Post entry

Nordic Mines guldproduktion, en bra nyhet?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Igår kom en nyhet från Nordic Mines att man producerade 87 kg guld i oktober månad. Var det en bra nyhet? Jag är skeptisk som jag ofta lärt mig är rätt.

I Aug producerade Nomi 94 kg guld, i sept 78 kg guld och nu i Okt 87 kg guld.

Var produktionen för okt speciell?

Nej det visar bara att taket ligger på ca 95 kg guld per månad. Vi detta laget har Nomi trimmat in sitt verk till max. Man har anlitat experter och finjusterat och ställt in viktiga parametrar i sina anläggningingar.

Men som vanligt anges massa olika anledningar bakom att produktionen aldrig blir max. Pastaanläggningen fungerar inte tillfredsställande. Kvarnen behövde justeras.

Nomi lyfter fram dessa saker som engångshändelser, vilket jag tror är vardag för en gruva i Nomis tänkta storlek.

Att Nomis kurs steg ca 20 % i fredags var obefogat anser jag. Orsaken är att Nomi lyckades skriva just att man nådde 5,7 guld endast en dag och att när anläggningen var i full drift 4,4 kg guld i snitt. Om man producerade 4,4 kg guld per dag skulle man nå en produktion på drygt 130 kg guld per månad. Snarare låg guldproduktionen på 2,9 kg guld per dag i genomsnitt.

Att Nomi nämner just 5,7 kg guld på en dag är att man måste producera minst 5 kg guld per dag för att verksamheten ska gå runt. Att man lyckas producera lite mer än det en dag låter lite som Pumpa pumpa anser jag. Det betyder inte att man klarar av det. Snarare jämfört med Aug sjönk produktionen. En dag på 5,7 kg guld av övriga årets 364 då man producerar ca 2,9 kg guld per dag. Det är genomsnittet som räknas. Att marknaden rusar aktien för små glimtar med i det stora hela ett praktfiasko som ständigt försöker döljas får mig ogilla aktien.

Men under ett års driftstid har NordicMines aldrig nått mer än 94 kg guld trots att man troligen hittils försökt med det mesta.

Det som är intressant är den genomsnittliga guldproduktionen i Nordic Mines per dag och den är inte hög. Att det är alltid är problem i anläggningen bör man nog räkna med nu.

Kursracet igår ser jag som obefogat för nyheten var inte så bra. Att Nomi skriver sina PM lite annorlunda och lyfter fram just enskilda saker som kan vara kursdrivande hör till deras tradition. Att man nådde ibland en hög dagsproduktion.

Men facit i hand visat att verksamheten är en kraftig förlustmaskin och äter pengar. Det kommer samtidigt krävas mer pengar i framtiden för att företaget skall överleva.

Att dra för stora hörhoppningar från PM från gårdagen är att ta i. Snarare visar historiken att man aldrig når över 95 kg guld per månad. Så några stora förändringar tror jag inte på.

Just nu producerar Nomi lika mycket guld som Endomines och LapplandGoldminers ungefär. Skillnaden är att de andra går med vinst och Nomi storförlust.

Hur detta slutar vet jag ej. Men jag tror det fortsätter ner och problemen är långtifrån lösta!

Att nå 100% genomsättning i anrikningsverket anser jag vara en utopi. Det finns inga komplicerade processer som ständigt går perfekt framåt. Historiken visar att ständiga underhållstopp i Laivaverket är normatl. Att man tar upp pastaanläggningen som delskäl är inte heller godtagbart. Har den krånglat i 12 månader för Nordic Mines.

Nordic Mines problem är dess ingående guldhalt. Deras ingående guldhalter är i snitt 1,2 g Au/ton jämfört med deras lönsamhetsstudie som räknade på 1,8 g Au/ton. Jag skrev om detta i blogginlägget, guldhalterna i Fäboliden som vid provbrytning visat sig vara 30-80% större. Att det omvända kan givetvis ske. Exakt det som Nomi visar exempel på. Att höja guldhalterna är troligen också omöjligt vid detta laget. Eftersom man med stor sannolikhet har riktad brytning av A-malmen. Den malm som har allra högst guldhalt. För att på ett snabbt sätt öka guldproduktionen. När inte det fungerar är det till slut nog bara att lägga ner.

Det som krävs för att företaget ska möjligen klara sig. Är att dubbla sin genomsnittliga guldproduktion till ett genomsnitt drygt 5 kg guld. Vilket man uppnår ca 1 % av produktionstimmarna nu. Lyckas företaget med det, jag är tveksam.

Historiken visar snarare det omvända. Att man ej lyckas med det. Det är mycket stor skillnad på en dag jämfört med alla andra då produktionen kör på som normalt. Det är grundläggande gruvtekniska orsaker som ligger bakom Nomis fiasko produktion. Något man missade i lönsamhetsstudien.

Fler Nyemmissioner och praktfiaskon är att vänta!

Var så säker!

/Bjaen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?