Post entry

En nybörjare berättar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag är en nybörjare på aktier med en liten summa pengar och begränsad kunskap om aktiemarknaden. Då jag intresserat följt bloggandet på RedEye under ett år känner jag att jag skulle vilja redogöra lite för hur jag gick till väga, var jag står idag och vad jag tänker om mina nuvarande innehav.

Magkänsla ger upphov till girighet och rädsla

För drygt ett år sen så min personliga bankman på Nordea att jag borde titta lite på aktier. Tja, varför inte tänkte jag. Det har ju ändå gått 8 år sen IT-kraschen så det är ju kanske tid att kasta sina svarta sorgkläder. Depå öppnad på Nordea och snabbt handlade jag HM och Statoil och lite andra aktier på magkänsla. Här gäller det att inte missa någon uppgång. Läsa på kan jag göra under tiden...
Några månader senare låg jag back 5% och tyckte att aktier var botten.

Ur askan i elden

Efter lite surfande hittade jag teknisk analys på RedEye. Fantastiskt! Jag sålde av allt i Nordea, skaffade en Aktiedirektdepå med stopploss-funktionalite och började handla som en furie efter Trend Alerts på RedEye. En bit in i september hade jag lyckats förlora ytterligare 10% med Malka som den enskilt största förlusten. Vid ett tillfälle var det till och med så att jag inte hann se hur en aktie först hann köpas och sen avyttras via en stopploss då detta tog mindre än en minut. Stundtals använde mina kompisar mina köp som antirekar och sålde fort som attan så fort jag handlade.

Den tänkande människan

Det var alltså dags att överge TA och börja tänka lite själv. Huga! Jag började vid detta tillfälle snegla mycket på RedEyes TopPicks och även alla bloggar och blev lite mer långsam i mina handlingar. Alfa Laval, Blackpearl (på rek från Kalles farsa) och Niscayah var bra aktier under denna period och till slut lyckades jag nästan komma in på ett nollresultat under 2009 vilket naturligtvis var uselt med tanke på vilket börsår det var.
Efter att i början av detta året varit inne i bland annat Epicept och Karo Bio började jag tröttna på aktier och la ner verksamheten en stund. Min portfölj ägde då Blackpearl, Questerre (på rek från Kalles farsa), Skistar och Nordic Mines.

Den strukturerade människan

Efter att ha läst lite bloggar från Micke89 började jag återigen intressera mig för aktier och nu på ett lite mer strukturerat sätt. Jag skaffade en kapitalförsäkring och köpte Questerre, Blackpearl och Hennes & Mauritz. Sen tuttade någon på den grekiska clownen och återigen grep rädslan tag i mig och jag sålde Questerre (-20%), låg likvid med de pengarna ett tag och köpte i somras Nordic Mines samtidigt som jag sålde allt i min Aktiedirekt-portfölj.

Dagsläget

Min kapitalförsäkring är mycket liten och där har jag idag endast tre aktier:

40%: Nordic Mines (+31%)

34% Blackpearl (+19%)

26% Hennes & Mauritz (-1,5%)

(Den första procentsiffran är dagens innehav och den inom parantes den totala värdeförändringen sen köp.)

Nordic mines (NOMI) är det case jag tror mest på. Som alla säkert vet ska de starta gruvverksamhet i Finland och planerar börja bryta guld i mitten på nästa sommar. Reken för detta case fick jag på RedEye (minns inte hur). Jag tror att NOMI kommer att lyckas med den tidplan de stakat ut och räknar man på den bevisade guldreserven i backen kontra guldpriset känns det som att aktier har stor potential.

Blackpearl (PXX) har jag ägt i omgångar ända sedan jag kom in på RedEye för drygt ett år sedan och såg en av Kalles Farsas rekar. Jag vet inte alls så mycket om tungolja men min magkänsla säger mig att olja är positivt som pengamaskin.

Hennes och Mauritz (HM) äger jag faktiskt för att min fru ville ha en stabil aktie (vi har ju trots allt delad ekonomi). Hade jag fått välja själv hade jag stoppat in WeSC.

Utöver denna KF äger jag två onoterade aktier:

Mackmyra Whisky AB (som handlas på alternativa.se). Jag kom i kontakt med detta bolag tidigt via kompisar och köpte in mig typ år 2000. Inte för att jag trodde att det skulle ge mig någon avkastning men jag och en kompis kände att vi stödde en bra sak och hoppades lite skämtsamt att de skulle gå omkull och dela ut lagret till aktieägarna. Jag har för mig att jag då köpte för 20kr och senast handlades den för 94kr (10år senare). Ägarna och ledningen är otroligt drivna och fantastiska på att saluföra sitt varumärke och jag tycker att slutprodukten är riktigt bra (och de är hittills unika i norden på det de gör).

WA Wall Vision (Eco Boråstapeter) rekades av Staffan Kjellin och jag tänkte att det låter väl bra. Stabil ledning, ledande i norden på tapet, ständigt vinstgivande och de skulle börsintroduceras i år så jag handlade på mig lite i januari för 50kr (för övrigt den enda gången den handlades i år på alternativa.se). Nu uteblev börsintroduktionen till förmån för en exit till ett private equity bolag (Litorina). Antingen kunde man välja att få 81kr per aktie eller köpa in sig i Waldemar Andrén Tapetdesign (som äger WA Wall Vision). Jag valde att följa med så de aktierna är bundna till nästa exit (gissningsvis ca 5år bort).

Idag äger jag inga aktier i min Aktiedirekt-depå men jag har sneglat mycket på Balder (på rek från Ture Tratt) och Northland Resources (samma rek som Nordic Mines, minns inte var på RedEye).

Ja visst ja, Jag har ju kvar mina Ericsson som jag följde hela vägen ner i djupet 2000/2001. Ska nog behålla dem som en påminnelse…

Framtiden?

Världsläget enligt min magkänsla: Dubbeldippen kommer nog. Norrlänning som man är så är man ju lite pessimistisk. Jag gissar att den inte kommer i år. Kommer den alls tror jag på 2011 eller möjligtvis 2012. Jag vet inte hur jag ska positionera mig då men guldet släpper jag nog inte i alla fall.

Lyfter man blicken över aktiemarknaden så är det rent privat mitt huslån och mitt och min frus jobb som är de absolut viktigaste pusselbitarna. Som någon redan berört så gör man inte sin första miljon på aktier utan på att tjäna pengar och inte göra av med dem. Det gäller i högsta grad mig som har en liten depå.

Slutkläm

Visst har jag lite för få aktier i min portfölj och visst har den hög risk (tror jag).

Jag vill inte ha fler aktier då courtaget äter upp stora delar av en eventuell vinst och det känns bra att inte behöva ha koll på alltför många bolag. När det kommer till risken är det så enkelt att jag inte har några mått alls att ta till utom min magkänsla. Alla aktier jag äger / har ägt har blivit rekad från någon på detta forum eller från RedEyes tjänster så visst tar jag rygg mer än jag borde men någonstans måste man ju börja…

Om jag nu känner mig missmodig över världsläget eller missade aktieaffärer så brukar jag pigga upp mig genom att gå in och titta på värdeutvecklingen för Tangentfonden (som förvaltas av Tanglin). Efter mina första förluster 2009 då jag surfade runt så hittade jag denna fond och tänkte att om jag inte kan tänka rätt kan jag väl betala nån 2% för att de ska tänka rätt och där ligger jag hittills ca +40%.

Till slut vill jag tacka alla som bloggar på RedEye! Utan er hade med all säkerhet sett sämre ut för undertecknad!

Mvh,

/tyrre

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?