Post entry

Oasmia i Abraxis fotspår

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

För drygt fyra år sedan, 2006, sålde Abraxis BioScience ut försäljningsrättigheterna för läkemedelssubstansen Abraxane till Astra Zeneca för 200 MUSD. Två år senare köptes rättigheterna tillbaka för 268 MUSD vilket skulle visa sig bli en utomordentligt bra affär då Celgene ifjol bjöd ett jättebud på bolaget för att komma över preparatet. Budet fick även Oasmia:s VD, Julian Aleksov, att dra i handbromsen i pågående partnerförhandlingar kring bolagets substans Paclical. Anledningen till taktikändringen var att Oasmias substans tillsammans med Abraxane är de enda substanserna i sen fas inom en ny formulering av cytostatika och att budnivån på Abraxis gav en signal om att Big Pharma var villiga att betala ett högt pris för teknologin.

Historien kring budet på Abraxis BioScience börjar dock egentligen i mars ifjol då rykten började surra om att Abraxis tagit hjälp av Goldman Sachs och Lazard för att förbereda en försäljning av bolaget. Detta var dock inte något oväntat eftersom grundaren, Patrick Soon-Shiong, som även var VD och huvudägare med 82 procent av aktierna, tidigare på året avslöjat till Financial Times att han var öppen för en eventuell försäljning. Patrick Soon-Shiong är en lika känd filantrop som ökänd affärsman då han ifjol satt på en förmögenhet på 5 BUSD. Han blev även under fjolåret uppmärksammad då han köpte 4,5 procent av basketlaget Los Angeles Lakers av forne storstjärnan Earvin ”Magic” Johnson. Han har dock också blivit stämd av sina affärspartners, inklusive sin egen bror och på 80-talet anklagade forskare honom för att överdriva effekten av en diabetesstudie han var engagerad i. Dessutom har han fått ta emot kritik för att hans förmögenhet byggts upp på övriga aktieägares bekostnad. Lite skandalomsusad alltså, vilket för tankarna till..........men låt oss gå vidare med historien.

Juvelen i Abraxis bestod alltså av läkemedelssubstansen Abraxane som 2005 fick godkänt i USA för behandling av metastatisk bröstcancer vilket följdes upp av ett godkännande i EU tre år senare för samma indikation. Under 2009 uppgick försäljningen av Abraxane till 315 MUSD vilket motsvarade ungefär 90 procent av bolagets totala intäkter. En breddning mot fler indikationer var dock i full gång och som ett lockbete för att få Big Pharma på kroken hade Abraxis i mars publicerat lovande färska datan från en pågående fas III-studier för indikationen icke småcellig lungcancer (NSCLC), vilket även drivit upp börsvärdet till 2,1 BUSD. Här visade Abraxane en 31-procentig ökning i response rate jämfört med Taxol som idag är standardbehandling. Såväl GlaxoSmithKline, Sanofi, Eli Lilly samt Astra Zeneca hade tidigare uttryckt intresse för bolaget men nu spekulerades det i om Patrick Soon-Shiong hade satt ett för högt utgångspris och skrämt iväg eventuella budgivare. Facit dök upp den 30 juni då Celgene lade ett bud på totalt 2,9 BUSD för bolaget. Trots att budpremien var ca 40 procent högre än vad aktien kostade i mars efter att aktienkursen rusat tack vare de positiva fas III-studierna valde en aktieägare att stämma Abraxis då denne ansåg att bolaget var värt minst 3,5 BUSD, vilket alltså motsvarar drygt 10 ggr 2009-års försäljning av läkemedlet.

Det är självklart att denna historia spiller över på Oasmia då Paclical är den enda utmanaren mot Abraxane som befinner sig i sen fas inom samma kategori läkemedel. Självfallet är det inte heller omöjligt att aktieägarna kommer att bjudas på en liknande resa som Abraxis ägare fått uppleva. Det lär dock dröja ett tag innan prislappen når samma nivå då Paclical ligger ungefär fem år efter Abraxane i utvecklingen. Dock kan ju Paclical nå ett godkännande under nästa år för indikationen äggstockscancer och dessutom riktar ju tvillingsubstansen Paccal Vet in sig mot veterinärmedicin där ett eventuellt marknadsgodkännande kan bli aktuellt i närtid. I år spås även Oasmia inleda kampen på allvar mot Abraxane med att påbörja en studie inom indikationen lungcancer. Den blir spännande att följa eftersom Celgene nyligen avslöjade att Abraxane inte nått någon statistisk signifikans inom progressionsfri överlevnad, alltså hur lång tid som sjukdomen hållits tillbaka. Progressionsfri överlevnad är ett viktigt mått inom lungcancer och dessa datan kan självfallet äventyra läkemedlets framgång till att nå ett godkännande. Celgene räknar dock med att skicka in en registreringsansökan i år men skulle Paclical nå bättre datan skulle detta innebära en stor konkurrensfördel och möjliggöra stor försäljningspotential inom denna indikation då lungcancer är världens vanligaste cancersjukdom. Att Oasmia nyligen noterats på Frankfurtbörsen ger också en tydlig signal om att den skandalomsusade huvudägaren, Oasmia SA, försöker gå i Patrick Soon-Shiong:s fotspår. Men är det så illa att FDA av någon anledning postar ett negativt svar angående Paccal Vet tvingas nog huvudägaren gå baklänges i trasiga skor.

*Såväl Abraxis som Oasmias substanser ingår i gruppen taxaner som är en viktig grupp inom onkologi och som ifjol omsatte ungefär 2,6 BUSD. Det rör sig om nya formuleringar av den kända etablerade cytostatikan paklitaxel. Abraxane består av paklitaxel kopplat till humant albumin medan Paclical innehåller en vattenlöslig substans innehållande miceller bestående av paklitaxel samt det patenterade hjälpämnet XR-17. Både Abraxane och Paclical är vattenlösliga vilket är en stor fördel jämfört med konventionella svåradministrerade cellgifter eftersom patienterna drabbas av färre biverkningar vilket i sin tur möjliggör en högre dosering och således bättre chanser för att övervinna cancern.*

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?