, dvs också detta är väl något som tagits efter Apple. Även om app-utbudet för Android-telefoner väl är stort så är det väl samtidigt inte lika stort och bra som app-utbudet för Apples iPhone.

Windows Phone:

Amerikanska programvarujätten Microsoft är ju sedan länge dominerande på operativsystem och annan programvara för pc-datorer. Och nu försöker Microsoft även att bli en stor aktör inom programvara för mobiltelefoner, och hoppas kunna skapa ett konkurrenskraftigt ekosystem kring Microsofts mobiltelefon-operativsystem Windows Phone.

I det stora hela är väl den allmänna uppfattningen bland mobiltelefon-kunderna att Windows Phone är ungefär lika bra som Android (ev något sämre?), men båda överträffas väl av Apples iOS.

Nackdelen är att Microsoft nu är ganska sen på bollen när Apple redan tagit tätpositionen i smartphone-branschen och Google är god tvåa. Ett drag av Microsoft var att ingå en nära allians med Nokia som länge varit världens största mobiltelefon-tillverkare, och tanken är nu att Microsoft med hjälp av Nokias mobiltelefoner ska kunna nå stor spridning av Windows Phone. (Dock enl ovan har sydkoreanska Samsung nu from q1/2012 blivit världens största mobiltelefon-tillverkare före Nokia, och som nämnt är Samsung inriktat på Android-ekosystemet.) Utöver Nokia finns det andra mobiltelefon-tillverkare som använder Windows Phone för sina mobiltelefoner, tex taiwanesiska HTC.

Nackdelen för Windows Phone-ekosystemet är väl att app-utbudet är mindre och sämre än för övriga ekosystem. Det innebär en klar konkurrensnackdel för Nokias mobiltelefoner. Men där är Nokias vd Stephen Elop optimistisk och menar att app-utbudet för Windows Phone-telefoner kommer att öka kraftigt framöver, inte minst tack vare fristående app-utvecklare i u-länder som i snabb takt väntas utveckla nya apps för detta ekosystem. Som upplägget ser ut (dvs liknande Apples app-store) kan man alltså som app-utvecklare tjäna stora pengar om man lyckas lansera en app som blir storsäljare.

Elop har berört sin optimism kring Windows Phone-ekosystemet på bla mobiltelefonimässan i Barcelona i mars 2012:

_Stephen Elop focused on Nokia’s attempt at creating a third ecosystem, besides iOS and Android. It will be powered by the changes brought on by the users in the emerging markets, Elop thinks, and Nokia understands these markets well.

“The result of this shift will be in a distribution of profits from apps. Many people will make money from creating and distributing apps instead of just a few,” said Elop._

http://www.mobile-apps-news.com/category/stephen-elop

Han betonade alltså upplägget att app-utvecklarna kan tjäna stora pengar om de utvecklar populära appar i Windows Phone-ekosystemet. Det väntas särskilt leda till ett stort utbud av Windows Phone-appar i u-länder.

Det kan rimma väl med ovannämnda strategi att Nokia med sin smartphone-serie Lumia försöker etablera sig i en priskategori under Apples iPhone.

Dvs även om Apple är urstarkt i USA och andra i-länder, så hoppas Elop fortfarande på att Windows Phone-ekosystemet ska kunna bli starkt i u-länderna där användningen av smartphones väl inte är särskilt utbredd ännu men lär bli det de kommande åren. Det kan alltså utgöra en stor potential för Nokia med sitt nära samarbete med Microsoft.

I feb 2012 sa Elop att antalet Windows Phone-appar trefaldigades under 2011 till ca 65 000 st: http://tabtimes.com/news/ittech-apps/2012/02/29/nokia-stephen-elop-local-relevancy-will-be-key-future-mobile

Han förutspådde då trenden att nya appar i allt högre utsträckning kommer att utformas och säljas lokalt anpassade för lokala förhållanden och språk etc.

Nokia självt utformar en hel del Windows Phone-appar såsom tex kartprogram etc.

