Post entry

Nya Abelco

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

I Q4 2019 annonserade Abelco ett uppköp/sammangående med Fatfish. Sedan dess har aktienkursen mer än halverats. Vad är egentligen ett rättvist värde på nya Abelco?

Abelco

genomgång och kommentarer kring värdering

I Q4 2019 annonserade Abelco ett uppköp/sammangående med Fatfish. Affären medförde ett tillskott av en portfölj med ett stort antal nya, och för Abelcos existerande aktieägare okända, innehav. Affären genomfördes till en värdering om 12 öre per aktie och kursen var 13 öre när affären annonserades. Aktien har tappat mer än halva sitt värde sedan dess och förklaringen ligger sannolikt i att marknaden har haft väldigt svårt att värdera den nya portföljen i förhållande till ett ökat antal aktier när både verksamheter och storlek på innehav varit svårt att få en tydlig bild av. 

Den senaste tiden har bolaget kommunicerat en lite mer detaljerad information om både verksamheternas art samt storleken på olika innehav. Man har också kommunicerat värderingar på flera onoterade innehav och det går utifrån detta att börja göra en initial och grov värdering av portföljen genom en enkel sammanställning.

Abelco är idag ett investmentbolag med över 20 olika innehav. Vissa är mycket små, andra större.

Om man utgår från de värderingar som Abelco presenterade för en del av de onoterade innehaven i senaste kvartalsrapport samt lägger till aktuell marknadsvärdering i skrivande stund av noterade bolag kan man göra följande sammanställning. Då publicering tar lite tid på Redeye och marknaden är i kraftig nedåttrend pga corona bör man titta på noterade bolagskurs och själv räkna om. samtidigt är sannolikt de noterade bolagen just nu kraftigt och omotiverat nedtryckta av just corona-hysterin. Poängen är att få en överblick över portföljen vs nuvarande värdering.

iSecrets  47,5% x 16 milj = 7,6 milj

Asia Fintech Group 52% x 102 milj = 53 milj

Cloudaron 5,6% x 205 milj = 11,5 milj

iCandy 56% x 49 milj = 27,5 milj

iFashion Group 16% x 31 milj = 5 milj

BEAM 3,5% x 4 milj = 0,15 milj

Green Ideas 26% x 10 milj = 2,6 milj

Vopy 8% x 65 milj = 5,2 milj

Quickbit Aktie 6,7% x 767 milj = 51,4 milj

Quickbit TO1 1.937.500 st x 7,45 kr = 14,4 milj

Hembad 100% x 9 milj = 9 milj

Totalt = 187,4 milj

I denna sammanställning ingår inte alla innehav. Vissa av dessa är så små innehav att de inte är värda att ta upp men några stycken bör man försöka uppskatta eller beskriva potentialen i.

TBS

Abelco äger 70% i TBS. Bolaget har offerter ute för över en miljard och man har mottagit ett LOI avseende order på ett fartyg värt 45 miljoner. Samtidigt har man svårt att få till finansieringen för att påbörja byggnation av fartyg och därmed att slutföra affärer. Värdet av detta innehav hänger mycket på hur det utvecklar sig i närtid men ett försiktigt uppskattat värde om 10 miljoner bör ändå tillskrivas bolaget då både inventarier expertis och offertstock bör vara attraktivt vid en försäljning av bolaget till rätt köpare. Med detta antagande skulle alltså Abelcos innehav vara värt 7 miljoner SEK.

Stilla

Begravningsgbyrå där Abelco äger 10%. Stilla har omsatt knappt 15 miljoner per år 2016-2018 och gjort en årlig vinst på mellan 2,2-2,5 miljoner enligt allabolag.se. med P/E 12 ger det ett företagsvärde på ca 28 miljoner och därmed ett värde på Abelcos innehav på ca 2,8 miljoner

Wheelys Café

Franchisebolag för cykelbaserade mobila caféer. Bolaget expanderade snabbt och fick väldigt mycket uppmärksamhet för några år sedan. På senare tid verkar det ha gått betydligt sämre för i alla fall den Svenska delen. Huvuddelen av nuvarande verksamhet bedrivs i Asien och man har enligt hemsidan över 600 franchisetagare. Väldigt svårbedömt vad värdet på innehavet är men Abelco äger 12% som kan betinga ett bra värde vid försäljning till rätt köpare

Moby Mart

Disruptivt bolag i Piot-fas som säljer färdiga obemannade minibutiker. Ligger mycket rätt i tiden och man har rönt stort intresse från marknaden. Det är naturligtvis för tidigt att säga hur det går men bolaget siktar själva på att sälja 250 butiker nästa år. Bolaget har också beskrivit att man blivit kontaktade av i princip samtliga större matvarukedjor i Sverige och flera utomlands. Lyckas man kan värderingen naturligtvis blir mycket hög på bolaget. Abelco äger i dagsläget 8%

