Post entry

Bioblogg

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu är hösten här och nyhetsflödet från biotech-bolagen har börjat intensifieras. Fokuserar på dagens nyhet från Epicept och förra veckans från Orexo.

Epicepts nyhet idag är viktig, att man funnit en dosnivå att gå vidare med. Det var förväntat högre doser men att läkemedlet haft en så pass stark antitumör effekt redan vid låga doser tidigare ger en bra möjlighet framåt. Läkemedlets stora fördelar har varit i kombination med cellgifter där tumörfria djur uppnåtts. Bolaget har för avsikt att gå vidare med kombinationsstudier både med cellgifter och med marknadsledande angiogenes hämmare som Avastin och Sutent. Det tyder på att läkemedlet kommer testas brett på de stora cancerområdena.

Orexo meddelade i förra veckan framgångsrika studier i fas III med Sublinox samt att bolaget adderat två nya smärtlindringsprojekt i preklinisk utveckling.

Presentationen av data för Sublinox var något sparsmakad men enligt pressmeddelandet framgick att läkemedlet erbjöd 30 procent snabbare insomning än marknadsledande Ambien (under 2006 uppgick intäkterna till 2.3 miljarder dollar) för patienter som lider av sömnstörningar. Det framgick också att patienterna sov hela natten utan ökade dagen efter symtom. Det fanns inga uppgifter gällande farmakokinetisk profil tillsammans med intag av mat, men däremot att den slutförda effektstudien bekräftar det som presenterades i fjol på APSS (Associated Professional Sleep Societies) i Salt Lake City, USA. På denna rapporterades att Sublinox inte påverkades av födointag, vilket är en signifikant skillnad gentemot bl.a. Ambien.

Totalt uppfattas den nu slutförda studien bekräfta flera konkurrensfördelar för Sublinox gentemot Ambien och flera andra läkemedel mot sömnstörningar.

Att nå den stora marknaden kommer dock kräva mer än bara bra studiedata. Med 75 procent av sömnmedelsmarknaden kopplat till USA, med ett starkt konsumentinriktat inslag, kommer vilken partner man licensierar produkten till att betyda mycket. För att bryta in på Sanofi-Aventis marknadsdominans kommer det krävas kraftfulla marknadsföringsinsatser.

Om det inte ligger en död hund begraven bakom de data som presenterats bör Orexo ha många intressenter för att ingå avtal om Sublinox. Eventuella partners bland de större läkemedelsbolagen som bedöms kunna vara intresserade är bl.a. Pfizer eller Merck som nyligen gått på pumpen inom just denna kategori läkemedel. Exempelvis investerade Pfizer mellan 400 – 500 miljoner dollar i utvecklingen av Indiplon (Neurocrine) innan man drog sig ur samarbetet efter bakslag hos FDA förra sommaren.

Även GlaxoSmithKline (GSK) kan vara ett alternativ åtminstone för USA-marknaden, vilka nyligen tecknade ett licensavtal med Sepracor avseende Lunesta (Lunivia) för Europa och resten av världen. I detta licensavtal betalade GSK 20 miljoner dollar upfront med ytterligare potential om 135 miljoner dollar samt tvåsiffrig royalty med stegring kopplat till volym. Avtalet mellan de bägge bolagen är intressant och ger viss vägledning om vad som kan vara att förvänta för Sublinox, då detta bedöms ha en liknande marknadspotential som Lunesta (Lunivia) har i Europa och är i ett liknande skede i registreringsprocessen.

Trots bra resultat har aktien backat under vecken. Bidragande till detta kan en analys från Handelsbanken vara som presenterades i måndags där banken sänkte riktkursen till 90 kronor. En stark anledning var risk för nyemission i spåren av förseningar med registreringen av Rapinyl i EU.

Ska poängteras att jag ej tagit del av analysen. Tror dock att denna analys inte tagit hänsyn till de positiva fas III-data som kom under måndagen.

Risken för en nyemissions skall inte överdrivas tycker jag. Bolaget har två långt framskridna projekt i partneravtal. Milestones från Endo och Prostrakan bedöms dessutom komma inom sex månader. Anser också att ägarsituation gärna ser andra lösningar än en nyemission, som t.e.x. ett uppköp. Skulle det trots allt bli en nyemission bedöms denna vara relativt liten i form av utspädning av antalet aktier.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?