Post entry

Gör Novotek Prevas sällskap på konsulttåget?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Novotek är för de flest en okänd teknikkonsult som huserar på Small Cap. Under de senaste veckorna har många konsultbolag levererat starka rapporter, börstidningen Stockpicker som jämförde Novotek och Prevas, vars rapport förra veckan fick aktien att rusa 20 % rekommenderade även köp för Novotek. På torsdag, 5 maj, presenterar Novotek Q1. Kan vi även förvänta oss en rusning från Novotek? Min bedömning är att aktien bör handlas upp med 30 %.

Novotek analys, 3 maj, Small cap

Novotek är ett industriellt konsultbolag som hjälper företag med IT- och automationslösningar, med fokus på att förbättra och utveckla produktionen för sina kunders verksamheter. Konsultbolags verksamheter kan ofta vara svårbegripliga, men sammanfattningsvis hjälper Novotek sina kunder att få kontroll på kundernas verksamheter och projekt, genom exempelvis kundspecifika lösningar som Novoteks konsulter tar fram. Det kan tex. vara att skapa en programvara för att kunden skall kunna följa upp sin produktion och se hur de kan förbättra den. Det som utmärker Novotek är att de arbetar med öppna lösningar vilket gör att kunderna kan samköra de befintliga systemen med de lösningar Novotek tar fram vilket särskiljer Novoteks från konkurrenter vilka ofta levererar mer centrerande lösningar. I dagsläget har Novotek verksamheter fördelade på 14 kontor i Norden, Tyskland samt Beneluxländerna. Den svenska verksamheten utgör ca 35 % av bolagets totala försäljning medan de övriga 65 % är fördelade på de andra ovanstående länderna.

Som många andra konsulter är Novotek sencykliska och bolaget drabbades av krisen senare än många andra men dess återhämtning har också låtit vänta på sig. Det är först under de senaste kvartalen där en vändning kunnat skönjas. Novotek levererade en stark rapport för Q4 2010 med en försäljning om 65 mkr, med en imponerande rörelsemarginal på 12 %, vilket gav ett rörelseresultat om 7,8 mkr samt en VPA om 0,5 kr för Q4. Sett till helåret bidrog ovanstående kvartal till en total omsättning på 212 mkr (243) för 2010, ett rörelseresultat om 12, 4 mkr (-0,1) samt en VPA om 0,7 kr (0,1). Det intressanta som går att finna för den som dyker in i Novoteks årsbokslut är att det normalt sett svaga Q3, bidrog med 1 mkr till resultatraden. Omsättningsminskning som kan utläsas, kan inte bara härledas till finanskrisen utan även att bolaget har sålt sin finska verksamhet till den tidigare finska ledningen vilket försämrar jämförelsetalen för omsättning osv.

Utifrån det som förmedlades vid den senaste kvartalsrapporten 17 februari 2011 (Q4), var den kraftigt stigande orderingången vilken ökade med 19 %, ett viktigt besked då bolaget tidigare haft en negativ omsättning – och orderingångskurva. Om detta är ett tydligt trendbrott eller ej, kanske bolagets Q1-rapport, 5 maj, kan ge en fingervisning om. Novoteks aktieägare har under senare år inte haft mycket att jubla över vid de rapporttillfällena men såsom tex. Prevas har nog industrikonsulterna sett det värsta och att ljusare tider väntar. Just Prevas som bland annat aktietidningen Stockpicker jämförde Novotek med nyligen, levererade förra veckan en minst sagt imponerade rapport. Prevas visade dels upp en stark omsättningsökning och mer än fördubblade rörelseresultatet för sista kvartalet. Förhoppningsvis kan även Novotek visa marknaden bättre siffror och få lite uppmärksamhet då bolaget under lång tid har handlats utanför rampljuset. Med tanke på att konsultbolagen går som tåget för tillfället så är möjligheterna goda att bortglömda Novotek också dragit nytta av markandens ökande efterfrågan vilket den kraftigt ökande orderingången i Q4, enligt min mening sänder vissa signaler om.

Enligt mina något försiktiga antaganden bör Novotek kunna växa med 12 % per år, något lägre än ledningens mål om 15 % tillväxt över tid samt leverera en rörelsemarginal om 10 %. Utifrån min bedömning skulle det innebära en första kvartalsrapport för året med en omsättning strax över 59 mkr samt en rörelsemarginal i nivå med förra kvartalet om 12 %, då Q1 historiskt är ett bra kvartal. Leverarar Novotek dessa tal ger det en VPA om 0.5 kr för Q1 . Detta skulle senare under året utifrån mina beräkningar resultera i en total VPA för 2011 om 1,65 kr, vilket med nuvarande aktiekurs justerat för bolaget kassa om 3 kr per aktie ge ett PE-tal på 9, vilket är attraktivt då de kommande åren bör bjuda på fortsatta förbättringar i verksamheten. Förutsatt att Novotek växer med mer än 10 % per år och levererar en lika hög rörelsemarginal, förtjänar bolaget enligt min värdering ett PE-tal om åtminstone 12 vilket innebär att bolaget borde handlas runt 20 kr, det ger en uppsida om ca 30 %, vilket gör att jag rekommenderar köp för Novoteks aktie inför bolaget rapport denna vecka.

Prognos för 2011 Q1Q2Q3Q4HelårOmsättning mkr59 614473237Rörelsemarginal128,561210Rörelseresultat7,135,22,658,7523,73Vinst efter skatt (26%) 5,283,851,966,4817,57VPA kr 0,50,360,1850,611,655

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?