Post entry

Behöver ingen tidsmaskin!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Har hittat en aktie som ger mig vårkänslor. Är det bara jag som ser denna skönhet som med en vana trogen att belöna sina aktieägare, år efter år.

Aktien är Orc Software!

För mig är detta ett rent kvalitetsbolag, de har en stark tradition, gedigen kunskap och erfarenhet från den finansiella branschen. Till det negativa är då plumen i protokollet förvärvet av Neonet samt den svaga dollarn.

När jag värderar aktier ser jag företagets historia som dess korrekta värdering. Den kultur och syn på affärer är allt, det är inget som kan kopieras eller flyttas. Se bara på avhoppen som Orc drabbades av 2007, av dess avhoppare blev det bara en dålig repris av IT-kraschens förhoppningsbolag. Orc seglade vidare, starkare än tidigare och med en ny besättning.

Orc`s historia präglas av höga marginalen, bra spridning i omvärlden och ett signum som jag sätter högre än en bra affärside. Detta är att ingen enskild kund bär lönsamheten, de har flera kunder som är stora men ingen är affärskritisk. Orc är därför ständigt hungriga men behöver aldrig sitta på katapultstolen i enskilda avtalsförhandlingar. Jag är själv säljare, jag vet hur viktigt detta är.

Visst tänker somliga, dollarn drar ner dem och Neonet har en fadd eftersmak. Det är riktigt men de har aldrig hymlat med att de skall tillbaka till höga marginaler, de har utlovat minst 20% rörelsemarginal och ända upp till 40% vid goda tider. Dollarn är inte den enda valutan, de har även hög fakturering i euro och här ser vi en god utveckling då Frankrike och Tyskland bär valutan till världens idag starkaste monetära referens.

Aktien har studsat ner under 90kr två ggr och vad jag kan se är det mindre seriösa aktörer som spelar enarmade banditer. De är nog nervösa nu när insiders tankar tunga poster, utvecklingen går framåt, 7 kr utdelning i början av maj.

Det kan gå snabbt mot fornstora dagar! Tidsmaskinen med dubbla backspelgar som vi längtat efter är här och nu.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?