Post entry

Intressanta företag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lite funderingar kring bolag som jag äger eller bevakar:

Formpipe Software tog i veckan andra kvartalets första större order då Lunds Universitet beställde W3D3 moduler till ett ordervärde på 2 MSEK. Nyhetsflödet de senaste månaderna tycker jag indikerar på att Formpipe går mycket bra och aktien kan komma att ta ny fart i samband med rappoten på onsdag. Tror på en omsättning på över 20 MSEK och rörelsemarginal överstigande 25%.

Betsson visar inga indikationer på att tillväxten har avtagit och det är ingen högoddsare att årets första kvartalet blir Betssons bästa kvartal någonsin. Enligt VDn har året börjat mycket bra och jag räknar med en omsättning på minst 210 MSEK i Q1 med bibehållna marginaler. För helåret räknar jag lite försiktigt på en vinst per på strax över 6 kr, vilket gör att aktien handlas utdelningsjusterat till ett P/E- tal på 10. Detta anser jag vara lågt för ett företag som uppvisar den kraftiga tillväxten som Betsson gör och att köpa på dessa nivår är troligtvis ett bra köp på lite sikt.

Önskefoto är ett i mina ögon undervärderat, oanalyserat och impopulärt företag med en dirketavkastning på närmare 10% samt en mycket stark balansräkning.

Har räknat lite försiktigt på företaget. Ledningensmål är att växa 15-20 årligen de kommande åren. Detta låter lite väl häftigt i min öron så jag har antagigt en något försiktigare tillväxt i min kassaflödes analys.
2008 omsätter önskefoto 50 milj kr till en rörelsemarginal på 12%. Investeringarna uppgår till 20% av kassaflödet. 2009 ökar omsättningen med 8% och rörelsemarginalen hamnar på 11% Investeringarna uppgår till 10% av kassaflödet. 2010 ökar omsättningen med 5% och rörelsemarginalen uppgår till 10%. Andelen investeringar uppgår till 5% av kassaflödet.
Efter denna tillväxtperiod uppnår företaget en uthållig tillväxt på 3% per år. Med ett avkastningskrav på 15% ger detta scenario ett motiverat värde på 4.47 kr aktien, vilket motsvarar ett kassajusterat P/E -tal på cirka 10 på 2008 årsvinst.

Det som håller nere kursen i nuläget är i mina ögon den dåliga likviditeten i aktien samt den osäkra ägarbilden. Önskefoto ägs till över 40% av Amago Capital vars balansräkning ser allt annat än bra ut. Amago Capital har tvingats minska ner sitt ägande i Önskefoto för att klara av sina kortfristiga betalningar och jag tror vi kan räkna med fler utförsäljningar i framtiden. Detta är dock något jag kommer att försöka utnyttja d jag ser en god potential i Önskefoto på lite sikt.

SJR är ett bemanningasföretag som är nischad mot ekonomijobb. Företaget har vuxit starkt de senaste åren och enligt VDn har inte SJR märkt av någon avmattning på marknaden. Trots detta handlas SJR till P/E 8 på 2007 årsvinst. Kassan är stor och företaget växer starkt utan att binda mycket kapital ( hela 2007 års vinst delades ut ). Min helhetbild av företaget är positivt och jag tror att vi i samband med rapporten i veckan kan få en uppvärdering av företaget. Jag höjer dock ett varningens finger för att en eventuell avmattning i ekonomin kan pressa vinsten en aning.

Getupdate är jag i nuläget inte så påläst om, men blir resultatet i närheten av ledningens prognoser är aktien mycket billig. Risken anser jag dock som väldigt hög och att få göra en nyemission för kunna betala tillbaka kortfristiga lån tyder på dålig likviditetsplanering. Nyemissionen har dock pressat kursen kraftigt och skapat bra ingångsnivåer. Kommer ev. köpa på mej några chansposter inför rapporten i maj. Getupdate ser även ut att kunna ha en dubbelbottenformation under uppbyggnad som vid fullbordande ger riktkurser på 16 kr.

Björn Borg har utvecklast uselt på börsen i år samtidigt som företaget har fortsatt att visa upp en god tillväxt. Trots kurspressen anser jag dock att man bör avvakta Q1 rapporten innan ett eventuellt köp. Detta motiverar jag med att Q1 rapporten möter svåra jämförelsesiffror, troligtvis en viss mognad på Borgs stora marknader samt med att de nya marknaderna inte har kommit upp i någon större försäljningsvolym. Dessutom står inte klädbranschen högt i kurs hos investerare just nu och en eventuell rapportbesvikelse skulle kunna leda till negativa överreaktioner. Tror på ett tillväxtmässigt mellanår för Björn Borg och att tålamod och kyla kan belönas med låga ingångsmöjligheter. Potentialen i de nya marknaderna är dock enorm och långsiktigt är Borg en vinnare.

Kommer även att börja följa Redbet efter deras imponerande rapport.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?