I samband med Nokias vinstvarning (ons 11 apr 2012) framkom att det nu finns ett utbud på över 80 000 appar som kan användas i alla smartphones som har Windows Phone som operativsystem (dvs tex Nokias Lumia-serie): http://www.wirelessweek.com/News/2012/04/nokia-shares-plummet-on-bad-news/

Ännu så länge är dock utbudet av Windows Phone-appar klart mindre än antalet iOS-appar som enl Apple nu överstiger 500 000 st i Apples app-store: http://www.apple.com/iphone/built-in-apps/app-store.html

Enl en uppgift fanns det i feb 2011 ca 350 000 iOS-appar och nästan 100 000 Android-appar, även om antalet Android-appar ökade snabbare än antalet iOS-appar: http://reviews.cnet.com/8301-13970_7-20032228-78.html Dvs även Android-ekosystemet verkar ligga klart i lä jämfört med app-utbudet i Apples ekosystem.

Dock väntas (enl den artikeln) antalet Android-appar i mitten på 2012 bli fler än antalet iOS-appar, om Andriod-apparnas högre tillväxttakt fortsätter.

Enl en uppgift finns det i dagsläget (12 apr 2012) ett utbud på ca 425 000 Android-appar (varav 125 000 lågkvalitets-appar): http://www.appbrain.com/stats/number-of-android-apps

En aktuell lista verkar alltså vara följande:

Antalet appar per smartphone-ekosystem:
1) iOS: över 500 000 st
2) Android: 425 000 st
3) Windows Phone: över 80 000 st

Det finns alltså appar i form av alla möjliga program man kan ladda ner (gratis eller för ett visst pris) och använda i sin smartphone. Som nämnts ovan kan det vara kartprogram (som en GPS där man ser var man är), eller spel, eller vad som helst (nästan).

På tex Apples app-store finns topplistor över vilka appar som är populärast just nu etc.

En tänkbar quick fix

Om det nu blir så att utvecklingen för Nokias mobiltelefon-affärsområde fortsätter att försämras utan någon ljusning i sikte pga att kunderna inte gillar Windows Phone-ekosystemet, skulle en "quick fix" kunna vara att Nokia helt enkelt överger det ekosystemet och går över till Android istället.

I dagsläget skulle det förmodligen på en gång öka Nokias mobiltelefon-försäljning en hel del, inte minst tack vare det stora app-utbudet inom Android-ekosystemet.

En hake är att Microsoft skulle ogilla det eftersom mattan då skulle dras undan fötterna för Microsofts planer på att bli en stor aktör även inom programvaror på mobiltelefon-området.

Frågan är om det ens skulle gå för Nokia att byta till Android utifrån det samarbetsavtal som Nokia och Microsoft har ingått.

Men en utväg skulle kunna vara att Microsoft går med på att åtminstone låta Nokia även ha Android-mobiltelefoner vid sidan av Windows Phone-telefonerna. Det vore ju ett bättre alternativ även för Microsoft än att Nokia tvingas lägga ner sitt mobiltelefon-affärsområde helt pga att ingen vill ha Windows Phone-telefoner.

Just nu kanske det ännu är för tidigt att prata om att Nokia helt eller ens delvis borde börja erbjuda Android-telefoner, eftersom man ännu inte vet hur populära Windows Phone-telefonerna kommer att bli framöver när de har varit lanserade ett tag och ett antal nya modeller kommit. Som Nokia framställer det verkar det ju som att det nu väntar en intensiv period av lanseringar av nya Windows Phone-telefoner och förbättringar av ekosystemet för att det ska bli riktigt attraktivt för kunderna.

En lämplig avstämningstidpunkt kan vara ungefär om ett år. Då lär man veta mer om hur populärt Windows Phone-ekosystemet har blivit och om det är långsiktigt konkurrenskraftigt. Då kan det passa bra att fatta beslut om bla följande:

1) Om Nokia helt eller delvis ska börja erbjuda Android-telefoner.
2) Om Nokia ska sälja ut sitt mobiltelefon-affärsområde (som beskrivet i avsnittet "Ett scenario" ovan.

Särskild fördel med Windows Phone

Obs att även om Windows Phone-ekosystemet kan anses ha en nackdel i form av litet app-utbud, så har ekosystemet även en stor fördel som brukar nämnas. Det handlar om att Windows Phone-telefoner är lättare att samköra med pc-datorer som ju oftast innehåller Microsoft-programvara. Det verkar vara en aspekt som talar till Windows Phone-telefonernas fördel, inte minst för kunder som använder telefonen i jobbet.

