Post entry

NOTErbart affärskoncept

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Imorgon presenterar kontraktstillverkaren NOTE sin rapport för det första kvartalet. Förväntningarna är lågt ställda eftersom aktien handlas med ett p/e-tal på ca 8 beräknat på fjolårsresultatet. Men det är inte bara förväntningarna som är lågt ställda, utan även intresset för bolaget är lågt, för att inte säga obefintligt. Nettoomsättningen uppgick ifjol till 1 744 MSEK (1 742), vilket alltså ligger i paritet med 2006 och utifrån detta kan man ju förstå att intresset är rätt svalt då tillväxten uteblev. Men ser man vad som döljer sig under ytan så märker man tydligt att bolaget nu trampat upp tempot betydligt.

"Speed up your business" är uttrycket som NOTE använder i sin kundkommunikation. Uttrycket härstammar från det unika affärskonceptet "Nearsourcing" som i praktiken innebär att kunden erbjuds snabbare time-to-market för nya produkter. Konceptet går ut på att NOTE etablerar "Nearsourcing"-centers nära kunden och med hjälp av komponentdatabasen NOTEfied får kunden därtill snabb information om vilka komponenter som finns tillgängliga. Detta snabbar på utvecklingen och då kunden ytterligare erbjuds kostnadseffektiv volymtillverkning vid NOTEs fabriker i lågkostnadsländer finns det alltså både tid och pengar att vinna, vilket är högt prioriterat inom elektronikbranschen.

Redan ifjol etablerades konceptet på allvar när NOTE via ett förvärv bl.a. införde konceptet i Norge. Framgången lät inte heller vänta på sig eftersom bolaget nådde ett långsiktigt samarbetsavtal med den norska militärelektronikjätten Kongsberg Aerospace & Defence, ett bolag som omsätter ca 3 miljarder NOK och som således möjliggör ypperliga tillväxtmöjligheter för NOTE.

Tidigare i år har även ett engelskt EMS-bolag förvärvats samt en svensk mekanikleverantör vilka ifjol omsatte ca 70 MSEK. NOTE räknar även med att under året etablera flera nya "Nearsourcing"-centers på strategiska platser. För att ytterligare förbättra lönsamheten har sourcingcenters etablerats i Kina och Polen vilka ansvarar för det strategiska inköpsarbetet. Flera betydelsefulla avtal har även nåtts under det senaste året som på sikt kommer att få signifikant betydelse för tillväxten, bl.a. har nya avtal nåtts med Atlas Copco, SWE-DISH Sattellite Systems samt Trimble. För att möjliggöra tillväxt har även NOTE förvärvat 50 procent av två fabriker i Kina och Polen av Ionics och Fideltronik. Produktionen i Kina är än så länge låg men då det finns kapacitet för ca 500 MSEK per år finns det en rätt så stor kostym att växa in i vilket skall nås med hjälp av "Nearsourcing" som morot. Rätt teknik, produktion och logistik skall alltså bli NOTEs nyckelvapen till fortsatt framgång och ledningen är även optimistisk angående framtida lönsamhet och räknar med att bolaget skall kunna nå en rörelsemarginal på 8 procent, vilket är betydligt bättre än fjolårets uppnådda marginal på 6,4 procent.

Problemet för NOTE och det som även sannolikt njuggar värderingen rejält är att NOTE har en stor exponering (30 %) mot telekom. Då Ericsson är en betydelsfull kund finns det en underliggande oro för att Ericsson kommer att pressa NOTEs lönsamhet eller i värsta fall insourca vilket nyligen blev fallet för Flextronic i Östersund. Det man dock bör veta angående NOTE är att bolaget aktivt under flera år rationaliserat och bör även ha möjlighet att i viss mån motverka pressen från Ericsson med hjälp av "Nearsourcing"-konceptet.

Första halvan av detta år kommer sannolikt att fortsätta präglas av flytt av verksamhet till lågkostnadsländer men det andra halvåret kan bli överraskande starkt framförallt tack vare nya samt förlängda kundavtal samt att kapacitetsutnyttjandet i de förvärvade fabrikerna ökar vilket får ett positivt genomslag på marginalen. Ledningen estimerar även att såväl omsättning som resultat kommer att förbättras jämfört med fjolåret. Morgondagens rapport kommer att ge en vink men jag är inte övertygad om att rapporten blir någon kioskvältare och även om den blir överraskande bra så finns det sannolikt kvar en besk eftersmak från just problemen och utsikterna inom telekom.

Då min strategi delvis går ut på att fiska aktier på börsens bakgård har jag köpt aktier i NOTE med förhoppningen att bolagets affärskoncept visar sig vara konkurrenskraftigt och att bolaget lyckas höja lönsamheten. Då dagens värdering är låg i förhållande till fjolårets vinst är även bolaget ett solklart uppköpsobjekt, särskilt eftersom Bruce Grant är styrelseordförande, som ju tidigare i år visat villighet att köpa ut bolag från börsen.

I dagens oro för konjunkturen kan kontraktstillverkning få den mest riskfyllde investeraren att hysa agg, men allt inom NOTE är dock inte telekom och bolaget har framförallt en stark position inom försvar som är rätt konjunkturokänsligt. Att således hålla ett extra öga på det framgångsrika företaget från Norrtälje kan bli lyckosamt. Om det blir det imorgon vågar jag inte lova men kanske i övermorgon...

Ha en bra dag!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?