Post entry

Opcon erövrar Ryssland

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag får alltid rysningar när jag sneglar på Opcon! Det är dock inte rysningar orsakade av skräck som man kan få från de övriga av börsens små miljöteknikbolag, utan det är rysningar av välbehag som orsakas av bolagets förmåga att kontinuerligt nå nya marknadsgenombrott för sin teknologi.

Opcons teknologi finns idag i bl.a. Husqvarnas motorsågar, i Teslas eldrivna sportbilar, i kylsystemet för Airbus 380 och i flera av de världsledande biltillverkarnas bränslecellsdrivna fordon. Opcon har alltså sina tentakler utspridda över hela världen och i tisdags satte det snabbväxande miljöteknikbolaget ner sina fötter på den ryska marknaden då bolaget pressrealeasade om en högintressant order från den ryska gas- och oljeindustrin.

Ordern som Opcon kommunicerade var en uppföljningsorder med ett värde på cirka 30 miljoner kronor från ett av Rysslands största oljebolag. Ordern gällde kompressoraggregat som används för hantering av naturgas och framgången är en uppföljning på en pilotorder som Opcon levererade i slutet av 2007 till samma kund.

Kompressoraggregatet används till att ta vara på naturgas som annars facklas bort. Fackling är en av de största orsakerna till utsläpp av växthusgaser och metoden används flitigt av oljebolagen för att göra sig av med naturgasen som kommer upp som en biprodukt vid oljeutvinning. Anledningen till att oljebolagen väljer att bränna upp gasen är att gasen är just en biprodukt och att det till motsats till renodlade gasfält skulle vara mycket kostsamt att bygga upp infrastruktur för hantering av gasen i form av pipelines eller anläggningar för konvertering av gasen till LNG.

Fackling är alltså en ordentlig miljöbov och uppskattningsvis brändes 168 miljarder normalkubikmeter naturgas upp i världen under 2006, vilket förutom den skadliga miljöpåverkan även innebär ett enormt energislösande. Som ett exempel skulle ett års fackling av naturgas räcka för att täcka USAs elförsörjning under 3 månader om gasen skulle omvandlas till el.

Det är alltså en miljardmarknad som öppnar sig för Opcon och bolaget avslöjar även att uppföljningsordern på 30 miljoner kronor sannolikt kommer att följas av fler order och då med ännu större ordervärden på över 100 miljoner kronor per anläggning när oljebolagen väljer att börja investera i anläggningarna på allvar. Investeringarna förväntas också successivt börja ta fart eftersom den ryska duman förbereder ett lagförslag innehållande ett förbud mot fackling med beräknad start från 2011. Det finns också starka skäl för att tro att lagsförslaget kommer att gå igenom då den ryska regeringen behöver arbeta för att sudda bort den badwill som Ryssland drabbades av 2004, då det amerikanska meteorologiska insitutet började att sattellitövervaka den globala facklingen. Sattellitövervakningen avslöjade nämligen att Ryssland under året facklat bort 50,7 miljarder kubikmeter gas, vilket var pinsamt mycket mer än vad som landet officiellt uppgett på 14,9 miljarder kubikmeter. Detta innebar att Ryssland facklade bort dubbelt mer naturgas än tvåan Nigeria som i sin tur facklade bort dubbelt mer än trean Iran. Ryssland framstår alltså som en riktig miljöbov och en ytterligare faktor som bör påverka lagförslaget att gå igenom är EUs miljödirektiv som indirekt påverkar Ryssland då landet är en betydande leverantör av naturgas till Europa.

Den ryska marknaden erbjuder alltså fantastiska tillväxtmöjligheter för Opcon och bolaget avslöjar även i pressmeddelandet att även intresse väckts för koncernens övriga produkter inom energieffektivisering, bl a Opcon Powerbox, som framställer el från spillvärme. Det finns alltså möjlighet till en riktig ketchupeffekt och det är även inte helt otänkbart att misstänka att Opcons kompressoraggregat på sikt även kan nå framgångar på andra marknader. Den nigerianska regeringen har bl a i år beslutat att börja bötfälla oljebolagen för fackling och gillar man att spekulera kan man ju fundera på vad som kan vänta om den ryska kunden skulle visa sig vara Gazprom. Det är nämligen så att Gazprom redan etablerat sig i Nigeria och förhandlat med den nigerianska regeringen om att i utbyte mot kommersiella gasfält samla upp den överflödiga naturgasen från oljefälten och att använda den till elproduktion.

På börsen stämpas dock Opcon av den förtroendekris som drabbat miljöteknikbolagen i allmänhet då de inte klarat av att leverera. Ytterligare påverkas Opcons värdering av att bolaget har vissa kopplingar till den krisdrabbade fordonsindustrin. Den som benar i bolaget en stund upptäcker dock att Opcon idag är allt annat än en underleverantör som är beroende av bilindustrin. Idag framstår istället Opcon som en riktig idéspruta inom miljöteknik och affärsområdet Renewable Energy har idag lyckats etablera sig som Opcons största affärsområde. Det är här vi alltså finner Opcon Powerbox som är bolagets patenterade lösning för elframställning av spillvärme riktat mot en mångmiljardmarknad. Det är även här vi hittar dotterbolaget Svensk rökgasenergi som växer internationellt tack vare bolagets temperaturtorkar och rökgaskondenseringsanläggningar och det är här vi hittar Autorotors lovande luftsystem för bränslecellsmotorer.

Sneglar vi på bokslutsrapporten lägger vi märke till att tillväxten för affärsområdet även börjat trimma upp lönsamheten då rörelseresultatet under det sista kvartalet ifjol uppgick till 12,2 miljoner kronor, vilket motsvarar en ebit-marginal på drygt 15 procent. Sneglar vi ytterligare på affärsområdets kommunicerade orderingång för det nyligen avslutade första kvartalet upptäcker vi att orderingången på 70 miljoner kronor var i paritet med omsättningen under Q4, vilket alltså är ett hälsotecken om att Renewable Energy ännu inte drabbats av den härdsmälta som lågkonjunkturen fört med sig till stora delar av industrin. Visserligen kommer dock det andra affärsområdet Energy Efficiency att drabbas av den globala avmattningen men Renewable Energy kommer sannolikt att ha tillräckligt med tillväxtkraft för att parera detta och bidra till att höja koncernens rörelsemarginal mot 10 procent som är målsättningen. Det som oroar är dock att tillväxten riskerar att börja skena eftersom flera av Opcons verksamheter nu nått kommersiella genombrott. Frågan är då om bolaget har tillräckligt med kraft och resurser för att orka fokusera på all verksamhet samtidigt eller riskerar en skenande tillväxt att få Opcon att slå bakut?

Ett börsvärde på drygt en halv miljard avskräcker dock inte och Opcon framstår definitivt som ett av börsens tryggaste miljöval!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?