Microsoft har ju sedan länge i princip haft monopol på pc-operativsystem och en hel del övrig pc-programvara, så det kan Microsoft utnyttja som konkurrensfördel genom att underlätta samkörning av Windows Phone-telefoner med pc-datorer (och försvåra samkörningen av icke-Windows Phone-telefoner med pc-datorer).

Vad menas med samkörning av mobiltelefonen med pc:n? Det handlar väl tex om att kunna överföra dokument, mejl och andra filer mellan mobiltelefonen och pc:n.

De flesta kunderna (tex ungdomarna) lär dock inte bry sig hur väl telefonen kan samköras med pc:n eller ej, utan det viktigaste är att telefonen i sig är snygg, lätt och kul att använda, och att det finns ett stort app-utbud.

En Android-risk

En nackdel med om Nokia skulle börja erbjuda Android-telefoner är att Nokia då blandar sig in i ovannämnda juridiska bråk kring Android som Google drabbats av, och frågan är om det skulle kunna innebära risker för Nokia (tex att Apple skulle kunna kräva Nokia på skadestånd).

Å andra sidan erbjuder tex Sony Ericsson Android-telefoner och anser tydligen att det inte innebär orimliga juridiska risker.

Och egentligen är det väl så att alla i branschen har juridiska bråk med varandra.

• Skulle Nokia lansera Android-telefoner och få juridiska problem med det kan det ju vara skönt att veta att man då lär få stöd av en branschbjässe som Google (värt över 1 400 miljarder kr på Nasdaq-börsen i USA).
• Redan idag har dock Nokia stöd av samarbetspartnern Microsoft som är värt ännu mer (1 700-1 800 miljarder kr) än Google på börsen i USA.
• Den som man inte vill ha som motståndare är dock Apple som är värt över 3 900 miljarder kr på börsen i USA.

I det juridiska bråket kring Android är det Android-telefon-tillverkarna Samsung, HTC och Motorola som har stämts av Apple, Microsoft och Oracle: http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_Mobility#Acquisition_by_Google

- - -

Tillägg 12 apr 2012

Nokia Siemens Networks (NSN) väntas gå med vinst under helåret 2012 skriver Financial Times Deutschland: http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1897241&source=

Det är positivt för Nokia eftersom även NSN har haft stora ekonomiska problem i många år.

NSN ägs av Nokia till 50% och tyska blandkoncernen Siemens till 50%. (Dock har väl Nokia typ 1 aktie mer i NSN än Siemens, så att Nokia trots allt har ägarmajoritet.)

- - -

Tillägg 12 apr 2012

Aktieanalytiker föreslår att Nokia säljer sin verksamhet för billiga mobiltelefoner, där konkurrensen intensifieras från bla kinesiska ZTE: http://www.bloomberg.com/news/2012-04-11/nokia-sales-slump-puts-pressure-on-elop-to-consider-split.html

Banken Nordea anser i sitt bas-scenario att Nokia vid en uppstyckning (dvs förenklat; om Nokia delas upp i sina beståndsdelar och säljer ut respektive del) är värt 62 kr/aktie jämfört med en börskurs på i skrivande stund 26,96 kr. Det innebär en uppgångspotential på över 130% (dvs klart mer än en dubbling).

I ett mer negativt scenario där Nokia inte får ordning på sin smartphone-verksamhet, anser Nordea att Nokia vid en uppstyckning är värt 43-44 kr. Det innebär en uppgångspotential med över 60%.

http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1897307&source=

Amerikanska investmentbanken Morgan Stanley anser att Nokia-aktien är värd en börskurs på 23 kr vilket innebär ett börsvärde på 80-90 miljarder kr för Nokia. Vid den värderingen har Morgan Stanley endast räknat med värdet på Nokias patent, skriver nyhetsbyrån Direkt i länken ovan.

Baird för sin del anser (i länken ovan) att Nokias patent är värda ca 30-50 miljarder kr.

