Post entry

Time to go offshore

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Då var det dags att fara ut på sjön igen en månad för att steka köttbullar. Lite trist måste jag medge, särskilt då denna ledighet att varit riktigt lyckosam för portföljen. Det är alltså text-tv som gäller nu och jag får räkna med åtminstone en veckas abstinens innan jag acklimatiseras till sjölivet. Har för övrigt plockat in rejält med Transatlantic i portföljen, sjöman som man är. RABT är ju billig och rätt trygg med en helt ok direktavkastning. Har googlat runt lite för att kontrollera hur det artar sig på offshoremarknaden och den ser fortfarande urstark ut, bl.a. påbörjar Odin Viking ett kontrakt med PetrolCanada den 7 mars, med en dygnshyra på 95 000 GBP. Läste igår även en norsk artikel från mitten av januari där Carnegie uttalade sig om offshoremarknaden och där de tyckte att offshorebolagens värdering var låga och de ansåg även att de goda fraktraterna inte var diskonterade i dagens kurser pga att marknaden förväntade sig att många nybyggen skulle levereras i år, vilket skulle pressa fraktraterna. Enligt analytiker Maarius Gard kommer dock de flesta nybyggena att levereras först under mitten av 2009, vilket alltså innebär att det fortsättningsvis kommer att råda stor efterfrågan för offshorefartyg, vilket givetvis är positivt för Transatlantic. Känns således rätt tryggt att ha RABT i portföljen och jag har stora förväntningar om att Q1-rapporten kommer att vara urstark vilket kan ge aktien bränsle för en rejäl kursuppgång. Ett p/e-tal på 4 beräknat på fjolårsvinsten skvallrar ju om en viss uppsida.

En aktie som tidigare funnits i portföljen men som nu hamnat tillbaks på bevakningslistan är kontraktstillverkaren NOTE. Aktien handlas med ett p/e-tal på ca 8 på fjolårsvinsten och har pressats rejält tillbaka tack vare konjunkturoron. Bolaget strävar dock efter att minska exponeringen mot telekom och en stor potential finns framförallt inom försvar där NOTE har två mycket intressanta kunder i den norska militärelektronikjätten Kongsberg samt SWE-DISH Satellite Systems, vilket möjliggör goda tillväxtmöjligheter. Senast idag rapporterade SWE-DISH om en stororder till amerikanska armén, uppgående till totalt 175 MUSD, varav 32 MUSD under det första halvåret, vilket alltså kan påverka NOTE positivt. Den stora exponeringen mot telekom (ca 30 %) har alltså pressat NOTEs aktiekurs men bolaget räknar dock med såväl ökad omsättning som förbättrat resultat i år och även här kan alltså Q1-rapporten överraska positivt. Jag tycker definitivt att NOTE är ett intressant bolag att ha kikarsiktet inställt på.

Packar alltså nu väskan och räknar med att vara tillbaka om en månad, full med energi för att skriva nya blogginlägg. Önskar således alla lycka till med placeringarna och vi får väl hoppas att vårsolen även påverkar börsen uppåt.

Ha en god börsmånad!

kim

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?