Post entry

Now is the time

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jepp, så är det. Nu är tiden inne. För den som vill spara på lång sikt är det ett ypperligt tillfälle att gå in på börsen med regelbundna köp. Spar till barnen, framtida pensionen, ja whatever. På 10 års sikt eller mer är det nog ett bra läge att börja köpa regelbundet nu.

Om börsen surar i några år är inte så tokigt. Det innebär att man får mer aktier för pengarna. Sparar man på några års sikt eller mindre kan det däremot vara ett uselt tillfälle att gå in. Det är svårt att förutspå vad som händer på kort sikt. Vad man däremot kan vara ganska säker på, är att på lång sikt är aktier den bästa placeringen.

Man behöver inte vara intresserad av börsen för att köpa aktier. Man behöver inte ens sätta sig in nämnvärt. De duktigaste placerarna i Sverige står till ditt förfogande till en kostnad av nästan ingenting.

För den som inte är intresserad eller inte vill sätta sig in i börsen finns det flera bra alternativ. Jag tänker på givetvis på diverse investmentbolag.

Industrivärden Lundbergs Öresund Ratos Svolder

Fina bolag med måttlig risk. De styrs allihop av mycket duktiga affärsmän/placerare. De har portföljer med många olika innehav som ger en god riskspridning.

Jämfört med fonder är förvaltningskostnaden lägre i nämnda investmentbolag. Fonder har generellt sett höga avgifter. För att en fond skall nå samma avkastning som investmentbolagen krävs en överavkastning som är svår att nå. Jag vågar dessutom påstå att investmentbolagen drivs av skickligare placerare. Fredrik Lundberg, Arne Karlsson och Mats Qviberg, allihop mycket tunga namn inom finansvärlden. De är mycket skickliga och har presterat mycket bra under många år.

För den som är mer insatt eller vill sätta sig in finns det naturligtvis många fina bolag som kan tänkas ge en bra avkastning på lång sikt.

Långsiktigt aktiesparande är den bästa och enklaste vägen till bra avkastning. Det svåra för många är att sitta ut surbörsen. Ofta spelar känslor in. Man blir skakis av att se portföljen minska i värde. En psykologisk effekt gör att man köper när aktien stiger/står högt och säljer när den sjunker/står lågt.

När man går in i en placering gör man det av en orsak. Man tror tex på en fin framtid för bolaget med god vinsttillväxt. Aktiekursen avspeglar inte bolaget rätt av. Det är mycket som spelar in. När aktiekursen går ner bör man fråga sig vad som skiljer nu mot när man gick in. Ser man fortfarande samma potential? Skall man då sälja för att "flocken" gör det?

En aktiekurs kan stiga eller sjunka av många olika anledningar. En viktig faktor är psykologi/känslor. När "flocken" är på bra humör handlar den upp kursen.....

På lång sikt är den viktigaste faktorn hur det verkligen går för det underliggande bolaget. Går det bra gör även aktiekursen det på lång sikt.

Man skall vara medveten om att aktiekurser svänger upp och ned över tiden. På lång sikt kan man dock vara ganska säker på att det är övervägande upp förutsatt att man placerat i ett bra bolag.

Börsens svängningar är faktiskt till fördel för när man handlar regelbundet. När börsen surar får man fler aktier för pengarna. Är man långsiktig kan man se surbörsen som ens vän. En viktig komponent i ett långsiktigt sparande.

Mvh

//P

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?