Utökad sammanställning

Lägger man till uppskattad värdering för Stilla och TBS till ovan redovisade siffror får man en total på 197,2 miljoner SEK. Antal aktier i nya Abelco kommer, om jag räknar rätt, att uppgå till 1.526.632.143

197,2 miljoner SEK motsvarar alltså ca 12,9 öre per aktie vilket betyder att Abelco handlas med över 50% substansrabatt i nuläget om man enbart beaktar i de värden som anges i denna genomgång

Räknar man med en lite mer normal substansrabatt på 15% borde aktien i stället vara värderad till 11 öre

I den värdringen ingår alltså inte alla innehav, däribland Moby Mart och Wheelys ovan. Jag skulle också vilja påstå att värderingarna av två av de noterade innehaven är rejält nertryckta i dagsläget.

Quickbit växer så det knakar och gör mycket fina vinster. Bolaget handlas idag till ett P/E på runt 6,5. Fortsätter de på inslagen väg (vilket mycket pekar mot) och marknaden får förtroende kan uppvärderingen av detta innehav bli mycket stor vilket skulle få dramatisk effekt på Abelcos värde. Ett P/E på 20 är absolout inget anmärkningsvärt för ett bolag med Quickbits nyckeltal. en sådan värdering skulle översatt till Abelcos aktie med 15% rabatt innebära ytterligare ca 7-8 öre.

iCandy värderas idag till ca 60 miljoner SEK. Kursen har tryckts ner under långt tid under mycket låg handel och låg på mer än det dubbla i Q4 och mer än det fyrdubbla för cirka ett år sedan. Det finns sannolikt möjlighet till kraftig återhämtning om bolaget börjar visa marknaden nya resultat. Man äger ett flertal spelstudios vars spel skapat ett comunity på 350 miljoner människor enligt bolaget. Man äger dessutom drygt 42% i ESPL . ESPL lanserar i samarbete med bland annat eGG Network, http://www.egg.network/, under våren en global e-sport-liga för amatörer. Utvecklingen inom e-sport är explosionsartad och väntas fortsätta växa mycket starkt de närmaste åren. iCandys position som både spelutvecklare med ett stort community och ägare av en e-sport-liga är högintressant och dagens värdering på bolaget kan snabbt bli något helt annat om man lanseringen av ESPL blir lyckosam och man lyckas utvinna synergier mellan iCandys olika verksamheter och värden. Det är inte långsökt att tro att ESPL kommer att öka exponeringen för iCandys spel och att iCandys community är en viktig pusselbit för att lyckas attrahera intresse till ESPL. Här är en artikel om utvecklingen på esports-marknaden https://blog.usejournal.com/esports-has-grown-up-fast-but-this-is-just-the-beginning-da5a45c59ed3.

Abelco har kommunicerat att man avser att notera ett par olika innehav under året. dessa innehav har definitivt potential att positivt påverka både värdet av det direkta innehavet men också genom att göra ett innehav i Abelco attraktivt om det leder till förtur vid IPO:er på liknande sätt som skedde vid Quickbits notering. Vopy är ett bolag som verkar i en högintressant bransch med höga värderingar. lyckas bolaget positionera sig på marknaden kan en notering av dem bli mycket lyckosam

Jag har inte beaktat balansräkning, kassaflöde mm i denna initiala genomgång då det inte finns en konsoliderad bild att utgå från. Det finns naturligtvis en del skulder att ta hänsyn till men samtidigt har vi inte heller tagit med värdet av samtliga innehav. Lyssnar man på VD i senaste intervju och rapport beskriver han situationen som stabil och att man står väl positionerade för att fokusera på att skapa värde genom sin portfölj.

Priset på aktien ser mycket attraktiv ut utifrån sammanräknat värde av innehav, nivå på nuvarande värderingar och framtida potential. Bolaget står med en intressant portfölj med flera innehav som kan få kraftigt positiv påverkan på bolagets totala värde redan under våren. Samtidigt kan man idag köpa aktien till ett kraftigt rabatterad pris trots att de flesta innehavens värde redan är nedtryckta. Det är förutsättningar som ger möjlighet till mycket stor uppsida men begränsad nedsida.

Disclaimer: Jag gör inte anspråk på att denna genomgång är vare sig heltäckande eller korrekt i alla sina delar. Det är ett försök att strukturera och samla den information som finns med fokus på innehav och värderingar. Jag råder ingen att investera i bolaget mot bakgrund av enbart denna genomgång utan råder tvärtom eventuella investerare att göra sin egen analys, värdering och uppskattning. Jag äger aktier i Abelco och kan därför inte anses vara opartisk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?