Post entry

Dead Man Walking

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det sitter en död snubbe i styrelsen för Oasmia Pharma. Det rör sig om den vitryske grundaren Oleg Strelchenok som inte varit aktiv i bolaget sedan 2005. Skandalblaskan Affärsvärlden avslöjade detta idag genom att publicera en dramatisk spökhistoria vilket fick aktien att rasa med över 20 procent. Artikeln fick säkerligen journalistkollegorna på Hänt i Veckan att bli gröna av avund för det är skandaljournalistik på hög nivå och ett rejält skådespel - i flera akter - då tidningen dessutom under dagen spammat hemsidan med uppdateringar. Sannolikt har det också varit feststämning och flugit champagnekorkar i luften på tidningens kontor och på Stureplan kan säkert nu Affärsvärldens journalistkår brösta upp sig och kanske t.o.m. bruncha ihop med kollegorna på Uppdrag granskning. Hur småsparare Bertil i Örkelljunga känner sig efter att ha köpt aktier i Oasmia på Affärsvärldens köprekommendation för ett par månader sedan bryr sig knappast tidningen om men som tur är har ju Affärsvärlden detaljerat beskrivit hur en dödsurna ser ut, vad den kostar, samt förklarat att dödsboanmälningar brukar omfatta fattigpensionärer ifall nu Bertil skulle råka slänga in veven samtidigt som aktien dyker. Det som dock är märkligt är att tidningen redan i november publicerade en lång avslöjande artikel om hur Oasmia mörkade grundarens död. Detta var också dagarna innan köprekommendationen gavs ut!

Nu skall man ju inte förbise att det kan dyka upp en lapplisa från börsen bolagsövervakning men att Oasmia eventuellt skulle tvingas lämna börsen är nog att överdramatisera verkligheten. Den våghalsige jägaren efter möjliga ”tenbaggers” anar dock fyndläge för när spöktimmen passerats är gryningen nära och öppnar vi ögonen ser Oasmia faktiskt rätt intressant ut, förutsatt att det inte döljer sig fler lik i garderoben.

Med sin nanoteknologi jobbar bolaget med att försöka förbättra befintliga läkemedel, framförallt genom att mildra biverkningarna så att medicinen kan ges i större doser och därmed ge bättre effekt. Med nuvarande börsvärde kring 700 Mkr ser bolaget intressant ut ur flera perspektiv. För det första är balansräkningen stark efter höstens nyemission på ett par hundra miljoner. För det andra står bolaget på två ben då forskningsprojekten riktas mot såväl human- samt veterinärmedicin.

Längst kommen är Paccal Vet som är ett cancerläkemedel för hundar som förväntas få ett eventuellt godkännande i närtid från amerikanska FDA och ett godkännande i EU innan årets slut. Lanseringen bör även kunna ske snabbt då Oasmia redan tecknat partneravtal med Abbot samt Orion för marknaderna i USA respektive EU. Vid ett eventuellt godkännande triggas milstensbetalningar på 5 MUSD för USA samt 3 MEUR för EU. Då det idag saknas godkända cancerläkemedel för hundar finns det onekligen också en stor försäljningspotential och Abbot räknar med att Paccal Vet kommer att nå en försäljning på 250 MUSD år 2014 varav 50 MUSD kommer att tilldelas Oasmia i form av i huvudsak royalties. Därtill finns en stor potentiell marknad i Japan samt framförallt en spännande tillväxtmöjlighet om läkemedlet vidgas för behandling av cancer hos andra sällskapsdjur.

Inom humanmedicin pågår en fas III-studie för substansen Paclical mot äggstockscancer. Studien spås bli fullrekryterad kring mars/april och resultat förväntas under det andra halvåret med ett eventuellt godkännande under 2012. Här spås försäljningspotentialen uppgå till 250 – 400 MUSD/år. Några partneravtal finns ännu inte tecknade för Paclical men intresset bör vara stort vilket fjolårets affär vittnar om då Celgene köpte Abraxis för 2,9 BUSD vilket i praktiken i huvudsak omfattade köp av en liknande substans som Paclical som också är en förbättring utifrån den kända cancermedicinen Paklitaxel. Carnegie spår här att Oasmia kommer att kunna signera ett bra avtal med en upfront på 20 – 30 MUSD på respektive marknader för USA och EU med nettoroyalties på 25 – 30 procent. Oasmia var tidigare sugna på att nå ett tidigare partnerskap men satte foten på bromsen då Celgenes köp av Abraxis gav en validering av substansen och en vink om att stora värden kan uppnås desto längre Oasmia lyckas utveckla Paclical i egen regi. Därmed är det sannolikt så att bolaget kommer att invänta fas III-resultaten innan ett partneravtal skrivs.

Det som lockar är självfallet att Oasmia kan få två läkemedel godkända inom ett par år som dessutom har en riktigt hygglig försäljningspotential. Dessutom kommer den redan fyllda kassan att kunna förstärkas markant tack vare möjliga milstens- samt förskottsbetalningar via godkännanden och partneravtal. Det krävs dock att substanserna lyckas vilket det givetvis inte finns någon garanti för även fastän oddsen är bättre när det rör sig om förbättring av befintliga läkemedel. Huruvida man skall våga utnyttja den paniksituation som Affärsvärlden lagt grund för vågar jag inte ge någon rekommendation för men att följa skådespelet kan bli intressant och med tanke på att Affärsvärlden i praktiken dammat av en gammal artikel känns ju dagens kursnedgång lite överilad. Kanske det ändå är värt att unna sig en inträdesbiljett till föreställningen – för spänningens skull.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?