Post entry

4 tips om hur man kan förstöra ett fantastiskt bolag!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

På måndagen kom nyheten att Orc Software köper Neonet.

Som en käftsmäll, skall tilläggas...en fet jävla käftsmäll.

Även om inte priset blev fullt så högt som jag hade befarat.

Orc som är ett av de finaste och mest lönsamma bolagen på Stockholmsbörsen köper ett "skitföretag" som heter Neonet. Ja, i jämförelse med Orc så framstår Neonet som rena pajasbolaget. Bara deras prognos om en vinst på 250 Mkr före skatt 2012 är ju pinsam och bara en fantasi... inte ens seriöst...(plus i kanten att de så sent som i december 2009 sänkte prognosen från 400 Mkr). Jösses!

Orc betalar sedan 1,3 miljarder för att göra sitt egna bolag sämre...

Orc kommer nu gå från att vara ett fantastiskt tillväxtföretag, med en fantastisk affärsmodell och fantastisk lönsamhet till att bli ett bolag med flukturerande intäkter och flukturerande marginaler och, inte minst, lägre marginaler...

Grattis?

2010 är ett bortkastat år för Orc. Omstruktureringskostnader på 70 Mkr. Ordentligt sänkt utdelning, kanske rent utav slopad utdelning. Lägre resultat. Hoppet står till att de utlovade synergierna kommer att uppkomma 2011. Jag är tveksam men Orc/Neonet får gärna överbevisa mig. Jag ställer mitt hopp till Orc.

Neonet tjänar inga pengar och jag vet om de har någon teknologi värd namnet.

4 tips för att förstöra ett fantastiskt bolag är följande:

Köp ett mediokert och övervärderat bolag
Sänk dina marginaler
Slopa utdelningen (antar att det blir sänkt eller slopad för 2010)
Ändra intäktsmodell från en fantastisk till en medioker och osäker

Grattis Orc!

Ni har lyckats med allt. Från att ha varit fantastiskt till att bli ett mediokert bolag.

Korthuset rasade över en helg.

Utan Neonet värderade jag Orc till runt 250-300 kr på ett par års sikt. Med bolaget affärsmodell så såg jag fram emot stabila intäkter, bättre lönsamhet och höjd utdelning.

Nu kommer börsvärdet bli ca 1300 Mkr högre samtidigt som jag inte är säker på att det nya bolaget kommer tjäna en krona mer än vad Orc hade gjort på egen hand. Osäkerheten är stor. Jag ska ge bolaget en chans och behåller mina aktier. Om jag ska vara ärligt så tycker jag att "gamla Orc" på egen hand förtjänade det börsvärde som det "nya" bolaget nu kommer att få. Det innebär att varje krona som Neonet kan tjäna kommer bli en bonus.

Orc har begått självmord och nu är det bara att hoppas på att Orc kan återuppstå från de döda. Det har aldrig hänt tidigare men någon gång måste vara den första...

Ja, jag är bitter, jävligt bitter.

Sololja

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?