- - -

Tillägg 12 apr 2012

Uppgift om att Nokias kassa (som enl ovan uppgick till 50 miljarder kr i slutet av 2011) uppgick till 43-44 miljarder kr i slutet av q1/2012:

http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1897271

Det framgår även av Nokias pressmeddelande om vinstvarningen för mobiltelefon-affärsområdet (från ons 11 apr 2012): http://press.nokia.com/2012/04/11/nokia-lowers-devices-services-first-quarter-2012-outlook-and-provides-second-quarter-2012-outlook/ Där står det bla så här:

"Nokia currently estimates that at the end of the first quarter 2012, the company's gross cash and other liquid assets were approximately EUR 9.8 billion, and Nokia's net cash and other liquid assets were approximately EUR 4.9 billion."

Och 4,9 miljarder euro blir 43-44 miljarder kr.

Det kan jämföras med att Nokias nettokassa som nämnt uppgick till 50 miljarder kr i slutet av 2011.

Det innebär att Nokia har bränt ca 6 miljarder kr under q1/2012. Det blir en "burnrate" på 24 miljarder kr/år, dvs det är ganska mycket för ett bolag som nu är värt ca 100 miljarder kr på börsen vid nuvarande börskurs på ca 27 kr.

Hur kan kassaförbränningen ha varit så stor under kvartalet? Som nämnts bedömer Nokia att mobiltelefon-affärsområdet hade intäkter på 37-38 miljarder kr under q1/2012 och en rörelsemarginal på -3%. Det blir en rörelseförlust på strax över 1 miljard kr, dvs långt ifrån kassaminskningen på 6 miljarder kr under kvartalet.

Så här förklarar Nokia den stora kassaminskningen i onsdagens pressmeddelande:

"The sequential decline in net cash and other liquid assets was driven by Devices & Services, which experienced unfavorable and mostly non-recurring net working capital changes as well as operating losses.

Nokia Siemens Networks contributed positively to Nokia's cash flow in the first quarter 2012 due to net working capital improvements. This was despite Nokia Siemens Networks having a preliminarily estimated non-IFRS operating margin of approximately negative 5 percent in the first quarter 2012, in line with the previously provided outlook."

Dvs det var inte bara mobiltelefon-affärsområdets rörelseförlust som tärde på Nokias kassa under kvartalet, utan även att affärsområdets rörelsekapital ökade.

Rörelsekapitalet utgörs ju förenklat av varulager plus kundfordringar minus leverantörsskulder. Om rörelsekapitalet stiger så minskar det kassan eftersom pengar istället binds upp i rörelsekapital. Därför brukar företag generellt vara måna om att hålla nere varulagret på en låg nivå för att inte binda upp onödigt med pengar i rörelsekapitalet.

Nokia beskriver det dock enl ovan som att rörelsekapital-ökningen för mobiltelefon-affärsområdet under q1/2012 på det hela taget var en engångseffekt som inte lär fortsätta under kommande kvartal.

Det är ju positivt.

Dessutom positivt enl pressmeddelandets formulering ovan att Nokia Siemens Networks (ägt till 50% av Nokia) bidrog till en ökning av Nokias kassa under kvartalet. Där berodde det istället på minskat rörelsekapital.

Dock negativt enl ovan att Nokia Siemens Networks hade en rörelsemarginal på -5% under q1/2012.

Som nämnts ovan räknar dock Nokia Siemens Networks med att gå med vinst under helåret 2012, vilket är positivt.

- - -

Tillägg 12 apr 2012

Hedgefonden Thyra har utsetts till en av de bästa hedgefonderna i världen enl Hedgefonder.nu som intervjuat fondens förvaltare Inge Heydorn. Bla sågar han Nokia:

"Nokia har blivit omsprungna och satsar nu huset på ett ekosystem supportat av Microsoft. Ecosystemet är dock långt efter Googles och Apple och det kommer ta tid att förbättra den positionen, om det ens går."

http://hedgefonder.nu/2012/04/intervju-thyra/

- - -

Tillägg 24 apr 2012

Artikel om problem för Android-ekosystemet: http://www.businessinsider.com/android-is-suddenly-in-a-lot-of-trouble-2012-4

- - -

Tillägg 7 maj 2012

Samsung avser lansera smartphones med operativsystemet Windows 8: http://di.se/Artiklar/2012/5/7/266630/Samsung-Kommer-lansera-smartphone-baserad-pa-Windows-8/

Dvs Samsung avser tydligen vara del av både ekosystemet Android och ekosystemet Windows?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?