Post entry

Occupy the library

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med tanke på allt tjat om bank anställdas löner och allt gnäll om det finansiella systemet vill jag nu skriva ett brev till Wall Street ockupanterna, innan jag helt tappar hoppet om mänskligheten.

Kära Ockupant,

Jag håller med dig om att det är orättvist att bank personal på höga positioner är otroligt högavlönade. Det är trotsallt turen som gjort att det blivit som det blivit. Att bli högt uppsatt på en bank är inget annat än resultatet av en serie tursamma och oförutsägbara händelser genom att vara på rätt plats vid rätt tid. Hursomhelst vi ska inte gnälla på bankerna. De är trottsallt de som är den största bidragaren till vår höga livsstandard.

Det som man däremot har rätt att gnälla över är iden om fonder. Fonders otroligt höga vinster grundar sig i befolkningens finansiella okunskap. När man investerar så gäller den grundliga principen att man ska få en avkastning förhållande till risken man tar. Men iden om att man ska få en avkasting förhållande till risker som andra tar med ens egna pengar är för mig oförståeligt.

Bra eller dålig avkastning grundar sig i tillfälliga händelser. Jag ser det som så här: ingeting händer på grund av slumpen allting händer på grund av en anledning, tyvärr är mäniskans kognitiva förmåga begränsad för att ta alla faktorer i beräkning, vilket får det se ut som om det hände på grund av slumpen. Med andra ord männsikan är för dum för att se in i framtiden vilket betyder att en positiv avkastning på fonder eller aktier är pågrund av tur. Dels är det omöjligt att kvantifiera sanolikheten för framtida händelser till ett nummer och kalla det för risk. Det ända rätta är att investera pengar i menningsfulla företag för samhället som skapar jobb. Enligt mig är det just de här företagen som ger den bästa avkastningen.

Så det spelar ingen roll hur mycket pengar banker tjänar eller hur höga löner bank anställda får för det är ändå på grund av turen. Problemet är därför inte hur mycket pengar de tjänar utan vad de gör med pengarna! Spenderar de pengarna på ett liv i excess eller investerar de pengarna i företag som är meningsfulla för samhället. Ifall vi säger som så att de rikaste delar ut sin förmögenhet till er ockupanter. Hur många tror ni hade tagit risken och investerat sina pengar i företag som är meningsfulla för samhället? Med pengar kommer ansvar. Vems fel är det att folk inte vet hur pengar ska investeras? Inte är det bankernas fel iallafall.

Med Vänliga Hälsningar,

Mr. X

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?