Post entry

Oncology Venture Högst potential och lägst risk bland de mindre Life Science bolagen.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänk er ett bolag som har nyckeln för att kunna se vilka cancer patienter som kan svara på en viss läkemedels kandidat! Ett bolag som tittar på tusentals läkemedelskandidater, lite närmare på en 200, väljer ut de 50 mest lovande av dessa för att licensera de 5 bästa. Låter kanske lite för bra för att vara sant men det är just vad Oncology Venture gör.

Oncology Venture Högst potential och lägst risk bland de mindre Life Science bolagen.

Nyckeln till framgång

Tänk er ett bolag som har nyckeln (Drug Resopnse Predictor) för att kunna se vilka cancer patienter som kan svara på en viss läkemedels kandidat!

Ett bolag som tittar på tusentals läkemedelskandidater, lite närmare på en 200, väljer ut de 50 mest lovande av dessa för att slutligen licensiera de 5 bästa.

Låter kanske lite för bra för att vara sant men det är just vad Oncology Venture gör/kommer/har.

Start av fas 2 studie fullt finansierad

De kommer inom kort påbörja en fas 2 studie vilken är fullt finansierad efter listningsemissionen samt bidraget från Amerikanska National Cancer Institute.

Första fas 2 studien med Irofulven mot äggstockscancer och prostata cancer startar Q4 i år sedan löpande ett nytt i halvåret på de 5

bästa kandidaterna som näms ovan (de andra 4 inte kända i dagsläget) APO010’ från Tapo Target är utöver dessa 4a.

Urval och deal

Man väljer ut läkemedels kandidater som visat effekt men inte tillräcklig effekt för att det skall kunna bli ett godkännt läkemedel och köper upp kandidaten eller gör en deal med bolaget som får 40-60 % ig ägande andel. Precis detta har man gjort med Lathen Pharmas Irofulven där en sådan deal gjorts.

Oncology Venture arbetar med en modell som förändrar oddsen i jämförelse med traditionell läkemedelsutveckling.

I stället för att behandla alla patienter med en typ av cancer screenas först

patienter och endast de som sannolikt svarar på behandlingen kommer att behandlas.

Genom en mer väldefinierad patientgrupp reduceras risk och kostnader samtidigt som utvecklingen blir mer effektiv.

Oncology Ventures screeningprocess av läkemedelskandidater pågår, de har för närvarande screenat cirka 75 kandidater (i Juni) varav ett tiotal bedöms vara intressanta att arbeta vidare med.

Konkurrenter

I nuläget uppskattas det att ca 1000 cancer läkemedels kandidater är under utveckling i klinisk fas.

Av dessa kommer enligt statistiken ca 2,5 % gå hela vägen och bli läkemedel. Och av dessa som blir läkemedel svarar inte flertalet cancer patienter på då cancer/ tumörer är så väldigt specifikt för var enskild som drabbats.

Vid test av Drug Response Prediktorn från MPI så hade man över 80% sucessrate för att förutsäga utfallet vid 32 olika kliniska studier!

Trolig lyckad fas 2 studie

Att vi kommer se en lyckad fas 2 studie på först och främst Irufulven (start Q4) är minst sagt troligt, Man kommer screenas cirka 200 patienter och 10-15 inkluderas i studien.

Hård selektion främjar hög responsgrad, vilket i sin tur skapar goda möjligheter för utlicensiering avläkemedelskandidater.

De parter som härefter driver fas III-studier kan om de så önskar minska

selektionströskeln utifrån sina affärsmässiga bedömningar och därmed inkludera en bredare patientgrupp i deras studier.

Licensieringen av DRP

Oncology Venture har en exklusiv licens om att använda DRPTM för

att utveckla, tillverka, registrera, marknadsföra, distribuera och sälja läkemedelskandidater eller produkter inom området ”läkemedel för behandling av cancersjukdomar som tidigare har testats eller

använts i patienter eller för närvarande testas eller används i patienter. Den exklusiva licensen med MPI upphör genom nuvarande avtal att gälla i september 2018.

Oncology Venture har en icke exklusiv licens (avtal tecknat 2013 och tillägg gjort 2015) att använda DRPTM för utvärdering av in vitro-data av läkemedelskandidater.

Värdering av bolaget

Hur mycket är då Oncology Venture värt? Ja det är omöjligt att säga tills man kan bevisa att man verkligen lyckas i kommande fas 2 studier.

Själv är jag övertygad att detta kommer bli något riktigt stort efter att ha hört Peter Buhl Jensens presentation vid Sedermera dagen.

https://www.youtube.com/watch?v=fCLhxGsw74U

Har även mycket stort förtroende för Steen Knudsen (MPI) och Nils Brunner (WNT Research)

som var med och bildade Oncology Venture

Hur kommer man värdera Oncology Venture efter en lyckad fas 2 studie med Irofulven mot äggstockscancer och prostata cancer?

Vid lyckat utfall kommer marknaden även förstå att sannolikheten är stor man kommer lyckas i kommande fyra fas 2 studier på andra olika cancerläkemedelskandidater.

Samtliga cancerläkemedels kandidater kommer ha mångmiljard potential för bolaget i form av upfront milestones och royalties

(genomsnittet ligger runt 6 miljarder enligt bolagets memorandum)

https://www.aktietorget.se/pressdocs/OncologyVenture/150604%20%20OV%20%20memorandum%20%20FINAL.pdf

Vid lyckat utfall iär det mycket troligt att vi har en 10 taggare från dagens nivåer precis som Dantes Journey skrev i en tidigare blogg om Oncology Venture

http://www.redeye.se/aktiebloggen/oncology-venture-sweden/oncology-venture-en-tenbagger eller kanske väldigt mycket mer än så?

Men skulle det visa sig att första fas 2studien inte visar någon vidare respons på patienterna, blir det inte roligt att vara aktieägare...

Potentialen är således enorm i Oncology Venture och enligt de tidigare 32 referens studier där man i drygt 80% av dessa kunde förutse vilka cancerpatienter som skulle svara på behandlingen så får man säga det är ett ytterst fördelaktig risk/reward i Oncology Venture, den absolut bästa jag sett!

När inhandlar Löparn bolaget?

Nyheter inom kort

Ser fram emot en mycket händelserik/spännande höst/vinter då bolaget kommer presentera ytterligare licensieringsavtal av lovande cancer läkemedelskandidater. Även en löpande uppdatering av den första fas 2 studien som skall starta Q4 i år .

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?