Post entry

Nordic Iron Ore – Miljardskatten under sjön Väsman!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nordic Iron Ore är ett gruvutvecklingsbolag i södra Dalarna med huvudambitionen att återuppta gruvdriften i Ludvika Gruvor, bestående av de tidigare verksamma gruvorna Blötberget och Håksberg samt det mellanliggande Väsmanfältet, vars potential bedöms som betydande. Bolaget har alla nödvändiga tillstånd på plats för det inledande projektet i Blötberget och kommer att kunna producera järnmalm med mycket hög kvalitet. Nordic Iron Ore kontrollerar kända och indikerade mineraltillgångar om 87,4 miljoner ton. Men den stora skatten verkar dölja sig under sjön Väsman vilket många inte känner till..

Järnskatten som SSAB missade

Magnetiska mätningar har visat att det under sjön Väsman, ned till 300 meters djup, finns 47 magnetiska malmkroppar som tillsammans innehåller så mycket som 640 miljoner ton järnmalm. Det innebär järnmalm för otroliga hundratals miljarder kronor! Men eftersom malmkroppen fortsätter neråt kan det röra sig om betydligt större mängder. Det var något SSAB inte visste när man sålde gruvorna till Nordic Iron Ore.

Skulle de magnetiska beräkningarna visa sig stämma och kan klassifieras som tillgångar är Väsmanfyndet nästan lika stort som malmkroppen i LKAB:s gruva i Kiruna!

Att många missat de potentiella enorma fyndigheterna under sjön Väsman är inte så konstigt då det var ett tag sedan mätningarna genomfördes, samtidigt som noteringplanerna tagit längre tid än beräknat. Men nu är resultaten från mätningarna mer intressanta än någonsin då bolaget är noterat på börsen och närmar sig en framtida gruvstart. Bolaget beskriver inte i sitt prospekt hur mycket malm de magnetiska mätningarna har visat på. Hade den stora allmänheten känt till resultaten hade säkerligen intresset kring bolaget varit betydligt större.

På stora aktiedagen i Stockholm den 12-juni 2018 håller bolaget en företagspresentation inför kommande börsnoteringen. Där går man närmare in på de enorma tillgångarna som verkar dölja sig under sjön Väsman. Man nämner att det rör sig om 100-tals miljoner ton järnmalm, men att det måste undersökas vidare.

Mineraliseringarna klassificeras för närvarande som ”exploration targets” enligt JORC-standard och har förutsättningar att kunna utvecklas till en av de större järnförekomsterna i Sverige. Dock krävs bland annat ett större kärnborrningsprogram, för att kunna klassificera mineraliseringarna som en mineraltillgång enligt JORC-standard. Bolaget har som mål att väsentligt utöka sin sina mineraltillgångar, främst genom fortsatt prospektering inom Väsmanfältet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qnvjlw/miljardskatt-hittad-utanfor-ludvika

”Miljardskatt hittad utanför Ludvika”

https://www.nyteknik.se/industri/jarnskatten-som-ssab-missade-6419609

”Järnskatten som SSAB missade”

Bilden visar magnetkarta över Väsmanfältet. Det stora röda partiet är där magnetmätningarna visat på malmtillgångar för 100-tals miljarder kronor!

Ökad efterfrågan på högkvalitativ järnmalm

Enligt bolagets uppfattning kommer man att kunna leverera bland de högsta järnmalmskvaliteterna globalt. Produkter i den högsta kvalitetsklassen med upp till cirka 71 procents järnhalt väntas kunna framställas ur Nordic Iron Ores gruvor, eftersom tidigare processtester i pilotskala gav produkter av denna kvalitet. Efterfrågan på bolagets malm är hög och prisbilden är samtidigt stigande. Högkvalitativ järnmalm efterfrågas av inte minst Kina, där myndigheterna pressar branschen att minska negativ miljöpåverkan.

"Det har lett till att premien för högkvalitativ malm jämfört med standardmalm har stigit med omkring 500 procent, medan det har blivit rabatt på lågkvalitativ malm", säger tidigare VD Paul Marsden.

I Dagens Industri kunde man 2017 läsa följandeI dagsläget pågår samtal mellan Nordic Iron Ore och en rad potentiella köpare av järnmalm och samtalen går framåt. Nordic Iron Ore för intensiva samtal med potentiella köpare av järnmalm, det rör sig om både europeiska och internationella aktörer, säger Madsen och fortsätter. Vi har fått erbjudande från två stora köpare och vi förhandlar just nu hur vi ska gå vidare.

Infrastruktur och flertalet tillstånd redan på plats

Nordic Iron Ore har vid sidan av Blötberget bearbetningskoncessioner för Håkbergsgruvan och Södra Väsman. Det senare omfattar en del av det så kallade Väsmanfältet. Att man relativt nyligen erhöll bearbetningskoncession för Södra Väsman (2017) är mycket positivt och viktigt för bolaget. Innan man kan erhålla bearbetningskoncession för hela Väsmanfältet där magnetmätningarna visat på stora mängder järnmalm måste bland annat ett större kärnborrningsprogram genomföras. Ett av bolagets operativa mål är att erhålla alla nödvändiga tillstånd för brytning inom Väsmanfältet. Det finns även ett starkt politiskt och affärsmässigt stöd från lokala intressenter i området, samt inga samer som är motståndare på grund av att deras renar inte kan vandra som de tidigare gjort.

