Post entry

Produktionskatastrofen i Nordic Mines är ett faktum, 15 kr???

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag sätter min riktkurs i Nomi till 15 kr. Efter att ha följt företaget och för ett år sedan varnat att produktionen kommer bli ett fiasko inträffar exakt det jag mfl. påstod. Frågan är vad som händer nu och vad som ligger bakom. Oavsett kan man fundera om produktionen max kan bli 1 ton guld per år

15 kr sätter jag min riktkurs till efter den skandalöst dåliga rapporten som Nomi kom med.
Något jag påpekade till Januari var att Q1 produktionen skulle bli skitdålig.
Exakt det har jag påstått i ett år snart. Och det var inte så speciellt svårt att lista ut.

Produktionsrapporten var inte skitdålig, utan urusel helt enkelt.

När företaget haft över ett år på sig i uppstart producerar de tio procent av tänkt produktion. Och detta med skitdålig lönsamhet.
Orsaken beror på malmen. De kan inte få ut guldet från malmen på något sätt de utträknat.

Däremot stoltserar företaget med att man producerat 68 kg guld. Men då väljer Nomi att inte delge utbyte, ingående guldhalt och cash cost. Jag gissar att 68 kg guld är då man kör anläggningen nästan på max. Att VD:N ännu en gång höftar till med att till Dec kommer produktionen öka. Det är bara snack, det har han sagt alltför länge.

Nomi kommer få mycket svårt att nå över ett ton i guldproduktion framöver. I år hamnar den väl på 6-700 kg guld. Mindre än både Lappland Goldminers med ett börsvärde på 160 miljoner och Endomines på 550 miljoner. Och jämför då med Nomis fantasisummor på 3800 kg guld per år.

Läs hur analytikerna försöker rädda spillrorna fortfarande igenom att påpeka Nomis enorma guldfyndighet. Men den fyndigheten är katt guld värd om man inte lyckas utvinna guldet. För det det som är problemet. Höganrikningsdriften har nyligen startat. Helt enkelt kanske för det ej går att höganrika guldet. Det är både skitdyrt och sliter något ofantligt på mekaniken.

Nu är det kraftigt säljläge i Nomi för guldbolag som är på uppgång producerade mer guld än Nomi Q1.
Både Endo och Lappgold producerade mer guld än Nomi. Och Nomi kommer aldrig göra det.

Nomi framstår nu som Scanmining allt tydligare och en konkurs ses som stor risk framöver. Lånen, driftskostnaderna och extrema fördyringar att överhuvudtaget producera guld kommer knäcka Nordic Mines.

Konkurshotet är uppenbart. Och om man visste att det skulle bli så här i uppstarten skulle projektet troligen aldrig startat.

Nu framstår Endomines och LapplandGoldminers som betydligt bättre alternativ. För Pahtavaara guldgruva har stora likheter med en av Sveriges mest lönsamma guldgruvor, Björkdalsggruvan.

I Pahtavaara höjer man guldhalterna på malmen och tar in markant gulrikare malm. Man tar sattelitfyndigheter i drift. Och LG kommer kunna gå med vinst. Ni som köper LG kommer kunna göra en betydligt bättre vinst än i NM framöver.

Samma sak gäller Endomines, de köper in en ny kvarn och tar också sattelitfyndigheter i drift. Varken LG och Endo har hafts sådana extrema produktionsproblem som Nomi. Nomi kommer bli pannkaka för det är för sent att vända denna skuta. Företaget kommer sjunka och få sådana skulder och permanent produktion som är max 1/4 av planerad. Det ställer till för lån, löner, budget, ja allt. NE pengarna försvann snabbt och för att fortsätta finansiera verksamheten krävs omfattande NE. Och vilka vill pumpa in pengarna i denna förlust maskin.

Samtidigt står analytikerna på Carnegie med byxorna nere som satt en riktkurs på 70 kr. Och placeras rekar med "En kruka Guld" och den senaste att raset var en överreaktion. Likadant sa de om Alliance. Det visar bara att småsparare som är insatta kan mer om aktier än vissa analytiker på placera bland annat.

Nu får vi se vad som händer härnäst, men ett fortsatt ras mot ca 15 kr blir nog följden och en saftig NYEMISSION med en Naur liknande utspädning lär ske. Ni som inte sålde i Fredags lär ångra er för Nordic Mines är på väg att gå till botten. Och då kanske Lappland Goldminers kan köpa Laiva verket billigt till Fäboliden en andra gång...

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?