Nordic Iron Ore avser i ett första producerande skede återuppta gruvdrift i Blötberget. Brytningen planeras ske under jord där existerande infrastruktur från tidigare gruvdrift kan nyttjas. I anslutning till gruvområdet i Blötberget avser bolaget att anlägga ett verk för anrikningen av malm från Blötberget, med möjlighet till expansion i Väsmanfältet. I anrikningsprocessen avses ett högkvalitativt koncentrat att framställas med en järnhalt om cirka 69 procent. Gruvan ligger i direkt anslutning till järnväg, som för närvarande genomgår en upprustning. Även hamnanläggningar för utleverans till kund finns klara samt en avsiktsförklaring mellan bolaget och hamnen i Oxelösund dit järnvägen leder. En avsiktsförklaring har även ingåtts med det statliga österrikiska bolaget Rail Cargo för frakt mellan gruvan och hamnen. Därmed har bolaget lagt grunden för en effektiv transport till sina kunder som kommer finas i Europa, Mellanöstern och Asien.

Bolagets fokus är nu att färdigställa en genomförbarhetsstudie. Studien ska påvisa för potentiella långivare och investerare att Nordic Iron Ore utgör ett ekonomiskt och attraktivt gruvprojekt med långsiktig tillväxtpotential. Tidigare slutförda delar av studien visar på lovande förutsättningar i form av hög produktkvalitet, låga investeringskostnader, processkostnader samt de viktiga transportkostnaderna. Bolaget kommer veta om resultatet av studien redan i början av 2019 och förutsatt att studien är positiv som de tidigare slutförda delarna visat på, kommer diskussioner inledas om finansiering för produktionsdrift redan år 2021. Färdigställandet av genomförbarhetsstudien är en stor kommande trigger som bolaget räknar med att presentera i April månad 2019.

Bilden visar bolagets tidsplan. Resultat från genomförbarhetsstudien väntas presenteras i samma period som anmälan om teckning av aktier ska ske genom bolagets teckningsoptioner. 10 st Nordic Iron Ore TO 2018/2019 ger rätt att teckna en aktie till kurs 10kr.

Aktien och ägare samt styrelse

Copperstone Resources har tidigare delat ut aktier i Nordic Iron Ore till sina aktieägare då de är delägare i Nordic Iron Ore.

Nordic Iron Ore noterades till en kurs på 5 SEK. Det totala antalet aktier i bolaget uppgår till 19 909 775 st vilket innebär ett börsvärde på ca 105,5 MSEK till nuvarande kurs på 5,299 SEK. Aktien handlas under kortnamn NIO. Sedan starten har bolaget tagit in cirka 250 miljoner MSEK till projektet, mer än dubbelt så mycket som nuvarande börsvärde uppgår till!

I ledningen finns det stor kompetens där man finner personer med bakgrund från både Boliden, LKAB, Lundin Mining samt Copperstone Resources. Flera i styrelsen äger dessutom riktigt stora aktieposter i Nordic Iron Ore.

De två största ägarna som tillsammans äger 43,5 % av bolaget efter börsnotering har ingått lock-up avtal om att inte avyttra några aktier alls under en 12 månadsperiod.

I en analys från den 18-juni 2018 av Jarl Securities ger deras värderingsansats ett motiverat värde för Nordic Iron Ore mellan 8,5 SEK – 9,9 SEK per aktie.

Efter många timmar av research framstår Nordic Iron Ore som den mest intressanta investeringen på länge enligt mig. Återstår att se vad marknaden väljer att värdera Nordic Iron Ore till.

Disclaimer:

Är själv aktieägare i bolaget, all handel med aktier medför en risk och beslut sker på eget ansvar. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Satsa aldrig mer pengar än vad du har råd att förlora. Rekommenderar alla som är intresserade av att köpa aktier i bolaget att först göra sin egen analys.

https://www.svd.se/bors/news_detail.php?newsid=5dcadb2a-f098-4271-8c32-257fa9f342e8

https://www.nyteknik.se/automation/sa-ska-ludvikas-gruvor-hamna-pa-varldskartan-6419354

https://copperstone.se/press/kommunike-fran-arsstamma-i-copperstone-resources-ab-publ/

https://www.dt.se/artikel/dalarna/ludvika/darfor-har-gruvorna-blivit-guld-varda

https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/NORDIC-IRON-ORE-VI-AeR-YTTERST-VAeL-FOeRBEREDDA-VD-1027307419

https://www.vafinans.se/aktier/nyheter/NORDIC-IRON-ORE-VI-AeR-YTTERST-VAeL-FOeRBEREDDA-VD-1027307419

http://www.investerarbrevet.se/?z=nordic-iron-ore-listas-pa-first-north-7063

http://news.cision.com/se/nordic-iron-ore/r/nordic-iron-ore-rapporterar-preliminar-utvardering-av-magnetiska-matningar-over-vasmanfaltet---kan-v,c9171740

http://nordicironore.se

http://nordicironore.se/wp-content/uploads/2018/08/nordic-iron-ore-ab_556756-0940.pdf

http://nordicironore.se/wp-content/uploads/2018/06/varderingsuppdrag-nordic-iron-ore-180618.pdf

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?